Denne simple kyllingerilette passer rigtig godt til både julefrokost, påskefrokost og sågar også til tapasbordet. På disse billeder, er de nemlig en del af en juletapas menu, og serveret på sprødstegt bruchetta, rucola og hjemmesyltede rødløg. En fabelagtig smags kombination, som i med glæde må kopiere og benytte jer af.
Opskriften er oprindelig lavet til Rosengaardcentret, men jeg har fået lov til at dele den herinde også.
Rilette af kylling
Riletten af kylling og æble kan som sagt også sagtens spises på rugbrød. Den gør sig derfor ganske godt, til et klassisk, dansk frokostbord med f.eks æggesalat, frikadeller og hønsesalat med bacon
Når man skal lave kyllingerilette så kan man variere dens smagsudtryk på flere måder. Man kan benytte sig af en anelse portvin hvis det er jul, urter og grøntsager efter sæson, og krydderier efter årstid. Rilette er på sin vis blot kød, der er hakket fint, og stegt ind sammen med smagsgivere og en anelse fedt. Jeg kan bedst lide, når riletten stadig har tekstur og ikke er en decideret “spread”, som det oprindeligt nok har været. Den gang opskriften i sin tid blev opfundet og serveret første gang. Ligesom jeg heller ikke synes, at den skal ligne en paté, som den på mange måder minder lidt om. Man kan selvfølgelig lave den, som man nu engang bedst kan lide sin rilette.
Opskrift på kyllingerilette med æble
Ingredienser
- 1 porre
- 1/2 fennikel
- 1/2 æble
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 600 g kyllinge- over og underlår
- 1/2 dl balsamico eddike
- 3-4 dl vand
- en lille håndfuld frisk timian
- evt. peberkorn, nelliker og laurbærblade
- serveres på bruchetta, franskbrød eller rugmed med f.eks rucola, syltede rødløg, og frisk timian
Sådan gør du
- Skyl grøntsagerne og hak porrer, fennikel og æble groft
- Steg grøntsagerne i en stor gryde med olivenolie og finthakket hvidløg i et par minutter
- Tilsæt kylling og steg yderligere i et par minutter
- Tilsæt balsamico eddike, vand, frisk timian, og evt. andre krydderier
- Lad retten simre under låg i ca. en times tid
- Si fonden fra gryden og pres gerne saften lidt ud af grøntsagerne, når der sies
- Tag grøntsagerne fra og riv kødet fra hinanden
- Placer kyllingekødet i en beholder, som f.eks et patentglas, og hæld ca. 1/2 dl. fond over. Rør rundt og smag til med salt
- Opbevar kyllingeriletten i køleskabet og server den til rugbrød, franskbrød eller bruchetta