Bagte gulerødder er en simpel tilbehørs ret, hvor gulerødderne bages i ovnen i en smagfuld marinade. Selve marinaden består blandt andet af citronsaft, olivenolie, flydende honning og hasselnødder. Sidst nævnte giver en karakteristisk og god smag, som virkelig kan anbefales.
Inspiration til bagte grøntsager: Bagte rodfrugter og Bagte hvidløg
Opskrift på bagte gulerødder
Bagte gulerødder
Ingredienser
Dressing:
- 1 spsk. olivenolie
- 2 spsk. citronsaft
- 1 tsk. flydende honning
- 1 tsk. salt
- 1/2 tsk. frisk kværnet peber
- 50 hasselnødder
Gulerødder:
- 6 mellemstore gulerødder
- frisk timian til servering
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 190 graders varme, varmluft
Dressing:
- Bland alle de flydende ingredienser til dressingen godt sammen
- Hak hasselnødder groft og vend det i dressingen
Gulerødder:
- Skyl gulerødderne grundigt og skær dem over på langs
- Placer gulerødderne i et ildfast fad og pensl dem med marinaden
- Bag gulerødderne i ovnen ved 190 graders varme i ca. 30min eller til de er gennembagte og let gyldne på overfladen
- Fordel evt. frisk timian over gulerødderne inden servering
Ovnbagte gulerødder med hasselnødder
Der er nogle råvarer, som går utrolig godt sammen. Dette er blandt andet hasselnødder og gulerødder. I virkelig mange forskellige salater, kan man kombinere disse to elementer og få et fremragende måltid ud af det. Det selvsamme er tilfældet i denne ret, som også kan kaldes en tilbehørs ret. Hvis man ikke har hasselnødder, så kan man også bruge andre slags nødder. Mandler er f.eks et glimrende alternativ, og kan på samme måde blive hakket fint og drysset over gulerødderne, inden at de bages i ovnen.
Inspiration til bagte grøntsager: Bagte rødbeder og Bagt rodfrugtsalat
Bagte rodfrugter
Ligesom bagte gulerødder smager skønt til meget forskelligt mad, er det også tilfældet ved andre rodfrugter, som bages i ovnen. Bagte rødbeder, pastinak, selleri og selvfølgelig den klassiske kartoffel er glimrende eksempler på, hvordan man kan bage disse grøntsager. Alt det kræver, er en velafbalanceret dressing eller marinade om man vil. Og denne marinade som er brugt i ovenstående opskrift, kan også sagtens bruges på andre rodfrugter end gulerødder.
Inspiration til salater med gulerødder: Råkostsalat og Salat med bagte gulerødder
Ingredienser til marinade
Der er nogle ganske få ingredienser, som agerer grund elementerne i denne marinade. Råvarerne derudover kan man selv eksperimentere med. Olivenolie kan skiftes ud med en anden olie, ligesom citronsaft kan erstattes af hvidvinseddike eller andet surt. Derudover er der tilført sødme til de bagte gulerødder også. Sødmen kommer i opskriften ovenfor fra flydende honning. Man kan også bruge almindelig, hvidt sukker eller endnu bedre en rørsukker, som har en karamelliseret smag. Slutteligt vendes de hakkede nødder i marinaden, og når de bages i ovnen sammen med gulerødderne, bliver de let gyldne, sprøde og karamelliseret. Alt i alt giver det en utrolig god smag til de bagte gulerødder.
Inspiration til salat med gulerødder: Gulerodssuppe og Grøntsagsfad
Bagte gulerødder i salat
De ovnbagte, sprøde gulerødder kan spises som de er, men de kan også bruges i forskellige salater. Gulerødderne kan skæres i mundrette stykker og blandes med grøn salat. Den grønne salat kan være rucola, hjertesalat, spinat mm. Dertil kan man drysse fetaost og ekstra marinade udover salaten. Dette giver blot endnu mere smag af karakter til rodfrugtsalaten.