Opskriften på nøddetærte indeholder reklame for Dansukker
Nøddetærte Tærte med nødder

Nøddetærte med karamel

Endelig, kan den store julebagning for alvor gå i gang. De allerførste nisser, engle, julelys og julesokker er også fundet frem. Sidst nævnte er noget jeg glæder mig enormt meget til. At kunne forkæle de to ældste krudtugler med en lille pakke fra nissen hver eneste dag i december måned, helt frem til juleaften, er simpelthen det hyggeligste. Nissen flyttede i øvrigt ind på vores loft for et par uger siden, og planen er, at han skal forkæles med hjemmebagte småkager og risengrød med kanelsukker og smørklat, selvfølgelig.

Vi starter dog ud med en anelse mere overdådigt. Nemlig en nøddetærte med karamel, som er bagt på en klassisk mørdejsbund. I ved, sådan en kage, som tager det meste af opmærksomheden, og med helt rette grund.

Nøddetærte Dansukker flormelis

Julebagning med Dansukker

Det er blevet en skøn tradition, at jeg bager med Dansukker hver eneste jul. Hvilket derfor er blevet til en god håndfuld opskrifter af gamle klassiske julekager som brunkager, julebrownie, julekringle og ingefærsmåkager. Alt sammen bagt med Dansukkers gode produkter, der blandt andet tæller, brunfarin, flormelis, sirup, perlesukker og almindeligt sukker, som er brugt i denne nøddetærte.

Dansukker har produceret dansk sukker helt tilbage til 1800-tallet, og når jeg tænker på bagværk, der er smagfuld, nærværende og dansk, så tænker jeg på dansukker. Eller i virkeligheden tænker jeg nok endnu mere på min mormor, som kan bage de allerbedste julekager, og som i øvrigt også altid har købt Dansukkers bagesukker til at bage med – fuldstændig ligesom jeg selv gør det.

Mørdejstærte med nødder Nøddetærte med karamel

Opskrift på nøddetærte med karamel

Nøddetærte med karamel

Ingredienser

Mørdejsbund:

Nødde/karamel masse:

Sådan gør du

Mørdejsbund:

  • Smuldr smør i hvedemel til det ligner groft rasp eller fint revet ost
  • Tilsæt flormelis, æggeblomme og vand og saml dejen godt sammen
  • Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og opbevar den i køleskabet i en times tid imens nødde/karamel massen laves

Nødde/karamel masse:

  • Smelt sukker i en gryde, til der ikke længere ses nogle sukker krystaller
  • Skru ned på lav temperatur og tilsæt smør en spsk. ad gangen. Pisk det til det er helt opløst
  • Tilsæt fløde lidt ad gangen, og pisk det godt sammen
  • Lad karamellen koge op og hæld den derefter på en kande til afkøling. Opbevar den i køleskabet indtil den skal hældes over tærten
  • Bag hasselnødderne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 10min, og pil skallen af nødderne. Brug evt. et viskestykke til at gnide alle nødderne i
  • Bag alle nødderne i ovnen (inklusiv hasselnødder) på bage en bageplade beklædt med bagepapir i ca. 5min ved 180 graders varm. Hak nødderne groft.
  • Rul mørdejen ud på et køkkenbord vha. en kagerulle til en stor cirkel, så den kan dække hele tærteformen
  • Smør tærteformen med smør og placer derefter mørdejen i bunden af tærte
  • Prik huller med en gaffel tilfældige steder i tærtebunden, og bag den i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15min
  • Drys nødderne i den bagte tærteform og hæld den lettere afkølede karamelsauce udover nødderne
  • Lad nøddetærten køle helt ned i køleskabet inden den skæres ud og serveres
  • Drys med flagesalt