Wok med oksekød og sprøde grøntsager, er et formidabelt måltid både i den travle hverdag, men også til en særlig lørdags anledning. Den asiatiske wokret kan nemlig fremtrylles på alle mulige forskellige måder, med lige præcis de grøntsager og krydderier, man bedst kan lide. Nedenfor deler jeg dog en opskrift på wok med oksekød, som er et virkelig fint bud på en ingrediensliste, man med sikkerhed kan følge. Hvis man vil ende ud med en nem hverdags ret med nudler og oksekød.
Inspiration til asiatisk madlavning: Wokret med kylling og Stegte nudler
Opskrift på wok med nudler
Wok med oksekød
Ingredienser
- 2 spsk. sesamolie (eller alm. neutral olie)
- 500 g oksekød skåret i tern eller strimler
- 1 spsk. karry
- 5 cm frisk ingefær
- 2 fed hvidløg
- 3 mellemstore gulerødder
- 1 squash
- 1 bundt forårsløg
- 1 dl vand
- 1 grøntsags boullionterning
- 2 spsk. fiskesauce
- salt og peber
- 300 g æg nudler
- evt. 1/2 tsk. chiliflager (eller frisk chili)
Sådan gør du
- Steg oksekødet til det er gennemstegt i en wokpande med sesamolie og tilsæt karry
- Riv ingefær fint og pres hvidløg. Tilsæt det til panden
- Skær gulerødder i stave og tilsæt dem til panden. Lad dem stege i et par minutter til de bliver bløde
- Skær squash i stave og forårsløg i skiver og tilsæt grøntsagerne til panden.
- Tilsæt fiskesauce, vand og boullion og lad det simre i et par minutter
- Smag til med salt og peber og evt. ekstra krydderier
- Kog nudler som anført på pakken og server dem til wokretten
- Drys evt. med chiliflager og lidt frisksnittede forårsløg
Hjemmelavet wok med oksekød
Hjemmesiden her bugner med opskrifter på kylling, og når vi laver wokretter herhjemme, så er det også ofte kylling, som vi bruger som hovedingrediens. Oksekød kan dog også noget helt særligt, og smager fantastisk sammen med sesamolie og fiskesauce i disse asiatiske retter. Hvis du ikke kender til fiskesauce, så bliver du måske en smule forskrækket over denne ingrediens. Den gør dog noget helt fantastisk ved denne wok med oksekød, og jeg vil i den grad anbefale dig at prøve det. Fiskesauce fåes i stort set alle supermarkeder, og er derfor ikke svært at få fat på. Fuldstændig ligesom sesamolie der også giver en pragtfuld smag til wokretten.
Inspiration til asiatiske opskrifter: Nudelsalat og Asiatisk kyllingesuppe
Wok med nudler
Udover at wokretter med ingefær, lime og en masse friske grøntsager smager fantastisk, så er det også en god måde, at få tømt køleskabet på. De fleste grøntsager arter sig godt i en wokret, og man kan altså sagtens bruge kål, rodfrugter og andre mere massive grøntsager, hvis man vil lave wok med oksekød i vinterhalvåret. På den måde kan man både tilpasse sin asiatiske wokret efter råvarer man har i køleskabet, men altså også sæson. Dette er helt generelt set, også et virkelig fint madspilds tip.
Inspiration til asiatiske retter: Stegte ris og Hjemmelavet forårsruller
Hvilket kød skal jeg vælge?
Det er vigtigt, når man skal lave en wokret med oksekød, at man vælger det rigtige kød. Hakket oksekød kan godt bruges, men det smager nu altså herligt med skært kød også. Hvilket også er det, som denne opskrift anbefaler. I de fleste supermarkeder kan man købe oksekød skåret i tern eller strimler, som egner sig godt til wokretter. Måske de endda har et sådan mærkat på sig. Det er vigtigt at man går efter dette kød og ikke skært kød som bruges til gullash eller lignende simreretter. Den slags oksekød kræver nemlig, at kødet koges mørt i mange timer. Hvilket ikke hører sig til fremgangsmåden ved en simpel nudelret.
2 kommentarer til “Wok med oksekød”
Fiskesauce er saltet i det asiatiske køkken. Så ingen grund til tilsætte salt. Vi dropper karry, og marinerer kødet i en soya sesamdressing. Og så er lidt frisk chili et ‘must’ hos os!
Det lyder også lækkert! 🙂