Kogte kartofler

Kogte kartofler er en klassiker især inden for det danske køkken, og er et fantastisk element i alverdens retter. De perfekt kogte kartofler er derfor yderst vigtige. Her er den absolut bedste guide og opskrift til at lave de herligste kartofler, samt tips og tricks.

Inspiration til opskrifter: Græske kartofler og Bagte søde kartofler med kylling

Sådan koger du kartofler

Opskrift græske kartofler

Opskrift på kogte kartofler

Kartofler skal koges til de er helt perfekte. Nå det er sagt, kan de stadig få for meget eller for lidt. Start med at vaske kartoflerne grundigt, og skræl dine kartofler. Hvis du ikke ønsker at skrælle dine kartofler, undlader du blot dette. Skær eventuelt de største kartofler over på midten, så de ens med de resterende kartofler. Herefter lægges kartoflerne i en gryde, hvor vandet lige akkurat dækker kartoflerne. Derefter tilsættes salt, og bring efter vandet i kog. Når vandet koger, skal der skrues ned for varmen, så det får lov at simre. Kartoflerne skal simre i ca. 10-18 min, alt afhængig af størrelsen. Til slut af kogetiden kan de kogte kartofler tjekkes ved at stikke en kødnål igennem. Nålen skal kunne gå nemt igennem kartoflen, og glide fint ud igen – så er de kogte kartofler perfekte. Herefter hælder du vandet fra, og så er der serveret lækre kogte kartofler.

Inspiration til opskrifter: Flødekartofler med flagesalt og Hasselback kartofler

Skal der koges med eller uden låg?

Kogte kartofler er forholdsvise enkelte når det kommer til spørgsmålet; skal der koges med eller uden låg? Dog, er der et par tips og tricks. I starten skal kartoflerne op og koge, her skal låget beholdes på gryden. Når kartoflerne koger, er det en god ide at sætte låget lidt på hæld. Dette er for at der kan komme luft ned i gryden, så kartoflerne ikke koger over. Når temperaturen derefter skrues ned for, og både vand og kartofler simrekoger, kan låget placeres helt over gryden igen.

Inspiration til opskrifter: Salat med kartofler, asparges og pinjekerner og Mexicansk kyllingefad med kartofler

Kogte kartofler til kartoffelmos

Kartoffelmos er en lækker, luftig og en af de mest alsidige kartoffelretter. Først og fremmest skal kartoflerne skrælles, hvorefter de halveres til mindre stykker. Kartoflerne skal i gryden, lige akkurat dækkes med vand. Herefter skal kartoflerne koge, og derefter simrekoge. Modsat før, skal kartoflerne have lov at simre koge i 20 min. indtil de er helt møre.

Inspiration til opskrifter: Gryderet med bagt kartoffelmos og Svenske kødboller med kartoffelmos

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *