Marengslagkage . Marengslagkage til børnefødselsdag
Denne fantastiske marengslagkage har jeg efterhånden vist frem mange gange på mine sociale medier, men aldrig her på bloggen. Så nu måtte tiden altså være til, at opskriften kom herind – til glæde og gavn for alle jer kageelskende læsere.

Marengs lagkage . Børnefødselsdag

Inspiration til andre gode kager: Kaffemuffins med chokolade, marcipansnegle og Æble-crumble-kage

Historien om den svenske marengslagkage

Det er nu rigtig nok, at der er lidt af en historie bag denne margenslagkage. Og som altid synes jeg det er hyggeligt at fortælle, hvordan kagen er havnet i vores familie, og blevet en fast tradition til vores fødselsdage.

Min elskede kusine havde nemlig engang en kæreste fra det helt nordlige Sverige, og en dag til hans fødselsdag hjemme i Danmark, ville min mormor gøre noget særligt for ham, så han kunne føle sig en smule hjemme, trods de mange kilometer hjemmefra han var. Hun bagte derfor denne svenske marengslagkage. En opskrift hun fik tilsendt af hans mor, men som sidenhen er blevet videreudviklet en del.

Alle i vores familie elskede kagen, som er en blanding mellem en almindelig lagkage og så en margenskage. Begge dele synes jeg smager godt, men slet ikke i nærheden af denne her lagkage, hvor bundene både består af almindelig lagkagebund og så marengs. Kombinationen er simpelthen gudeskøn for dine smagsløg.

Marengslagkage opskrift . Marengslagkage med bær

Opskrift på svensk marengslagkage

Oprindelig set så skal denne marengslagkage bages i en bradepande og derefter deles i to og lægges sammen. Min mormor har dog videre udviklet en del på opskriften, og bager den derfor i en springform, hvorefter den kan lægges sammen til en smuk marengslagkage. Derudover holder hun sig ikke tilbage med hverken blomster eller bær, hvilket vist også er en ny variation af den svenske marengslagkage, som oprindeligt kaldes en “svensk marengstærte”.

Marengslagkage - svensk opskrift
 
Forfatter:
 
Ingredienser
Kage:
  • 1½ dl. sukker
  • 75g smeltet smør
  • 4 æggeblommer
  • 1½ dl. mælk
  • 2¼ dl. hvedemel
  • 3 tsk. bagepulver
Marengs lag:
  • 2 dl. sukker
  • 4 æggehvider
  • 3 tsk. vaniljesukker
Tilbehør:
  • Flødeskum af en ½L fløde
  • 50g daim
  • ca. 750-1000g bær (Hindbær, jordbær, blåbær og brombær)
  • Spiselige blomster
  • Smeltet chokolade som pynt
Fremgangsmåde
  1. Pisk sukker og smeltet smør
  2. Tilsæt æggeblomme en ad gangen og pisk imens
  3. Bland mælk, mel og bagepulver sammen og rør det i æggemassen
  4. Hæld kagedejen ud i to lige store springforme
  5. Pisk sukker, æggehvider og vaniljesukker til marengs
  6. Hæld marengsen over de UBAGTE kagebunde i springformen
  7. Bag kagebundene ved 175 graders varme i ca. 15-18min i midten af ovnen
  8. Lad kagebundene køle helt ned inden de lægges sammen
  9. Pisk fløde til flødeskum og bland grofthakket daim i
  10. Fordel ¾ af flødeskummet på den ene lagkage bund (marengsdelen skal være øverst)
  11. Drys med ⅓ af bærerne
  12. Placer den anden lagkagebund oven på kagen (margensdelen skal være øverst) og fordel en smule flødeskum på den øverste lagkagebund
  13. Placer bær, enten tilfældigt eller i et fint mønster og drys med smeltet chokolade og spiselige blomster