Rugmuffins er små muffins, lavet på rugmel, hvedemel og en anelse chokolade. Det er altså en lille sød fornøjelse, som passer perfekt til eftermiddags madpakken eller den lille sult i weekenden derhjemme.
Inspiration til madpakke opskrifter: Pølsehorn og Pizzasnegle
Opskrift på rugmuffins med chokolade
Rugmuffins
Ingredienser
- 2 dl lunken vand
- 20 g gær
- 1 spsk. flydende honning
- 2 æg
- 25 g smør
- 1 dl natural yoghurt
- 1/2 tsk. salt
- 250 g rugmel
- 100 g hvedemel
- 100 g mørk- eller mælkechokolade
Sådan gør du
- Opløs gær i vand og tilsæt honning
- Smelt smør og tilsæt det til vandet sammen med æg, yoghurt og salt
- Tilsæt rugmel lidt ad gangen og rør grundigt rundt i dejen
- Tilsæt hvedemel og rør yderligere i dejen som skal være meget våd i konsistensen
- Hak chokolade groft og tilsæt chokoladen til dejen
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Fordel dejen i faste muffinsforme (silikone eller pap) og bag dem ved 175 graders varme (varmluft) i ca. 20min eller til de er gennembagte
Eftermiddags muffins
Det er ofte, at man om eftermiddagen kan have brug for et skud energi. Disse rugmuffins arter sig perfekt til dette tidspunkt. De indeholder en anelse chokolade, som man også godt kan udskifte med tørrede frugter som f.eks. rosin. Chokoladen og de tørrede frugter bidrager med sukker, der kan give en anelse, hurtig energi til en træt eftermiddag. Samtidig er disse rug muffins lavet på rugmel og hvedemel, hvoraf først nævnte bidrager med især kostfibre. Fibre mætter utrolig godt og stabiliserer samtidig blodsukkeret. Disse rugmuffins er derfor oplagte til eftermiddags hyggen, hvor trangen til sødt kan være stor.
Inspiration til madpakke ideer: Hjemmelavet knækbrød og Mini quicher
Rug muffins til madpakken
Det kan være en god ide, at lave en stor portion rugmuffins med chokolade, som efterfølgende bliver opbevaret i fryseren. I og med at denne slags bagværk også passer sig rigtig godt til madpakken, så kan man netop bage dem med dette formål, og fryse en stor andel ned. Aftenen forinden kan man tage en rugmuffin op fra fryseren og lade den tø op i løbet af natten, klar til madpakken næste dag.
Inspiration til madpakke ideer: Clubsandwich og Hjemmelavet æggesalat
Tips og gode ideer til fremgangsmåden
Det er vigtigt, når man bager rugmuffins, at man vælger at bage dem i de rigtige forme. Hvis man bruger tynde, papirforme, så kan det godt ske, at siderne flader for meget ud, da de ikke kan holde på dejen. Disse forme går ofte under navnet “cupcakes forme”. Hvis man i stedet bruger muffinsforme, der går under navnet “muffins forme”, og som er lavet af noget tykkere papir, så holder det også på formen.