Tunsalat er en simpel pålægssalat med ganske få ingredienser som kan varieres på mange måder. Tunsalaten passer perfekt til både rugbrød og sandwich i madpakken, men også som en del af et mindre eller større frokost arrangement. Til en klassisk, dansk frokost hører der sig f.eks gerne en tunsalat til.
Inspiration til pålægssalater: Hønsesalat og Æggesalat
Opskrift på tunsalat
Tunsalat
Ingredienser
- 2 dåser tun
- 2 spsk. cremefraise (skyr, natural yoghurt mm.)
- 1 spsk. mayonaise
- 1/2 lille rødløg
- 2 spsk. citronsaft
- evt. dild eller purløg
Sådan gør du
- Hæld tun i en skål sammen med cremefraise og mayonaise og mos det godt sammen
- Hak rødløg fint og tilsæt det til tunsalaten
- Smag til med salt, peber og citronsaft
Tun på dåse til pålægssalat
Når man skal lave hjemmelavet tunsalat, så er det oplagt at bruge tun på dåse. Da tunen er opbevaret i en dåse, som er forsejlet godt sammen, kan fisken holde sig meget længe. Man kan derfor købe tun på dåse og opbevare det i en skuffe eller et skab, til man en dag har lyst til at lave hjemmelavet tunsalat. Som med så meget andet, kan man også købe tunfisk af god kvalitet. Og denne kvalitet kan også smages i pålægssalaten. Dertil skal man også være opmærksom på, at der findes flere forskellige arter af tun. Man kan altså med fordel eksperimentere lidt med god, kvalitets tunfisk.
Inspiration til pålægssalater: Hytteostsalat og Kyllingerilette
Mayonnaise og cremefraiche i salaten
Grund ingredienserne i en tunsalat er mayonnaise og cremefraiche. Man kan dog også udskifte cremefraiche med andre mejeriprodukter. Her kan både anbefales Natural yoghurt, skyr, græsk yoghurt mm., alt efter hvor højt et fedtindhold man ønsker, at pålægssalaten skal have. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle mejeriprodukter er mere tyktflydende end andre. Cremefraiche giver altså en mere cremet tunsalat, hvorfor den også er et foretrække. Mayonnaise er en vigtig smagsgiver til tunsalaten, man kan også godt undværes, hvis man igen ønsker at reducere fedtindholdet.
Inspiration til pålægssalater: Sildesalat og Karrysild
Tunsalat med grøntsager
Det herlige ved en hjemmelavet tunsalat er, at den kan varieres med virkelig mange forskellige grøntsager, urter og krydderier. Det er derfor oplagt at bruge lige præcis de ingredienser, som man har i sit eget køkken. På den måde kan man også få tømt ud i grøntsagsskuffen og minimere madspild:
- Grøntsager: Majs, ærter, rød peberfrugt, asparges, ærter, spinat, hjertesalat mm., kan alt sammen røres i pålægssalaten.
- Krydderurter: Persille, purløg og koriander kan man både smage salaten til med, men også pynte tunsalaten med.
- Andet: Pasta og æg kan man også blande i en tunsalat. Det vil gøre pålægssalaten mere fyldig og mættende. Særligt først nævnte gør, at man kan spise pålægget helt uden brød til.
Inspiration til pålægssalater: Æggesalat med hytteost
Hvor længe kan tunsalaten holde sig?
Både mejeriprodukter og fisk kan ikke holde sig særlig længe i køleskabet. Og lige præcis tunsalat bliver også hurtigt kedeligt, hvis det opbevares for længe i køleskabet. Man kan dog sagtens lave en pæn stor portion, så man har til 1-2 dage. Det er blot vigtigt, at pålægssalaten kommer i køleskabet med det samme, at den er lavet. På den måde holder den sig allerbedst og længst i køleskabet. Derudover skal den pakkes i en tætsluttende beholder.
3 kommentarer til “Tunsalat”
Hej! 🙂
Ellers en lækker opskrift, men jeg synes der skal noget syrligt i.
Jeg plejer at hakke nogle kapers eller noget af en drueagurk og putte i.
Det ér selvfølgelig en smagssag.
Mvh. John
god opskrift dude
Hej Jones. Mange tak skal du have! Jeg er glad for at kan lide den 🙂
Mvh. Maria Vestergaard