Den klassiske råkostsalat er herlig. Specielt hvis salaten laves med gulerod, appelsin og rosiner, fuldstændig som den traditionelt er blevet lavet førhen, men især også hvis råkostsalaten lige piftes en anelse op med spidskål og pinjekerner. Det giver bid, smag og et flot udseende til den simple salat.
Inspiration til klassiske salater: Spidskålssalat og Bulgursalat
Opskrift på råkostsalat
Ingredienser
- 6 mellemstore gulerødder
- 1 appelsin
- 1 æble
- 50 g rosiner
- 50 g pinjekerner
- salt og peber
Sådan gør du
- Riv gulerod fint eller groft alt efter hvor fint hakket du ønsker salaten
- Snit spidskål i fine strimler
- Skær skrællen af appelsinen og skær appelsin og æble i tern
- Vend alle ingredienserne sammen og smag salaten til med salt og friskkværnet peber
Ingredienser i gulerods salaten
Det siger sig selv at gulerødder er det bærende element i denne salat. Fordi det netop er essencen i en råkost salat. Derudover synes jeg dog godt, at man kan variere sine råvarer en anelse. Særligt efter hvilke ingredienser man har i sine køkkenskabe, skuffer og køleskab. Lige netop derfor er råkostsalat også en virkelig god måde hvorpå, at man kan få tømt ud i grøntsagsskuffen, inden gulerødderne, kålen, appelsinerne og æblerne, bliver for gamle.
- Gulerødder er som sagt hovedingrediensen i råkostsalaten
- Spidskål, rødkål, rød spidskål, grønkål osv. er kålsorter, man sagtens kan tilføre til sin råkost salat for at få både mere smag og farve til sin salat.
- Rosiner er nok det foretrukne valg hos de fleste mennesker, men andre tørrede frugter kan også bruges. Her tænkes f.eks. på tørrede abrikoser, dadler, tranebær osv.
- Appelsin kan ligeledes udskiftes med klementiner, grapefrugt, blodappelsin osv.
- Æble er nok ikke en typisk ingrediens til en traditionel råkostsalat, men jeg synes simpelthen at det smager herligt, og passer så godt sammen med de øvrige råvarer. I stedet for æble kan man også bruge pære ligesom man selvfølgelig også godt kan helt undvære denne råvare.
- Det sidste lille twist er nødder. Pinjekener, cashewnødder, mandler mm. Særligt hvis man har tiden til at riste dem på en tør pande med salt, så smager det fantastisk i salaten.
Råkostsalat og serveringsforslag
Råkostsalaten er i sig selv ret enkel og forholdsvis smags neutral modsat typiske sommersalater, hvor smagene er kraftige og intense. Lige netop derfor passer en råkostsalat sig virkelig også godt til meget god aftensmad. Dette er særligt de klassiske hverdagsretter som:
5 kommentarer til “Råkostsalat”
Jeg vil så gerne ufordre dig på, at gulerod, appelsin og rosin er den klassiske, jeg påstår æble ikke appelsin.
Hej Jenny
Den var ny for mig, og her gik jeg og troede at jeg var nytænkende ved at have tilsat æble i min råkost salat 🙂
Hvor meget spidskål tilføjer du til råkisten?
Meget lidt. ca. 1/4
Mvh Maria
Hvor meget spidskål tilføjer du til råkosten?