Olie eddike dressing er en klassisk dressing, der smager særligt godt til salater. Den kan varieres på utrolig mange måder, og under opskriften kommer jeg med tips til, hvordan du kan smage din olie eddike dressing til med honning, sennep, krydderier og meget mere.
Inspiration til opskrifter: Creme fraiche dressing og Green goddess dressing
Opskrift på olie eddike dressing
Olie eddike dressing
Ingredienser
- 2 spsk. olivenolie
- 3 spsk. eddike (f.eks balsamicoeddike, hvidvinseddike mm)
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids peber
Sådan gør du
- Bland olie med eddike, salt og peber
- Ryst det hele godt sammen, og hæld det udover salaten
Olivenolie og eddike
Det er ganske simpelt at lave en hjemmelavet olie eddike dressing. Man skal blot blande olie og eddike godt sammen og så smages dressingen til med salt og peber. Men det er ikke helt lige meget, hvilken olie eller eddike du vælger at bruge. Jeg er glad for olivenolie, og har det altid i mit køkken. Olivenolie har en karakteristisk smag, og sammen med grøntsager smager det utrolig godt. Men man kan også vælge at bruge andre olier. Vindrueolie eller solsikke olie er eksempler på dette. Solsikkeolie har ikke noget særlig smag, og din olie eddike dressing bliver derfor meget smagsneutral. I forhold til hvilken eddike du skal vælge, så er der også flere muligheder. Jeg vil særligt anbefale hvidvinseddike eller balsamicoeddike. Men også æbleeddike kan bruges i denne dressing. Både olie og eddike kan holde sig meget længe. Blot sørg for at lade det stå et mørkt sted og ikke i direkte sollys, så især olivenolien bliver harsk.
Inspiration til opskrifter: Balsamico glace og Karrydressing
Hjemmelavet dressing med sennep
Som jeg nævnte tidligere, så er der mange muligheder for at ændre smagen af sin olie eddike dressing, der ikke kun handler om valget af olie eller eddike. Nedenfor kommer jeg med eksempler på disse råvarer, som kan tilsættes:
- Sennep er den råvare, jeg først og fremmest vil nævne. Jeg bruger meget ofte sennep i mine dressinger. Både når det kommer til olie eddike dressinger men også creme fraiche dressinger mm. Det er stærkt i smagen, og derfor vil jeg anbefale blot at tilsætte 1/2 – 1 tsk. sennep.
- Honning eller sukker i anden form smager også godt i dressingen. Jeg bruger altid flydende honning, som nemt kan blandes med de øvrige ingredienser, og modsat sukker eller rørsukker så knaser det ikke, når man spiser det.
- Hvidløg har en meget karakteristisk smag. Hvis man hakker eller knuser det fint, og blander det i sin olie eddike dressing, så giver det utrolig meget smag til maden.
- Oregano, basilikum og timian der er tørret, vil jeg også anbefale dig at bruge i din dressing. Jeg tilsætter blot 1/2 tsk. til dressingen sammen med salt og peber.
Inspiration til opskrifter: Thousand island dressing og Asiatisk dressing
Olie eddike dressing til salat
Når man laver sin dressing. Og det gælder egentlig alle dressinger, så er det vigtigt at blande alle ingredienserne godt sammen. Lige præcis olie eddike dressing er en anelse svære, fordi olie er vandafskyende. Derfor kan man ikke altid blande ingredienserne sammen ved blot at blande med en teske. I stedet skal dressingen rystes sammen i et glas, hvor der kan sættes låg på. Derefter skal dressingen hældes over grøntsagerne eller den friske salat lige inden at tilbehøret serveres. Salater bliver hurtigt slatne, så det skal helst først gøres lige inden servering. Efterfølgende kan man opbevare dressingen i køleskabet, hvis man ikke bruger det hele på én gang.