Pæresalat er en efterårssalat der hører sig til hele vinterhalvåret. Det er en salat som er nydeligt afstemt i forhold til sprødt, salt og cremet og så udgør pæren et skønt, sødt element. Pære kan nemlig sagtens indgå i salater på lige fod med andre frugter og bær, og i denne pæresalat smager det herligt.
Inspiration til efterårs salater: Spidskålssalat og Salat med blommer
Opskrift på pæresalat
Pæresalat
Ingredienser
Salat:
- 2 romaine salat
- 2 forårsløg
- 1 stor pære
- 50 g fetaost
- 50 g valnødder
Dressing:
- 3 spsk. olivenolie
- 2 spsk. æblecidereddike
- 1 tsk. flydende honning
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk. salt
- 1/2 tsk. friskkværnet peber
Sådan gør du
Salat:
- Snit salaten og forårsløg fint og lig det i en skålBland olivenolie, eddike, honning og salt sammen og pres hvidløget i. Alternativt blendes det hele i en minihakkker for en mere cremet konsistens. Vend dressingen i salaten og anret den på en tellerken Skær pæren i skiver og anret den fint på salatenDrys fetaen over salaten i ønsket konsistensHak mandlerne groft og drys dem over salaten toppes med frisk kværnet peber
- Snit salat og forårsløg fint og fordel det ud på en stor tallerken eller et fad
- Skær pære i skive eller grove tern og fordel dem udover salaten sammen med fetaost og grofthakkede valnødder
Dressing:
- Pres hvidløg og bland ingredienserne til dressingen godt sammen
- Fordel dressingen udover salaten
Pære i salat
Det er ofte æble, man bruger i friske, grønne salater, men pære er også en udsøgt frugt til selvsamme tilbehørs ret. Pære er sød i smagen, hvis den har fået lov og tid til at modne sig, og det er særligt de modne pærer, der smager godt i en grøn salat. Helt generelt er det vigtigt, at tilsætte noget sødt til en salat. Pære, æble, appelsin, granatæble kerner, bær, tørrede frugter osv. Denne kategori bidrager nemlig med sødme som sammen med en saltet dressing, sprød salat og cremet ost, smager rigtig godt.
Inspiration til efterårs salater: Grønkålssalat og Salat med oliven
Pæresorter
Det danske klima er pragtfuldt at gro og dyrke pærer i, og derfor findes der også nogle af de allerbedste pæresorter i Danmark. Den klassiske og mest tilgængelige pæresorter er Clara Frijs og Conference. Begge slags pærer kan også bruges i denne pæresalat, så det er blot at vælge, den type man bedst kan lide eller få fat i.
Inspiration til vintersalater: Rødkåls salat og Hjemmelavet rødkål
Opbevaring af pæresalaten
En frisk pæresalat som denne er ikke egnet til at holde sig særligt længe. Man kan sagtens pakke resterne væk og gemme salaten i en lukket beholder. Dog bliver den hurtigt smattet i konsistensen. Det er derfor også vigtigt at tilberede pæresalaten så tæt på tidspunktet, hvor den skal serveres.