Croutoner er sprøde, små brødstykker, der er stegt i ovnen, og som smager skønt over de fleste forskellige slags salater. Croutonerne er let saltede i smagen, men kan også have smag af de krydderier, man tilsætter udover salt. Opskriften på croutoner kan du finde nedenfor, og det er oplagt at bruge daggammelt brød for at mindske madspild.
Brug brødcroutonerne i salater som: Cæsarsalat og Salat med asparges
Opskrift på croutoner
Croutoner
Ingredienser
- 4 skiver brød
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. flagesalt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180 graders, varmluft
- Skær brødet i mundrette tern
- Vend brødet med olivenolie og salt i en skål, så alle croutonerne er vendt i olivenolien
- Fordel croutonerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Bag croutonerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 10-12 min eller til brødcroutonerne er bagt gyldne og sprøde i ovnen
Hjemmelavet brødcroutoner
Det er utrolig nemt at lave hjemmelavede brødcroutoner, og også meget billigere end at købe dem i supermarkederne. Alt man skal bruge er daggammelt brød, olivenolie og salt. Man begynder med at skære brødet i mundrette tern. Det er en god ide at hælde olie i skålen først, hvorefter brødstykkerne vendes heri. På den måde fordeles olien bedst omkring brødet. Drys derefter med flagesalat og fordel croutonerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dine croutoner i en opvarmet ovn ved 180 graders varme i ca. 10-12min eller til croutonerne er stegt sprøde og gyldne. Tag croutonerne ud af ovnen og lad dem køle helt ned, inden de vendes i salaten.
Inspiration til opskrifter: Salat med avocado og Tomatsalat
Croutoner i airfryer
Hvis man har en airfryer, så er det oplagt at bruge denne ovn til at stege sine croutoner i. En airfryer bruger mindre strøm, og der bruges derfor mindre energi, end hvis man skal opvarme sin ovn. Hvis man alligevel er igang med at stege kød eller andet i ovnen, kan man selvfølgelig også bage sine croutoner sammen med dette. Ligeledes er det også en mulighed at stege sine croutoner på en varm pande, hvis en kogeplade er alt man har.
Inspiration til opskrifter: Salat med græskar og Spidskålssalat
Brug daggammelt brød til brødcroutoner
Vi danskere smider desværre alt for mange fødevarer ud. Fødevarer som intet fejler, men som måske er blevet tørt og kedeligt. Et godt eksempel er brød. Brød bliver på få dage utrolig tørt. Særligt hvis det ikke er blevet opbevaret korrekt, og har fået for meget luft uden for en pose eller beholder. En god ide er, at trylle sit daggamle brød om til sprøde, hjemmelavede croutoner. På den måde mindsker man madspild, og får en kedelig fødevare lavet om til noget smagfuldt.
Inspiration til opskrifter: Råkostsalat og Bønnesalat
Salat med croutoner
Det er kun fantasien, der sætter grænserne for hvilke salater croutoner kan bruges i. Det skønne ved brødcroutonerne er nemlig, at man behøver ganske få grøntsager i en salat, for at det bliver en smagfuld oplevelse. Så længe der blot er drysset croutoner og for eksempel en simpel yoghurt dressing over, så smager det herligt. Snit derfor lidt hjertesalat, bland det med avocado og agurk skåret i tern, og drys med hjemmelavede croutoner, og du har en pragtfuld, grøn salat som tilbehørs ret.