Spinatboller er bløde og sunde boller, der er rige på protein, kostfibre og spinat. Bollerne er baseret på hytteost, der har et naturligt højt proteinindhold, og så indeholder bolledejen også havregryn, der mætter og fylder godt i maven. Den friske spinat bidrager med næring foruden den flotte, grønne farve. Jeg bager disse spinatboller virkelig ofte, og jeg nyder at bruge dem som sandwichboller. Bollerne kan fyldes med kylling, dressing og sprød salat, og så har man en virkelig lækker frokost.
Inspiration til grønt bagværk: Broccoliboller og Grøntsagsbrød
Opskrift på spinatboller

Ingredienser
- 2 dl lunken vand
- 25 g gær
- 2 spsk olivenolie
- 200 g hytteost
- 200 g spinat
- 100 g havregryn
- 1 tsk salt
- 325 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær i vand
- Blend hytteost, frisk spinat og havregryn fint i en blender eller foodprocessor
- Bland spinatblandingen med vand og gær
- Tilsæt olivenolie og salt
- Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Form bollerne vha. to skeer og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Pensl bollerne med sammenpisket æg
- Bag spinatbollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 20min eller til bollerne er let gyldne og færdigbagte
Sunde boller med spinat
Det skal være nemt at lave mad, og det er også selvom det er næringsrige, sunde opskrift, man laver hjemme i sit køkken. Sådan har jeg det i hvert fald. Jeg kan bedst lide, at ingredienslisten ikke er al for lang, og vejen fra start til det endelige resultat ikke er al for besværlig. Og alt dette opfylder disse spinatboller med hytteost. Bollerne er utrolig sunde og næringsrige, og alle råvarerne kan du få i dit lokale supermarked. Hytteost er fast sortiment i selv de små supermarkeder, og jeg bruger oftest den på 4% fedt, da jeg synes det giver nogle virkelig gode spinatboller. Når det kommer til havregryn, så bruger jeg altid finvalset havregryn. Det er især vigtigt, hvis man ikke blender havregryn og hytteost sammen, inden det blandes i dejen. Grovvalset havregryn er nemlig ret groft i konsistensen. Hvilket giver nogle mere tørre spinatboller, synes jeg. Hvis du blender hytteost og havregryn sammen som i opskriften ovenfor, er det selvfølgelig lige meget hvilken type havregryn, du bruger.
Inspiration til opskrifter: Chiaboller og Kerneboller
Spinat i bagværk
Til disse spinatboller kan du både bruge frossen spinat der er optøet eller frisk spinat. Jeg bruger for det meste frisk spinat, da det er nemmere at kontrollere i forhold til væske. Hvis du bruger frossen spinat skal du nemlig være opmærksom på, at du skal vride væsken ud af den optøede grøntsag, inden at den blandes i bolledejen. På den måde får du ikke nogle klæbrige spinatboller. Lige meget hvad du vælger at gøre, så er spinat altid en god ide at tilsætte til sit bagværk, hvis man ønsker noget mere næringsrigt bagværk. Spinat er rig på vitaminer, og har samtidig et lavt kalorieindhold. Slutteligt synes jeg, at disse spinatboller får en helt utrolig flot farve, som også er indbydende at se på. I forhold til smagen er spinaten ikke overdyngende. Dette gælder særligt hvis du fylder din spinatbolle med kødpålæg, dressinger eller lignenede, der også smager af en del. Jeg er denne gang blevet inspireret af den klassiske clubsandwich. Hvorfor jeg har fyldt mine grovboller med stegt kylling, sprød parmaskinke, frisk salat og cremet karrydressing. Hvis du derimod blot spiser de sunde boller med en skive ost, så kan grøntsagen selvfølgelig godt smages.
Boller uden blender
I disse spinatboller er der tilsat havregryn, som erstatter en del af melen. På denne måde får bollerne noget fuldkorn, som er mættende, nærende og er med at give bollerne en god konsistens. Der findes havremel, men i denne opskrift er det ligeså let blot at bruge almindelig havregryn, da de bliver blendet i en blender eller en foodprocessor. Som beskrevet ovenfor vil jeg anbefale dig at bruge finvalset havregryn, hvis du ikke har mulighed for at blende din havregryn til mel med en blender. Ligeledes kan du bruge spinat der er finthakket på forhånd til dine spinatboller. Finthakket spinat kan købes i alle supermarkeder, og er at finde i frostafdelingen. På den måde behøver du ikke bruge en maskine i fremgangsmåden af disse spinatboller.
