Naanbrød er et indisk brød, som traditionelt set bages i en tandoor. Naan er tykkere end klassiske chapati og andre fladbrød, og så indeholder de hvedemel, yoghurt og smør. På overfladen af naan brød kan forskellige krydderier og smage blive tilsat, men traditionelt set er naan drysset med nigellafrø.
Inspiration til indiske opskrifter: Chapati og Indisk gryderet
Naanbrød
Ingredienser
- 15 g gær
- 1 dl lunken vand
- 2 tsk. sukker
- 2 spsk. yoghurt
- 1 tsk. salt
- 1 æg
- 50 g smør
- 325-350 g hvedemel
- 50 g smør til pensling
- nigellafrø, koriander, chiliflager, hvidløg mm. til topping
Sådan gør du
- Opløs gær og sukker i vand
- Tilsæt yoghurt, salt og æg og rør det til en ensartet masse
- Smelt smør og tilsæt skiftevis flydende smør og hvedemel til dejen
- Ælt dejen grundigt, gerne på røremaskine ved mellem hastighed, i ca. 10min
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i en skål i ca. 30min under et fugtigt klæde
- Del dejen i seks lige store dele og form hver naanbrød med hænderne ved at trække ud i siderne af dejen og bruge overfladen af en knyttet hånd som formede man pizza
- Placer naanbrødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Der kan ca. ligge 3-4 naanbrød på hver bageplade
- Pres fingrene ned i brødene og form dybe huller
- Lad naanbrødene hæve yderligere 15min under et klæde
- Tænd ovnen på 250 graders varme og opvarm samtidig en bagesten, bagestål eller bageplade til at bage naanbrødene på
- Pensl naanbrød med smeltet smør og evt. nigellafrø, knust hvidløg, chiliflager, salt, peber mm.
- Placer naanbrødene på den varme overflade og bag brødene i ovnen i ca. 5min eller til de er blevet gennembagte og let gyldne
- Pensl dem evt. med smeltet smør igen inden servering og drys med fint hakket koriander og flage salt
Hjemmelavet naan brød
Der findes utrolig mange forskellige opskrifter på naan brød, og derfor vil man også støde på mange forskellige udgaver af det klassiske, indiske brød. Traditionelt set er det et mere luftigt brød i forhold til fladbrød og andet i den dur, og så har de karakteristiske huller på deres overflade. Naan bages hverken på en pande eller i en ovn. Brødene bages i stedet for i en tandoor, hvoraf tandori mad stammer fra. Det er ikke mange mennekser, der har en tandoor i sit køkken eller have, og derfor tager denne opskrift på hjemmelavet naanbrød også udgangspunkt i en almindelig ovn.
Inspiration til indiske opskrifter: Indisk curry og Kylling tikka masala
Hvordan bager man naan brød?
I opskriften ovenfor bages brødene altså i ovnen. Derudover er det vigtigt at bruge en varm overflade, at bage de indiske brød direkte på. Hvis man ikke har et bagestål, en bagesten eller pizzasten, så kan man også bruge en bageplade. Placer i så fald bagepladen i ovnen under opvarmningen således, at den får samme 250 graders varme som resten af ovnen. Dette trick vil netop give brødet dets flotte overflade, som særligt ses i bunden af brødet.
Inspiration til indiske opskrifter: Kylling korma og Linsesalat
1 kommentar til “Naanbrød”
Tror du at man kan erstatte hvedemelet med anden slags mel? Er meget glutenintolerant, så et alternativ ville være lækkert. De ser SÅ fantastisk lækre ud 🙂