Gulerodsboller

Gulerodsboller

Gulerodsboller er bløde hvedeboller, som er utrolig nemme at lave. Bollerne med revet gulerod kan spises med smør, marmelade og ost, men de går også godt i en madpakke som sandwichbolle. Derudover er gulerodsboller utrolig nemme at lave. Dejen indeholder hvedemel og smør, og bløddejen giver derfor nogle boller, som er luftige og som er hævet flot op.

Inspiration til opskrifter på boller: Grovboller og Gulerodsbrud

Opskrift på gulerodsboller

Gulerodsboller

Gulerodsboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 24 Gulerodsboller

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 tsk. rørsukker (alm. sukker eller honning kan også bruges)
  • 200 g revet gulerod (ca. 3 mellemstore gulerødder)
  • 50 g speltmel (alm. hvedemel eller andet fuldkornsmel kan også bruges)
  • 50 g blødt smør
  • 1 æg
  • 1 tsk. salt
  • 850 g hvedemel
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær og sukker i vand
  • Riv gulerødderne fint på et rivejern og tilsæt dem til dejen sammen med speltmel
  • Rør dejen til en ensartet grød
  • Tilsæt smør og æg og rør yderligere
  • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Gerne 10min på en røremaskine. Dejen er en anelse klistret, hvilket giver ekstra luftige og bløde boller
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i 60-90min
  • Form bollerne med fingrene og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Lad gulerodsbollerne efterhæve under et klæde i yderligere 30min
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 15-20min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne

Gulerodsboller ingredienser

Gulerødder i bagværk

Det er genialt at bruge gulerødder i bagværk som f.eks hjemmebagte boller. Gulerødder har nemlig en let sødlig smag, og så giver de bagværket en god og saftig dej. Dette gør, at gulerodsbollerne bliver utrolig bløde og luftige. Derudover indeholder gulerødder selvfølgelig også nogle gode næringsstoffer. Blandt andet er gulerod rig på A-vitamin samt kostfibre. Selve dejen til gulerodsboller er forholdsvis blød. Sørg derfor for ikke at tilsætte for meget ekstra hvedemel. Dette vil nemlig gøre bollerne for bestandige, tunge og tørre. Gulerodsboller skal helst være luftige og bløde indeni og med en let, sprød skorpe udenpå.

Inspiration til opskrifter på boller: Bamseboller og Teboller

Kan gulerodsboller fryses?

Man kan med stor fordel fryse sine gulerodsboller. Sådan er det med det meste bagværk, at det fungerer virkelig godt at fryse ned. Derfor er det også oplagt, at lave en stor portion boller, hvoraf størstedelen kan fryses ned til en anden god gang. Ligeledes kan man tage en enkelt gulerodsbolle op ad fryseren af gangen, hvis den f.eks skal spises til morgenmad eller skal med i madpakken.

Inspiration til opskrifter på boller: Havregrynsboller og Kerneboller

Solsikkekerner og gulerødder

Man ser ofte solsikkekerner og revet gulerødder i kombination med hinanden. Dette er tilfældet i både salater og bagværk. Et eksempel er gulerodsbrud, hvor æg, revet gulerod og solsikkekerner udgør fyldet i bollerne. Man kan sagtens lade sig inspirere af selvsamme i hjemmebagte gulerodsboller også, og dermed tilføre solsikkekerner til bolledejen. Kernerne holder strukturen når bollerne bages i ovnen, og de vil derfor efterlade noget sprødhed til gulerodsbollen, når man bider i den. I sig selv har de ikke en fremtonende smag, men nok til at give en karakteristisk og anderledes smag til gulerodsboller.

Inspiration til opskrifter på boller: Fødselsdagsboller og Æbleboller

Hævetid og bagetid

Som det er med alle bagværks opskrifter, så er det utrolig vigtigt, at man er opmærksom på sin bolledej, når man bager gulerodsboller. Gær er levende, og det vil også sige, at gærcellerne opfører sig forskelligt alt efter miljøet omkring dem. Hvis det er varmt, hæver dejen hurtigere, modsat hvis det er koldt, hvor hævningsprocessen går langsommere. Derfor skal man altid være opmærksom på sin dej mere end man skal følge de præcise hævetider i en opskrift. Det samme gør sig gældende med bagetid. Alle ovne bager forskelligt. Derfor kan man med fordel stille uret til 15min, og så holde øje med sine gulerodsboller i ovnen derefter. Gulerodsbollerne skal være gennembagte, hævet flot op og have en let gylden overflade.

