Chiaboller er grovboller med havregryn og chiafrø. Selve ingredienslisten er derudover utrolig kort, og derfor er chiabollerne også hurtige at slå sammen og bage. Nedenfor ses en grundopskrift på bløde og saftige chiaboller.
Inspiration til bagværk: Grovboller og Bamseboller
Opskrift på chiaboller
Chiaboller
Ingredienser
- 4 dl lunken vand
- 25 g gær
- 1 tsk. honning
- 1 tsk. salt
- 100 g chiafrø
- 100 g havregryn
- 1 spsk. olivenolie
- 250 g hvedemel
- sammenpisket æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær i vand og tilsæt honning
- Tilsæt salt, chiafrø, havregryn og olivenolie og rør det til en ensartet grød
- Tilsæt hvedemel og ælt dejen godt igennem på en røremaskine eller vha. elektrisk piskeris
- Lad dejen hæve lunt og tildækket under et klæde i ca. 60min
- Tænd ovnen på 220 graders varmluft og bag gerne bollerne på et bagestål i ovnen
- Form bollerne vha. to spiseskeer og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Pensl bollerne med sammenpisket æg
- Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 12-15min eller til bollerne er gennembagt og let gyldne på toppen
Hjemmelavet boller med chiafrø
Chiafrø er nogle enestående, små frø, som kan suge utrolig meget væske til sig. Det er derfor de er så oplagte at bruge i grød, budding, desserter og selvfølgelig bagværk. Dét at frøene binder utrolig meget væske gør, at chiabollerne også bliver utrolig saftige. Alt i alt har man en bolle, der holder sig frisk i meget lang tid. Derudover er chiafrø rig på kostfibre, vitaminer og Omega-3-fedtsyrer, og kan altså bruges til utrolig meget forskellig madlavning.
Inspiration til bolle opskrifter: Gulerodsbrud og Teboller
Ingredienser i chiaboller
Både chiafrø og havregryn indeholder kostfibre, som mætter utrolig godt. Derudover er tilført en anelse olivenolie, som gør bollerne endnu mere luftige og bløde i konsistensen. Man kan evt. eksperimentere med at udskifte noget af hvedemelet med f.eks grahamsmel eller speltmel, der også indeholder mere fuldkorn.
Inspiration til bagværks opskrifter: Hjemmelavet knækbrød og Gulerodsboller
Kan chia boller fryses?
Det meste bagværk kan fryses, og det samme er tilfældet med chiaboller. Den dag de skal spises, kan man blot lade dem tø op på køkkenbordet, eller man kan lune dem i mikrobølgeovnen eller i ovnen. Det kan anbefales at bruge mikrobølgeovnen, hvis man ønsker at bollerne er så bløde og saftige som muligt. Ovnen gør bollerne mere sprøde i konsistensen.
Hvor længe skal bollerne bages?
Det er uhyre vigtigt at man holder godt øje med bollerne under bageprocessen. Alle ovne bager forskelligt, og derfor er de 12-15min der står i opskriften, også kun vejledende for bollebagningen. De færdigbagte boller skal have en blød midte og en let gylden og sprød overflade. Sådan er de bagt bedst.
26 kommentarer til “Chiaboller”
De ser lækre ud 🙂 Kan man lave dem som koldhævede? Og i så fald, hvor meget (lidt) gær skal man så bruge i stedet for?
Kære Christina
De smager også skønt! 🙂
Jeg har faktisk ikke prøvet at koldhæve disse chiaboller, men jeg går stærkt ud fra, at det kan man sagtens.
Jeg bruger altid 5-7g gær, når jeg koldhæver boller.
Kh Maria
Hej Maria, har du haft frosset dem ned? Skal lave fødselsdagsbrunch om 14 dage og ville gerne bage tidligere så de bare skal tø op og lune.
Det kan de sagtens 🙂
Kh Maria
Super nem og god opskrift som jeg tilføjede og ændrede lidt i. Rigtig godt resultat. Tak for den.
Kan man eventuelt tilføje gulderod til bollerne?
Det tror jeg da sagtens at man kan 🙂
Kh Maria
jeg kom dobbelt honning i. De ER så lækre! :O manden er helt vild med dem!
Hvor dejligt at høre! 🙂
Kh Maria
Har du nogen ide om hvor mange kcal de Ca indeholder? 🙂
Jeg har dejen til hævning nu og tæller kcal hverdag men kunne ikke lige se mig ud af det med denne opskrift
Kære Louise
Jeg tæller desværre ikke kalorier på min hjemmeside 🙂
Hej Maria
Hvor mange kcal, er der ca pr stk.
kan evt skifte hvedemel ud med noget andet.
Kære Camilla
Jeg beregner desværre ikke kalorierne ud i mine opskrifter.
I forhold til melet, så kan du eksperimentere med, at bruge f.eks grahamsmel eller sigtemel, der er en finere mel, men stadig med mere fuldkorn.
Kh Maria
Hvor mange kcal indeholder de? Og kan man eventuelt bytte hvedemelet ud med noget andet?
Jeg har svaret på samme spørgsmål nedenfor 🙂
God dag.
Kh Maria
110 kcal pr. bolle ved 12 boller
Tak for en lækker opskrift!
Tusind tak 🙂
Ligger du Chiafrøene i blød i vand inden. ?
Kan man lave bollerne uden havregryn?
Hej Claudia
Ja det tror jeg bestemt du kan. Prøv i så fald at tilsætte noget fuldkornsmel i stedet for. F.eks grahamsmel.
Mvh Maria
Så lækre og bløde boller. Jeg tilsatte lidt ex vand i dejen, da jeg synes den manglede væde.
Hej Linette
Godt at de lykkedes godt 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Nemme, enormt saftige og gode for maven! Jeg sværger til denne opskrift, tak 🙂
Hej Emily
Skønt at opskriften kan bruges 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Super lækre boller.
Hej Mette
Det glæder mig at høre. Tak!
Mvh Maria Vestergaard