Spinatboller er bløde og sunde boller, der er rige på protein, kostfibre og spinat. Bollerne er baseret på hytteost, der har et naturligt højt proteinindhold, og så indeholder bolledejen også havregryn, der mætter og fylder godt i maven. Den friske spinat bidrager med næring foruden den flotte, grønne farve. Jeg bager disse spinatboller virkelig ofte, og jeg nyder at bruge dem som sandwichboller. Bollerne kan fyldes med kylling, dressing og sprød salat, og så har man en virkelig lækker frokost.

Inspiration til grønt bagværk: Broccoliboller og Grøntsagsbrød

Opskrift på spinatboller

Spinatboller

Print Pin
Forb. tid: 1 time 30 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Serveringer: 12 Spinatboller

Ingredienser

  • 2 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 2 spsk olivenolie
  • 200 g hytteost
  • 200 g spinat
  • 100 g havregryn
  • 1 tsk salt
  • 325 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær i vand
  • Blend hytteost, frisk spinat og havregryn fint i en blender eller foodprocessor
  • Bland spinatblandingen med vand og gær
  • Tilsæt olivenolie og salt
  • Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
  • Form bollerne vha. to skeer og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg
  • Bag spinatbollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 20min eller til bollerne er let gyldne og færdigbagte

Sunde boller med spinat

Det skal være nemt at lave mad, og det er også selvom det er næringsrige, sunde opskrift, man laver hjemme i sit køkken. Sådan har jeg det i hvert fald. Jeg kan bedst lide, at ingredienslisten ikke er al for lang, og vejen fra start til det endelige resultat ikke er al for besværlig. Og alt dette opfylder disse spinatboller med hytteost. Bollerne er utrolig sunde og næringsrige, og alle råvarerne kan du få i dit lokale supermarked. Hytteost er fast sortiment i selv de små supermarkeder, og jeg bruger oftest den på 4% fedt, da jeg synes det giver nogle virkelig gode spinatboller. Når det kommer til havregryn, så bruger jeg altid finvalset havregryn. Det er især vigtigt, hvis man ikke blender havregryn og hytteost sammen, inden det blandes i dejen. Grovvalset havregryn er nemlig ret groft i konsistensen. Hvilket giver nogle mere tørre spinatboller, synes jeg. Hvis du blender hytteost og havregryn sammen som i opskriften ovenfor, er det selvfølgelig lige meget hvilken type havregryn, du bruger.

Inspiration til opskrifter: Chiaboller og Kerneboller

Spinat i bagværk

Til disse spinatboller kan du både bruge frossen spinat der er optøet eller frisk spinat. Jeg bruger for det meste frisk spinat, da det er nemmere at kontrollere i forhold til væske. Hvis du bruger frossen spinat skal du nemlig være opmærksom på, at du skal vride væsken ud af den optøede grøntsag, inden at den blandes i bolledejen. På den måde får du ikke nogle klæbrige spinatboller. Lige meget hvad du vælger at gøre, så er spinat altid en god ide at tilsætte til sit bagværk, hvis man ønsker noget mere næringsrigt bagværk. Spinat er rig på vitaminer, og har samtidig et lavt kalorieindhold. Slutteligt synes jeg, at disse spinatboller får en helt utrolig flot farve, som også er indbydende at se på. I forhold til smagen er spinaten ikke overdyngende. Dette gælder særligt hvis du fylder din spinatbolle med kødpålæg, dressinger eller lignenede, der også smager af en del. Jeg er denne gang blevet inspireret af den klassiske clubsandwich. Hvorfor jeg har fyldt mine grovboller med stegt kylling, sprød parmaskinke, frisk salat og cremet karrydressing. Hvis du derimod blot spiser de sunde boller med en skive ost, så kan grøntsagen selvfølgelig godt smages.

Boller uden blender

I disse spinatboller er der tilsat havregryn, som erstatter en del af melen. På denne måde får bollerne noget fuldkorn, som er mættende, nærende og er med at give bollerne en god konsistens. Der findes havremel, men i denne opskrift er det ligeså let blot at bruge almindelig havregryn, da de bliver blendet i en blender eller en foodprocessor. Som beskrevet ovenfor vil jeg anbefale dig at bruge finvalset havregryn, hvis du ikke har mulighed for at blende din havregryn til mel med en blender. Ligeledes kan du bruge spinat der er finthakket på forhånd til dine spinatboller. Finthakket spinat kan købes i alle supermarkeder, og er at finde i frostafdelingen. På den måde behøver du ikke bruge en maskine i fremgangsmåden af disse spinatboller.

Inspiration til opskrifter med spinat: Spinatpandekager og Belgiske spinatvafler

Opbevaring af spinatboller

Da der er spinat og hytteost i bollerne, er en god idé at opbevare dem på køl, så de holder sig friske i længere tid. I køleskabet kan de sagtens holde sig i op til tre dage. Hvis du laver en stor portion spinatboller, eller du ikke kan nå at spise dem alle på tre dage, så kan du også fryse dem ned. Her er holdbarheden af dine spinatboller en del længere tid. Bagværk kan holde sig i op til flere måneder, hvis det fryses korrekt. Vær dog opmærksom på, at spinat kan indeholde jordbakterier, hvorfor det ikke anbefales at bollerne bliver genopvarmet.