Inspiration til opskrifter med spinat: Spinatpandekager og Belgiske spinatvafler
Opbevaring af spinatboller
Da der er spinat og hytteost i bollerne, er en god idé at opbevare dem på køl, så de holder sig friske i længere tid. I køleskabet kan de sagtens holde sig i op til tre dage. Hvis du laver en stor portion spinatboller, eller du ikke kan nå at spise dem alle på tre dage, så kan du også fryse dem ned. Her er holdbarheden af dine spinatboller en del længere tid. Bagværk kan holde sig i op til flere måneder, hvis det fryses korrekt. Vær dog opmærksom på, at spinat kan indeholde jordbakterier, hvorfor det ikke anbefales at bollerne bliver genopvarmet.






19 kommentarer
Henriette vuijk
Hej Maria,
Kan de fryses? Tænker på spinaten om bollerne så må fryses igen da det jo har været frosset en gang.
Mvh
Henriette
Maria Vestergaard
Hej Henriette
Du har selvfølgelig ret i, at det er en udfordring i forbindelse med jordbakterier – en risiko der altid er, når man laver mad med sådanne grøntsager.
Maiken
Hvor længe kan bollerne holde sig? Skal de opbevares på køl eller blot ved stuetemperatur? Og hvor mange boller er der til i denne portion?
Maria Vestergaard
Jeg ville helt sikkert opbevare dem på køl, for en sikkerheds skyld.
Jeg er ked af at jeg har glemt at skrive antal boller i opskriften, og jeg kan desværre ikke huske det. Næste gang jeg laver dem, vil jeg skrive det ind!
Kh Maria
Charlotte
Skal væsen knuges ud af spinaten?
Maria Cirkeline
Hej Maria.
Kan evt. Erstatte hytteosten med noget andet? Jeg spiser nemlig ikke ost, men opskriften lyder bare så god.
Mvh Maria Cirkeline
Hans
Jeg brugte gulerødder i stedet for spinat – helt perfekt. Bagt i masseovn 300 gr i ti min.
Jannie Davidsen
Hej Maria 🙂 Jeg har lavet bollerne i dag og glæder mig til at smage dem! Jeg havde dog kun frisk spinat på lager, så jeg blendede det med noget af mælken og brugte 200 g mindre hvedemel og det fungerer ret godt ? Tak for dejlig nem opskrift!
Helle Sørensen
Hej
Skal det være frossen spinat?
Ann Pagh
Kan jeg lave spinatbollerne på samme måde som broccoli bollerne. ( som er det helt store hit for mig) hmm, men hvad så med hytteost, jeg er vild med at der ikke skal bruges gær i broccoli bollernemen bagepulver. Dejlige opskrifter du ligger op især når man er på smallkost??
Maria Vestergaard
Altså du mener at følge opskriften på spinatboller, men så blot erstatte spinat med broccoli? Jeg har desværre ikke prøvet det, men det er da et forsøg værd! 🙂 Der er dog en del mere væske i spinat, så du skal nok bruge en anelse mere mel kunne jeg forestille mig. Dejligt du kan bruge opskriften ihvertfald 🙂
Rikk
Jeg bagte dine boller sammen med en veninde til en af vores skønne bagedage. Bollerne er fantastiske, de er nemme at lave. De mætter og jeg tror de bliver et super hit i madkassen.
Kh Rikke
Chiagrød med vanilje og nødder - Maria Vestergaard
[…] også gerne: Spinatboller med hytteost og Bagt havregrød med bær og […]
Helene
Hej Maria. Hvor mange stk. spinatboller laver du af denne omgang? 😊
Maria Vestergaard
Jeg vil mene, at det ca. blev 14. styks! 🙂
Mette
De ser super lækre ud 😜 Jeg har desværre ikke varmlufts ovn … Er vi så ude i 250 G i 15 min ?
Maria Vestergaard
Jeg ville sætte dem på 225grader alligevel og så skal de evt have lidt længere tid. Bare hold øje med dem, så kan det ikke gå galt 🙂
Karen Maria Revsgaard
Hejsa.
Hvor mange min skal de have i ovnen?
Maria Vestergaard
15min ca 🙂