99 kommentarer til “Gulerodsboller”

    1. Maria Vestergaard

      Hvor er jeg glad for, at du synes det. Må indrømme, at det nok også er nogle af de bedste boller jeg nogensinde har bagt. Og tak for lykønskningen. Rigtig god weekend! 🙂

      1. Pernille skov olsen

        Hej Maria
        Jeg har lavet disse boller flere gange, men kan nu se til min skuffelse, at det ikke er den samme opskrift, som det plejer at være???? Har kigget alle dine opskrifter igennem og kan ikke finde den, den hedder bløde gulerods boller

        1. Hej Pernille

          Det eneste jeg har ændret i den gamle opskrift er, at der er lidt fuldkorns hvedemel i. Hvis du ikke ønsker dette, så udskifter du det blot med almindeligt hvedemel, og så har du den gamle opskrift igen 🙂

          Mvh Maria

    1. Maria Vestergaard

      Det tror jeg sagtens at man kan! Vend gerne tilbage med resultatet. Jeg må også hellere prøve det næste gang 🙂

      1. Mette S. Pedersen

        Det vil jeg prøve senere så 😉 Og tusind tak for alle de fantastiske opskrifter – det er skønt med noget inspiration!

    2. Jeg erstattede 100 g af hvedemelet med fuldkornsmel, det blev super lækkert. Har også prøvet at erstatter gulerod med grøntsagspulp fra min juicer, også et hit. Det er en mega god opskrift ?

        1. Nina Tengberg Rasmussen

          Hej Maria,
          Jeg var ret glad for din opskrift på disse boller bare i den alm version. Men kan nu ikke finde den længere?
          Hilsen Nina

          1. Hej Nina
            Jeg har blot udskiftet en anelse af hvedemelet med noget fuldkorns hvedemel. Hvis du ønsker den gamle opskrift, så skal du blot kun bruge hvedemel 🙂

  1. Camilla Jørgensen

    Tak for en mega lækker opskrift Maria!
    Selv 3 dage efter er de bløde og ikke spor kedelige 🙂
    Held og lykke med dine eksaminer.
    Du er pisse sej og et forbillede for mange studerende, det er jeg sikker på 🙂

  2. Det er de bedste hjemmelavede boller jeg nogensinde har spist, både på dagen, på anden dagen og på tredje dagen 🙂

  3. Super god opskrift og lige til! ? Brugte den igår, og det lykkedes mig! Det er endda første gang, jeg bager gulerødsboller. Du er for sej! 🙂

    1. Så ville jeg blot bruge en tsk sukker. Det er ikke fordi at bollerne skal sødes som sådan, det er blot for, at gærcellerne har noget at arbejde med, således at bollerne hæver flot op. 🙂

  4. Prøvede at bage disse i weekenden – det er dog det lækreste jeg længe har prøvet, skiftede 100 g hvedemel ud med 100 g grahamsmel – gav ingen problemer.

  5. Kan dejen også laves aftenen inden, og så man bare former bollerne næste morgen og i ovnen? Super god opskrift! Det kræver bare man skal tidligt op for at have morgenboller, så fedt hvis dejen kan laves aftenen inden 🙂

  6. Hej! Tak for opskriften. Jeg prøvede den i går men efter 30 minutter i ovnen var bollerne sprøde udenpå og ikke længere rå indeni men var ret “dejet” og ikke særlige luftige. Blev min dej for våd? Skal dejen kun hæves engang – hvad med når man former til boller? Skal man lade være med at ælte engang til? Efter første hævning æltede jeg lidt og lod dem derefter hæve i 20 minutter før jeg stak dem inden i ovnen. hvad har jeg gjort forkert? Tusind tak!

    1. ØV! Hvor irriterende. Det er ellers mine yndlings boller som aldrig plejer at gå galt, men tror simpelthen det er din ovn, eller min ovn den er i vejen med. Prøv næste gang, at stil temperaturen på 180 graders varme i stedet for. Således burde dine boller blive bagt ordentligt inden i uden at blive sprøde.

      Jeg tror ikke du kan lade dem hæve for meget 🙂
      Kh Maria

  7. Super lækre boller! Bager dem ofte når jeg har en rest gær (nøjes med 25 gram) og nogle gulerødder tilbage, der skal bruges og de er lige gode hver gang ? Fryser de fleste ned, og nyder at tage en op og lune i ovnen så skorpen bliver sprød – de er lige saftige og bløde, selv efter en tur i fryseren ? Tak for en opskrift der for mig aldrig slår fejl! ☺️

  8. Har lige stillet mine i ovnen, og indså at jeg har glemt honning og salt. Kan man godt lave dem sådan? 🙂 o.o

    1. Ja det kan man godt, men de bliver selvfølgelig ikke lige så gode. Honning (eller sukker), bruges især til at få gærcellerne til at få brødet til at hæve. Og saltet giver smag til bollerne 🙂

