Rødbedesalat er en virkelig undervurderet salat. Rødbede er let sødt i smagen, og passer virkelig godt sammen med cremet fetaost, sprød salat og nogle knasende nødder. Alt i alt en vintersalat som arter sig virkelig godt til hele vinterhalvåret samt den søde juletid.
Inspiration til vintersalater: Sprød rødkålssalat og hjemmelavet rødkål
Opskrift på rødbedesalat
Rødbedesalat
Ingredienser
Rødbedesalat:
- 500 g rødbede
- 1 spsk. olivenolie
- 1 tsk. flagesalt
- 75 g frisk spinat
- 50 g fetaost
- 1/2 lille rødløg
- 30 g hasselnødder
Dressing:
- 1 spsk. olivenolie
- 2 spsk. æblecidereddike eller anden eddike
- 1 tsk. flagesalt
- 1/2 tsk. dijon sennep
- 1/2 tsk. honning
Sådan gør du
Rødbedesalat:
- Tænd ovnen på 200 graders varmluft
- Skræl rødbede og skær rodfrugten i mundrette bider
- Fordel rødbede ud på en bageplade beklædt med bagepapir og bag rodfrugten i ovnen i ca. 15-20min eller til rødbeden er bagt mør og let gylden på toppen
- Fordel de bagte rødbedestykker ud på et stort fad sammen med frisk spinat
- Drys med knust fetaost, hakkede hasselnødder og fintskåret rødløg
Dressing:
- Bland ingredienserne til dressingen godt sammen og fordel det udover rødbedesalaten
- Drys evt. med ekstra salt og peber
Rodfrugten rødbede
Desværre er rødbeden lidt af en overset rodfrugt. Den smukke, røde farve farver tøj og hænder, hvor den kommer i kontakt, og så skal rødbeden ofte tilberedes på en eller anden måde, for at kunne blive spist. Derfor er det ofte ikke denne råvare, som står først i køen til at blive brugt, når der skal laves salater eller andet tilbehør. Hvilket er utrolig ærgerligt, fordi rødbeden både giver fylde, næring og en utrolig god smag til de retter, den bliver brugt i. Det er ingen undtagelse med denne rødbedesalat med fetaost. En klassisk vintersalat, hvor rødbede er det bærende element.
Inspiration til vinter salater: Grønkålssalat og Bagt græskar
Rødbede salat med fetaost
I denne rødbedesalat skal rødbeden bages i ovnen inden den blandes sammen med feta, spinat og rødløg. Hvis man har lyst, kan man også sagtens koge rødbede i en gryde med vand i stedet for at bruge ovnen. Dog vil det ikke give rodfrugten den flotte og gyldne overflade, som rødbederne får i ovnen. Hvis man ikke ønsker at tilberede rødbederne, så kan man også vælge at rive rodfrugten på et mandolinjern eller et rivejern. På den måde bliver rødbede nemmere at tygge i.
Inspiration til sylteopskrifter: Syltede rødbeder og Bagt rodfrugtsalat
Lidt om rødbeden
Rødbeden betegnes egentlig som en knold og går under rødbedeslægten. Den kommer fra europa og har siden 1500-tallet haft en vigtig betydning i mange europæiske lande her især i øst europa. Senere hen er rødbeden blevet udviklet til foderroer og sukkerroer.
Derudover indeholder rødbeder ligesom andre grøntsager og rodfrugter en masse mikro næringsstoffer der gavner vores kroppe. Der er derfor al mulig grund til at spise rødbedesalat. Ikke mindst fordi det smager virkelig lækkert.
12 kommentarer til “Rødbedesalat”
Mange tak, jeg er også vildt glad for den ?
Skal rødbeden koges eller bages, inden den rives, eller skal den bare være rå? 🙂 Jeg glæder mig til at prøve salaten i morgen 🙂
Den skal blot være rå.
Rigtig god dag til dig 🙂
Mvh Maria
Hej Maria
Kan se at min tidligere kommentar herinde er forsvundet, så jeg tillader mig lige at skrive igen.
Skal rødbederne være lune eller afkølede? Eller er det ligegyldigt?
Vh Pernille
Hej Pernille.
Det er blot fordi, at kommentarerne skal godkendes inden at de udgives, og det er jeg en anelse bag ud med på nuværende tidspunkt, hvilket jeg undskylder! 🙂
Rigtig godt spørgsmål. Jeg vil klart foretrække at lade dem køle ned inden. På den måde falder salaten ikke sammen.
Mvh Maria
Perfekt. Mange tak for svar 🙂
Hvor mange personer er opskriften til hvis man laver den som tilbehør?
Mvh Pernille
Hej
Hvor blev den “gamle” opskrift af med rå revne rødbede og quinoa? Har ikke fået den printet, og vil rigtig gerne have den. Tak for dejlig inspiration.
Kh Margit
Kære Margit
Det er rigtigt, at den gamle rødbedesalat er blevet optimeret en del, og at jeg også har ændret i selve opskriften. I den gamle udgave, brugte jeg friskrevet rødbede, kogt quinoakerner og salatblade 🙂
Kh Maria
Hej Maria,
Hvor mange personer er denne opskrift til, hvis man laver den som tilbehør til en hovedret? 🙂
Mvh Malene
Hej Malene
Så vil jeg mene, at den er til 4 personer 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Hvis man selv har rødbeder så undlad spinaten og brug røbedebladende, de er mindst lige så lækre som spinat, dejligt sprøde
Hej Zandra
Det var da et utrolig godt tip! Tak for det 🙂
Mvh Maria Vestergaard