Bønnebrownie er en fantastisk kage spise. Den er mere næringsrig end den sædvanlige og traditionelle brownie, men ikke destomindre smager den herligt. Den er blød og næsten cremet i konsistensen og minder en anelse om en chokolade fondant, uden midten er flydende, selvfølgelig. Derudover indeholder bønnebrownien ikke hvedemel, og er derfor også glutenfri. Chokoladekagen er derfor et rigtig fint alternativ til gluten allergiere.
Inspiration til nemme kager: Den du ved nok kage og Tykke, amerikanske pandekager
Opskrift på bønnebrownie

Bønnebrownie
Ingredienser
- 100 g smør
- 100 g rørsukker
- 100 g kakaopulver
- 1 tsk. bagepulver
- 160 g kidneybønner eller sorte bønner (kogte)
- 5 æggehvider
- 100 g mørk chokolade
Sådan gør du
- Smelt sukker og smør i en gryde ved langsom varme. Pas på at sukkeret ikke brænder på
- Tilsæt kakaopulver og bagepulver og rør godt rundt til kagedejen bliver glat og ensartet
- Tilsæt bønner og blend hele kagemassen til en ensartet masse ved f.eks en stavblender, blender eller foodprocessor
- Pisk æggehviderne stive i en skål for sig og vend dem forsigtigt i kagedejen så luften bevares i dejen
- Hak chokoladen groft og vend det i kagedejen
- Hæld kagedejen i en form beklædt med bagepapir og bag kagen ved 175 graders varmluft i ca. 30min, eller til kagen er gennembagt.
- Lad kagen køle helt ned inden den skæres i passende stykker
- Opbevar bønnebrownien.i køleskabet hvor den forbliver svampet og blød
Bønnebrownie med dåsebønner
På mange måder kan denne bønnebrownie laves med netop hvad man har i køkkenskufferne. Jeg har f.eks ofte kidneybønner, til når jeg skal lave hjemmelavet chili con carne, men sortebønner kan også sagtens bruges. På samme måde kan man også bruge dadler, rosiner eller lidt ekstra sukker til sin brønnebrownie, hvis man ønsker at variere sin opskrift.
I sommerhalvåret vil jeg klart anbefale denne opskrift på bønnebrownie, hvor smagen af chokolade er allermest fremtrædende. Hvis det derimod er vinter, så kan man eksperimentere med både kaffe og krydderier. Tilbered f.eks et espressoshot, og tilføj det til opskriften på bønnebrownie. Evt med en anelse flere bønner, så brownien ikke bliver for blød. Kaffe og chokolade er en herlig kombination. Derudover kan der eksperimenteres med krydderier som kanel, kardemomme, allehånden, nelliker mm. hvis kagen bages ved juletid.
Bønner i bagværk
Der findes efterhånden flere opskrifter herinde i opskriftkartoteket, hvor bønner indgår som hovedelement. Grunden til dette er, at hvis man blender eller moser dem til en ensartet masse, så får de en helt fantastisk cremet tekstur. Noget der kan minde om netop det der opstår, når man blander hvedemel med smør og æg. Udover at bønner kan bruges i en bønnebrownie, så smager de også skønt i små romkugler eller trøfler.
Bønner er i sig selv utrolig nærings rige. De har et højt indhold af protein og fibre foruden vitaminer og mineraler, så der er absolut ingen grund til ikke at bruge kidneybønner, sortebønner, kikærter osv i kager og bagværk.
Inspiration til brownie opskrifter: Brownie med kaffe