  9. Hej, nu har jeg forsøgt mig med din opskrift, men kan det passe dejen skal være rimelig våd i konsistensen?
    Mvh Michelle 😀

  10. Har længe haft lyst til st prøve en af dine bagværks opskrifter – og den her er simpelthen for god! Jeg var sikker på at jeg havde gjort noget forkert for dejen var temmelig snasket og besværlig…men så gode og luftige ❣️Tusind tak for opskriften og for fines hyggelige virtuel vibes ❤

  11. Der manglede både mere væske og salt. Tilføjede en anelse mere af hvert, og konsisten blev fin. En 1/2 tsk salt til så meget mel giver ikke meget smag – jeg vil anbefale 1,5 – 2 tsk

  12. Anna Marie Andersen

    Kære Maria! Tusind tak for denne dejlige opskrift, som helt sikkert bliver en stor favorit, især på morgenbordet i weekenden hos os i Netheravon ved Stonehenge.

  13. Super lækre og bløde boller. Også fryseegnede!
    Jeg skiftede ca. 300 gram mel ud med knækkede hvedekerner og groft mel. (hvedeklid og fuldkorns hvedemel) for at få lidt mere gods i dem. Det blev super godt.

    Vh <3

  14. Har prøvet opskriften nu et par gange. Men tænkte det var tid til lidt forandring, denne gang kom jeg hamp, hørfrå, hakket løg og skiftede 200 gram hvedemel ud med spelt og 150 gram hvedemel ud med Grahams mel. Jeg skulle tilsætte 2 DL vand for at dejen blev godt våd. Men det ender med at blive den nye opskrift.

  15. Ih, du milde.
    Aldrig nogen sinde før bagt så flotte og gode boller før. Titusind tak for den oplevelse. Jeg brugte 100 g grahamsmel, frisk hvedemel, frisk gær. Det gør altså en forskel, om man har gamle ingredienser eller ej!
    Jeg bagte faktisk til min kusines mors bisættelse, og blev lykkelig for, at jeg skal ankomme med sådan nogle fine boller.

    Irene

  16. Gulerodsbollerne er vildt gode. Jeg har dog tilføjet lidt fuldkorns spelt mel. Næste gang vil jeg prøve at bage spinat bollerne

  17. Vi har lige bagt de her lækre gulerodsboller til vores søn, som skal have dem med imorgen til fælles morgenbord i skolen
    Vi er glade for at der var et par stykker i overskud, så vi selv lige kunne smage dem – hold op hvor er de gode.
    Mon der er nok tilbage imorgen tidlig…..
    Mange hilsner
    Kim & Karina

  18. Jeg har bollerne i ovnen nu og det dufter himmelsk. Så let en opskrift.

    Børnene synes, det er en fantastisk måde at starte ferien på

  19. Super opskrift de er så lækre!

    Vil prøve at lave dem koldhævede til mødregruppenppen. Hvis man skal gøre det skal man så stadig komme æg og gulerødder i aftenen før?

  20. Lækker opskrift! Tænkte jeg vil prøve at koldhæve dem så vi kan få dem friskbagte til morgenbordet hvis man gør det ville du så tage gulerod og æg i på dagen de skal i ovnen og hvis man gør det skal de så hæve lidt igen? Eller ville du tilføje det til dejen dagen før og så komme den i køleskabet med det samme?

    1. Hej Maria
      Hvor dejligt at høre, at du kan lide opskriften 🙂
      Hvis jeg skulle koldhæve bollerne, så ville jeg blot bruge 5-7g gær, og så lade dejen hæve i køleskabet natten over.
      kh

  21. Andrea annabella Kristensen

    Hej Maria

    Har du prøvet at koldhæve bollerne? Vi skal holde 4 års fødselsdag på mandag inden arbejde så hele familien kommer til morgen kl 6 og det ville være så lækkert hvis jeg kunne sætte dejen over søndag aften

  22. Det her er uden tvivl de bedste gulerodsboller, jeg NOGENSINDE har smagt! Og jeg har virkelig prøvet mange forskellige opskrifter. De bliver helt luftige og bløde – og de har ikke engang langtidshævet! TAK for denne fantastiske opskrift!

  23. Susanne Guldmann

    Tak for en lækker opskrift 🙂 Jeg har prøvet at erstatte gulerødderne med æbler og tilsætte en teskefuld kanel, det bliver også godt.

  24. Mette Sommer Andersen

    Det er bare nogle vildt gode boller, og en nem dej, trods den meget våde konsistens.

    Tak for en god opskrift

  25. Marian Weinkouff

    Hej Maria….
    De skal nu prøves af til mine kollegaer på arbejde hvor jeg er madmor..
    Min gamle farmor lærte mig, at hvis det var en “våd” dej man arbejde med, så skulle man bare have en dyb tallerken med lidt smags neutral olie som man gned hænderne ind i – efter behov … det gir et mega godt resultat – og ikke hårdt bagværk hvis man over doserer med mel 🙂

  26. Hejsa ! har haft stor glæde af din opskrift på gulerodsboller – men har du ikke ændret i den-Husker ikke det med røremaskine og efterhævning? De er ikke blevet så gode som de plejer – kan jeg få den gamle tilsendt ? der var heller ikke speltmel i og skulle bare sættes på plade med et par skeer – ikke formes i hånd mvh kit

    1. Kære Kit. Tak for din henvendelse 🙂

      Det er rigtigt, at jeg har ændret i opskriften og billederne. Jeg er ked af, at du ikke synes, at resultatet er lige så godt som før, men skønt at du skriver og henvender dig!
      Du kan blot undlade de 50g fuldkornsmel og erstatte dem med almindelig hvedemel. Så burde det give det samme resultat som tidligere.

      Kh Maria

  27. Hej Maria
    Hvad blev der af den gamle opskrift på gulerodsboller den savner jeg meget, den er altså bedre end den nye opskrift, er der mon chance for at du kan ligge den op igen.

    1. Kære Inge
      Det er rigtigt at jeg har ændret en anelse i opskriften. Det er egentlig blot, at fuldkorns hvedemelet skal erstattes af almindeligt hvedemel, så har du den gamle opskrift 🙂

      Mvh Maria

  28. Hej Maria.
    Hvordan får du dine boller fint runde, når dejen er så klistret?
    Har du vand på fingrene, når du former bollerne?
    Tak for en rigtig god opskrift!

    1. Hej Ida 🙂 Åh jeg bruger faktisk blot mine hænder uden hverken mel eller vand. Det er rigtigt at dejen er forholdsvis våd i det, men jeg synes godt det kan lade sig gøre, at forme dem i hænderne. Alternativt kan du prøve at bruge en anelse mel på hænderne 🙂

      Og tak!

  29. Nina Tengberg Rasmussen

    Hej Maria,
    En dejlig opskrift, men jeg leder efter en opskrift du havde på bløde boller uden gulerod, som var lidt anderledes end den her. Kan jeg finde den et sted? Hilsen Nina

  30. Bedste opskrift jeg er stødt på længe, bruger den som basis til stort set alle boller som ikke skal være koldhævede. Det er indtil videre blevet til både gulerodsboller, fuldkornsboller, boller med squash, spinatboller og i aften prøver vi med valnødder. Jeg justerer egentlig bare mængden af mel alt efter type

  31. Hej Maria
    Kunne man bytte gulerødderne ud med squash måske.. ??
    Ligger inde med en stor squash nemlig og blev lige nysgerrig om det måske kunne lade sig gøre.. jeg bagte med gulerod forleden og det blev bare mine ynglings ved den første bid

  32. Elena Julia Ammitzdorf

    5 stars
    Virkelig god opskrift.

    Ændrede dog melet til 600g hvede og 300g blandet groft mel og havregryn.
    Og tilsatte kerner os.

    De er virkelig lækre og egner sig godt til at blive bagt i hulforme, gør dem ekstra lækre.

  33. Kirsten Dahl-Nielsen

    Super opskrift. Lavede dobbelt portion….så der blev boller og et kæmpe franskbrød. Gav lige franskbrødsdejen lidt mere speltmel og så i en stor form. Alt er super lækkert.
    Så nu er der også lidt til fryseren
    God dag!

  34. Hejsa, tænker på at lave disse lækre boller med græskar istedet for gulerod, tænker du man kan det og i så fald, hvor meget (revet/blendet) græskar skal der så i?
    Mvh Louise

    1. Hej Louise

      Dette har jeg desværre ikke prøvet, men det lyder virkelig lækkert. Det synes jeg blot, at du skal springe ud i at prøve.
      Hvorvidt du skal bruge mere eller mindre græskar er lidt svært for mig at sige. I stedet er det vigtigt, at du selv holder øje med dejens konsistens og struktur. Så vil du måske kunne se, om den kan trække lige så meget græskar, som hvis det var gulerod.

      Mvh Maria Vestergaard

  35. 5 stars
    De bedste boller vi elsker dem herhjemme og alle roser dem når jeg har bagt dem til forskellige anledninger jeg tilsætter altid en spiseske olie til dem da en klog dame har sagt til mig det altid er godt med lidt olie i boller

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering