Kylling i ovn er så klassisk dansk, godt og nemt. Selvom det helt sikkert også bliver serveret i absolut alle andre verdensdele, så er tilberedningen ihvertfald utrolig dansk og traditionsbundet for mig. Jeg steger kyllingen i ovnen sammen med rodfrugter, og så laver jeg en klassisk brun sauce af skyen derfra, som jeg overdøser mine kogte kartofler med, der ligger ved siden af min agurkesalat. Lige præcis kylling i ovn er opskriften på noget af det allerbedste mad, jeg kan komme i tanke om. Om det i virkeligheden er ægte dansk mad, ved jeg ikke, men dét er det ihvertfald for mig.
Inspiration til gammeldags kyllingeretter: Grydestegt kylling og Klassisk citron kylling med urter
Opskrift på kylling i ovn
Helstegt kylling
Ingredienser
Kylling
- 1 kylling (ca. 1200g)
- Evt. smeltet smør eller olivenolie
- salt
- 750 g rodfrugter
- 50 g smør eller 2 spsk. olivenolie
Sauce:
- 250 ml madlavningsfløde (eller piskefløde)
- 1/2 tsk. sukker/ribsgele
- smages til med salt
- brun kulør
- jævnes evt. med maizena
Sådan gør du
Kylling og rodfrugter
- Vask og rens kyllingen både indvendigt og udvendigt og dup den tør med køkkenrulle
- Skær gumpen og evt. også vingespidser af kyllingen
- Smør evt. kyllingen ind i smeltet smør (eller olivenolie)
- Drys salt udover hele kyllingen og smør det godt ind i skindet
- Læg kyllingen i et ovnfast fad således af rygsiden vender opad.
- Skræl og skær rodfrugterne i mundrette stykker. Vend dem i smeltet smør eller olivenolie samt salt, og fordel dem i det ildfaste fad sammen med kyllingen
- Steg kyllingen i ca. 20min og vend dernæst kyllingen om, så brystsiden vender opad og steg videre i ca. 15min. Tilsæt evt. lidt væske til fadet undervejs.
- Brug evt. grillfunktionen til sidst, hvis skindet ikke er blevet sprødt
Sauce:
- Saften/skyen fra kyllingen, der har lagt sig i det ildfaste fad sies gennem en sigte og over i en gryde
- Bring saucen i kog og tilsæt fløde
- Varm saucen op og smag til med salt, og sødme (sukker, ribsgele)
- Jævn saucen med maizena og tilsæt sovsekulør for den brune farve
Gammeldags kyllingesteg i ovn
Hvad der er mest traditionsrigt – grydestegt kylling eller ovnstegt kylling, ved jeg ikke, men i begge tilfælde nyder jeg, at servere en klassisk mormorsalat til. En salat der selvfølgelig er overdøset med en gavnlig mængde mormordressing på. Det er dog aldrig noget, jeg selv har fået serveret af min egen mormor, men det gør den ikke mindre god, af den grund.
En opskrift på kylling i ovn kan derudover også varieres efter årstid og sæson. Hvis det er sommer, er udgaven med urter og citron fabelagtig, men er det vinter og koldt, er rodfrugter, smør og måske lidt laurbærblade fabelagtig.
Gode tips og tricks til stegt kylling i ovn:
- Alle ovne varmer forskelligt. En kylling skal ca. stege mellem 30-40min før den er gennemstegt og skindet er blevet sprødt. Et trick man kan bruge for at tjekke om kyllingen er stegt færdig er, at rykke lidt i lårene. Hvis kyllingekødet slipper let er kødet mørt og færdigstegt.
- Salt gerne kyllingen både indvendigt og udvendigt så salten trækker godt ind i kødet
- Skær evt. gump, vingerspidser og det nederste af halsen fra, og steg det i en gryde med smør, der bruges til fond til kyllingesaucen.
Inspiration til opskrifter med kylling: Kylling med æble og Tarteletter med høns i asparges