Denne gulerodssalat med stegte kikærter og blød feta ost, er en fantastisk salat, som kan spises som tilbehør eller som måltidssalat. Guleroden skal enten rives på et rivejern eller laves til lange bånd vha. en kartoffelskræller, og på den måde får man den fineste gulerods salat.
Inspiration til salater: Spidskålssalat og Tomatsalat
Opskrift på gulerodssalat
Gulerodssalat
Ingredienser
Stegte kikærter:
- 1 spsk. olivenolie
- 1 dåse kikærter
- 1 tsk. spidskommen
- 1/2 tsk. cayenne peber
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. citronsaft
- 1 tsk. honning
- 1 spsk. sesamfrø
Gulerodssalt:
- 5 gulerødder
- 1 forårsløg
- en lille håndfuld frisk mynte
- 50 g fetaost
- 75 g blandet, grøn salat
Sådan gør du
Stegte kikærter:
- Skyl kikærterne og steg dem på en varm pande med olivenolie og krydderier til de bliver let gyldne
- Bland citronsaft, honning og sesamfrø i en skål og vend dernæst marinadeni kikærterne på panden
- Hæld kikærterne fra panden og over i en skål, og lad dem køle ned imens salaten laves
Gulerodssalat:
- Skræl gulerødderne og riv dem enten groft på et rivejern eller som lange bånd vha. en kartoffelskræller
- Bland gulerodsbånd med salat, stegte kikærter og hakket mynte
- Drys gulerodssalaten med knust fetaost
Marokkansk inspireret salat
Lige præcis det marokkanske køkken er kendt for sine krydderier, krydderurter og bælgfrugter. Og alt sammen er at finde i denne gulerodssalat. Smagene harmonerer virkelig godt med hinanden, og den cremede fetaost forbinder de sprøde elementer i salaten. Hvis man ønsker, at tilsætte endnu mere smag til gulerodssalaten, som kan man vælge at bruge den mere karakteristiske gedeost, ligesom man også sagtens kan skrue op for mængden af krydderier. Chiliflager, koriander, spidskommen, ingefær, kanel mm., er krydderier man kan eksperimentere med at bruge til sine stegte kikærter.
Inspiration til salater: Råkostsalat og Salat med oliven
Gulerodssalat med citron
Selve dressingen i denne gulerodssalat er utrolig enkel i sit udtryk, da syren kommer fra citronsaft. Ligepræcis denne ingrediens går ligesom appelsinsaft, rigtig godt sammen med gulerod. Syren marinerer nemlig gulerødderne, når de blandes sammen med de stegte kikærter. På den måde bliver de ellers så rustikke rødder, en del nemmere at tykke i. Dette er helt generelt vigtigt at huske, når man arbejder med gulerødder. Gulerødderne skal i første omgang rives eller hakkes fint, så de er nemmere at tykke i, hvorefter de selvfølgelig skal have tilsat smag fra dressing, marinader eller andre salat komponenter.
Inspiration til salater: Grønkålssalat og Rødbedesalat
Gulerødder i madlavningen
Den velkendte, orange gulerod stammer oprindeligt fra Asien, men har i mange århundreder været en grundsten i den danske madkultur. Gulerødder dyrkes nemlig i stor stil på de danske marker, og i gamle, danske retter, er de ofte at finde på ingredienslisten. Udover at guleroden smager godt, så har den også et højt indhold af fibre og vitaminer. Først nævnte gør, at grøntsagen mætter rigtig godt, og derfor arter sig godt i en måltidssalat.
Inspiration til salater: Salat med broccoli og Bulgursalat