Flødekartofler er en traditionsbundet aftensmads spise, som vi hjemme hos os, vender tilbage til gang på gang. Derfor skulle kartoffelretten med fløde, flagesalt og måske et drys timianpynt, også lande på min blog, som en opskrift. Andet kunne jeg næsten ikke være bekendt som madskribent.
Inspiration til kartoffelretter: Bagt kartoffel og Brasede kartofler
Traditionel flødestuvet kartofler
Jeg tror de fleste danskere, er enten vokset op med, eller ihvertfald har smagt flødestuvet kartofler i deres liv. Om det lige hedder flødestuvet kartofler eller flødekartofler har jeg dog aldrig rigtig fundet ud af.
Opskriften nedenfor er en anelse twistet i måden hvorpå, at kartoffelskiverne er placeret i det ildfaste fad. Jeg kan nemlig i ny og næ godt finde på, at placere dem på højkant således, at de får et rigtig fint mønster. Vi spiser jo maden med øjnene, og så er det da lidt sjovt og hyggeligt, at pifte de gode gamle, og traditionelle opskrifter op sommetider.
Inspiration til kartoffel retter: Knuste kartofler i ovnen med parmesan og Klassisk hasselback kartofler
Gode tips til hjemmelavet flødekartofler
- Brug gerne bagekartofler til dine flødekartofler, da de er hurtige at skrælle og ikke mindst skære ud i tynde skiver
- Et mandolin jern eller lignende, er perfekt til at skære kartoffelskiverne ekstra tynde. Jeg foretrækker dem nemlig ultra tynde
- Fyld aldrig fadet helt op med fløde, da det hæver i ovnen og på den måde kan løbe ud over kanten
- Drys med flagesalt imellem lagene af flødekartofler, så det ikke kun er det øverste lag af flødekartoflen, der smager af noget

Ingredienser
- 1,5 kg kartofler (gerne bage kartofler)
- 500 ml fløde
- flage salt
- evt. frisk timian
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver (brug gerne et mandolin jern til dette)
- Placer kartoffelskiverne i et ildfast fad
- Hæld fløde ud over kartoflerne og drys godt med salt. Hvis kartoffel skiverne er placeret "liggende" i fadet, så drys gerne med salt imellem lagene)
- Bag retten med flødekartofler i ovnen ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 60-90min alt efter hvor godt ovnen varmer
- Drys evt. med frisk timian
Den danske kartoffel
Jeg tror næppe, at vi kan forestille os det anderledes, end at kartoflen altid har været en del af den danske madkultur. Den kommer dog oprindeligt fra Sydamerika, og kom først til Europa i 1500-tallet, hvor den landede på dansk jord i 1700-tallet. Heldigvis for det, for nu bruger vi kartoflen i det traditionelle danske køkken i form af kartoffelmos og selvfølgelig flødekartofler.