Luftige bløde ølandsboller lavet på blot ølandshvedemel, vand, gær, salt, hvedemel og olivenolie. En luftig bolle med en sej krumme og en sprød skorpe, som kan serveres til både morgenmad, frokost og som sandwichboller.
Inspiration til opskrifter på andre boller: Grahamsboller og Fuldkornsboller
Opskrift på ølandsboller
Ølandsboller
Ingredienser
- 4,5 dl lunken vand
- 50 g gær
- 1 tsk sukker
- 100 g ølandshvedemel
- 1 tsk salt
- 450 g hvedemel
- 2 spsk olivenolie
- hvedemel til formning af bollerne
Sådan gør du
- Opløs gær og sukker i vand
- Tilsæt ølandshvedemel og rør godt rundt
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er glat og smidig på en røremaskine i ca. 15min ved mellemhastighed (et elektrisk piskeris med dejkroge kan også bruges)
- Smør en stor skål med olivenolie og hæld dejen op i skålen
- Lad dejen hæve lunt og tildækket med et klæde over i ca. 90min
- Varm et bagestål (bagesten eller bageplade) op til 250 grader, alm ovn i ca. 15min
- Hæld den færdighævede dej forsigtigt ud på et bord drysset med hvedemel
- Fold dejen et par gange over sig selv vha. en dejspatel
- Skær forsigtigt 9 boller ud vha. dejspatlen. Brug gerne lidt drysset hvedemel så dejen ikke hænger fast
- Placer forsigtigt bollerne vha. dejspatlen på en bageplade (eller kombispade) beklædt med bagepapir og tip derefter bagepapiret over på det opvarmede bagestål
- Bag først bollerne ved 250 graders varme, alm. ovn i ca. 7min
- Bag derefter bollerne ved 220 graders varme, alm. ovn i ca. 15min eller til bollerne er færdigbagte og let gyldne på overfladen
Ølandshvedemel
I denne opskrift anvendes der en god mængde ølandshvedemel til bollerne. Ølandshvedemel er fyldt med protein og gluten, der er med til at give bollerne de flotte lufthuller og derved gøre dem lækre og luftige. Ølandshvedemel er en type af hvedemel, men det giver bagværket et mere rustikt udtryk end hvis der kun blev brugt almindelig hvedemel. Ølandshvedemelet er med til at give bollerne en sødlig smag, samtidig med det tilføjer lidt farve. For at opnå det bedste resultat og for at få mest muligt smag ud af ølandshvedemelet, skal bollerne have lov til at hæve længe. Så her må du endelige ikke forkorte processen.
Almindeligt hvedemel er dog meget vigtig at bruge i disse boller, for hvis der udelukkende blev brugt ølandshvedemel ville smagen i bollerne blive for tung og kraftig. Gå dog gerne efter en hvedemel der har et højt protein indhold, så bollerne får en god glutenstruktur.
Morgenmad, frokost eller sandwichboller
Ølandsbollerne er gode i mange situationer. De er gode som morgenmadsboller smurt med et generøst lag smør eller med en god skive os. Er der flere boller fra morgenmaden, så kan bollerne også bruges til madpakken eller til frokosten med noget lækker pålæg og grønt til. Sidst men ikke mindst er bollerne også velegnet at bruge til sandwich.
Inspiration til sandwich opskrifter: Clubsandwich og Asiatisk sandwich
Tip til bagning
Et lille tip når bollerne skal bages er, at sætte et fad med kogende vand nederst i ovnen når bollerne sættes ind. Dampen fra det kogende vand hjælper til at bollerne hæver flot op, samtidig med at skorpen bliver sprød og får en fin kulør.
Inspiration til andet bagværk: Gulerodsbrud og Gulerodsboller