Cookies med smarties er en pragtfuld, farverig kage, som smager både børn og voksne. Småkagen er blød og sej i midten, og let sprød i kanten. Fuldstændig som en hjemmelavet cookie skal være det. Og så er dette en opskrift på lyse cookies med smarties overraskelser i midten. Jeg serverede de amerikanske småkager til en børnefødselsdag for hele familien, dengang jeg udviklede opskriften første gang. Og kagerne var med det samme et stort hit. Hvorfor jeg ofte har bagt dem siden. Jeg håber, du også har lyst til at prøve mine amerikanske cookies med smarties.
Inspiration til cookie opskrift: Cookies med chokolade og Cookies med nutella
Opskrift på cookies med smarties

Cookies med smarties
Ingredienser
- 125 g sukker
- 125 g brun farin
- 125 g smør, blødt/tempereret
- 1 æg
- 1 tsk. vanilje
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- 1/2 tsk. salt
- 250 g hvedemel
- 150 g smarties
- evt. flagesalt
Sådan gør du
- Pisk sukker, brun farin og smør sammen
- Tilsæt æg og pisk yderligere et par sekunder
- Bland alle de tørre ingredienser sammen (undtagen smarties) og tilsæt dem til dejen
- Pisk dejen ensartet og glat
- Saml dejen i bagepapir til en stor klump og lad dejen hvile i fryseren i et par timer (gerne natten over)
- Skær dejen ud i klumper på ca. 60g, rul dem til kugler og placer dem på bageplade beklædt med bagepapir. Der kan maks være 8 på være bageplade
- Placer ca. 5-10 smarties på toppen af kuglen og drys med en knivspids flagesalt
- Bag kagerne i ovnen ved 175 graders varme (alm. ovn) i ca. 12-15min eller til kagerne er let gyldne i kanten og stadigvæk meget bløde i midten
- Tag forsigtigt kagerne fra bagepladen over på en bagerist vha. en stor spatel, og lad dem køle af på risten. Her vil kagerne samle sig og forblive bløde i midten
Hjemmelavet cookie med smarties
En cookie kan laves på utrolig mange forskellige måder og med lige så mange forskellige ingredienser. Oftest spiser vi den helt klassiske og føromtalte cookie, som blot indeholder chokolade og en anelse flagesalt. Det er nok hvad de fleste vil påstå, at en klassisk cookiedej indeholder. Dog skal man ikke lade sig forskrække af andre mere spøjse ingredienser som f.eks smarties. Mine børn har længe sukket efter at smage disse chokoladeknapper i deres småkager, og endelig fik jeg prøvet det i min egen opskrift. Resultatet var langt bedre, end jeg faktisk havde regnet med. Hvilket jeg tror er fordi, at selve cookiedejen er mere lys. Lige netop derfor tilsætter jeg heller ikke mørk chokolade til dejen, som ofte er mere bittert i smagen end de lyse chokoladeknapper, som ofte tiltaler børn mere. Sådan er det i hvert fald herhjemme, når vi skal bage og spise cookies med smarties.
Inspiration til kager: Julecookies og Cheesecake uden husblas
Mine bedste bagetips
Det er absolut ikke svært at lave cookies med smarties, men der er nogle få steps, tips og tricks, der er vigtige at forholde sig til både under og efter bagningen.
- Pisk ikke ægget for længe i dejen. Æggene skal blot samle cookiedejen. Jeg plejer ikke at piske mere end et minut, når jeg laver min kagedej.
- Husk at lad cookiedejen hvile i køleskabet eller allerhelst i fryseren. Det er vigtigt for at cookien samles. Men også fordi at kagen flyder alt for hurtigt ud i ovnen, og bliver meget tynd, hvis dejen er stuetempereret. Du kan med fordel fryse din kagedej ned i små kugler, som du placerer i en plastikbøtte. Så er de nemme at tage op fra fryseren, placere på bagepladen og bage. Som redskab kan du bruge en isopøser, som nemt kan forme kuglerne af kagedejen.
- Bag ikke for mange cookies på din bageplade ad gangen. Fire cookies eller maks otte cookies kan der være på en bageplade. Dette kommer selvfølgelig også an på, hvor store du ønsker dine kager skal være.
- Det lyder måske besynderligt, men flage salt smager fabelagtigt på kagerne – også cookies med smarties. Derfor drysser jeg dem altid med salt lige inden de bages. Du kan også gøre det efter de er bagt, hvis du glemmer det.
- Cookies skal have en blød og sej midte. Det er derfor vigtigt at du tager kagerne ud af ovnen mens de stadigvæk virker ubagte. Derefter skal kagerne hvile på en bagerist, hvor de samler sig og holder formen. På den måde får du de bedste cookies med smarties.
Smarties i bagværk.
Der er en god grund til, at vi forbinder de farverige chokoladeknapper med børnefødselsdag, minder, sjov og ballade. Smarties blev nemlig lavet i Storbritannien helt tilbage i 1937, og har siden spredt sig til blandt andet Danmark. Hjemme hos os har mine børn altid elsket de små, firkantede pakker med chokolade i forskellige farver. Og derfor var det også helt nærliggende for mig at tilsætte chokoladeknapperne til vores kager. Men cookies med smarties er jo ikke det eneste, man kan bruge denne type slik til. Også som pynt på skærekager eller muffins er chokoladerne i, rød, blå, grøn, gul, lilla, orange og brun, festlige. Jeg laver i hvertfald ofte muffins med mine børn, som jeg topper med frosting eller lignenede creme. Og så pynter mine børn deres kager med smarties.
Inspiration til opskrifter: Ostecreme og Slikkage
Bag cookies med smarties som aktivitet
Det er ikke kun det færdige resultat, som er det man husker, når man spiser hjemmebag. Ofte er det også processen frem til resultatet, som gør indtryk. Sådan er det i hvert fald, når jeg engang i mellem har mine børn med i køkkenet. Der er ingen tvivl om, at de kager de husker, er dem som vi har bagt sammen. Og selvom jeg er projektlederen i kageprojektet, så betyder det noget for dem, når de får lov til at knække æggene til deres cookies med smarties. Eller når de får lov til at fordele de farverige chokoladeknapper ud på de endnu ubagte cookies. På den måde smager, ikke bare cookies med smarties, men al slags bagværk endnu bedre – når man selv har fået lov til at være med.
5 kommentarer til “Cookies med smarties”
De blev mega gode, men lavede kun kugler af 35g ligesom dine chokolade cookies og de blev store. Tænker at 60g bliver mega store.
Hej Jeanette
Ja det har du nok ret i, og for nogle vil de måske være for store. Det er jo smag og behag 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Hvor længe kan de holde sig? Overvejer virkelig at lave nogen til bilen, når vi skal på kør-selv-ferie i næste uge 🙂
Hej Mette
De kan sagtens holde sig i nogle dage i en lufttæt beholder, men lav evt. dejen og frys den ned i kugler, og bag derefter dine cookies lige inden de skal spises/bruges. Så har du friske cookies på ingen tid 🙂
Mvh Maria Vestergaard
Hvordan kan du få 20 cookies af 60 g af den portion? Jeg har fået 17 af 40 g?