Karse dyrkning i vat

Karse Karse og børn
Børnene har dyrket karse i vat herhjemme, og det har været så hyggelig en lille aktivitet. Karsen blev sået, vandet, aet og kigget til et utal af gange, og så har vi fulgt karsefrøenes spiren. Lige ind til karsen blev klippet af vat rødderne, drysset over en æggemad, og spist med stor begejstring.

Mine store krudtugler spiste også deres karse på hjemmelavet pizza og familie opskriften på lasagne. Begge dele syntes de smagte herligt. Vi voksne valgte dog at nøjes med rugbrødsmadderne.

Guide: Sådan dyrker du karse i vat

Børn og karse Karse dyrkning

Hjemmedyrket karse i vat

Udskriv Pin

Ingredienser

 • 1 brev karsefrø
 • 1 håndfuld vat
 • patentglas, bakke eller anden lille beholder
 • vand

Sådan gør du

 • Gør alt vattet fugtigt i vand. Det skal ikke være drivende vådt men fugtigt
 • Placer vattet i en beholder, patentglas eller andet
 • Drys med karsefrø så frøene er godt fordelt ud over vattet
 • Stil karsefrøene et sted med meget lys, men undgå direkte sollys
 • Vand karsen ca. hver anden dag eller således at vattet hele tiden er en anelse fugtigt. Det kan ses, hvis karsen mangler vand. Vi vandede karsen en smule hver eneste dag blot med få mængder vand
 • Klip karsen af når karsen er ca. 1cm høj. Dette tager lidt over en uge

Karse dyrkning i jord

Man kan også sagtens dyrke sin karse i jord. Dette giver også langt mere smag til karsen, da den vokser sig større og højere. Karsefrøene kan således såes i et højbed eller krukke udenfor, men kan også dyrkes indenfor. Fordelen ved at bruge vat er helt klart, når man dyrker karse sammen med sine børn, som gerne vil have planten at stå på sit værelse. Karse i vat sviner slet ikke, og så kan man også hvis man er kreativ, lave små ansigter eller skikkelser af karton, hvor karsen agerer hår totter øverst på hovedet.

Inspiration til aktiviteter med børn: Hjemmelavet slim og Sådan laver du kastanjedyr

Karse i vat Dyrkning af karse

Børn og natur aktiviteter

Der er absolut ingen fidus i at producere sin egen karse derhjemme i køkkenvinduet, hvis man ikke synes det er fordi, at det er hyggeligt, lærende eller sjovt at bruge sin tid på. Karsefrøene koster faktisk en del i forhold til hvor meget man får ud af dem, og særligt i forhold til hvor billigt det er at købe færdig produceret karse i supermarkederne.

Til gengæld synes jeg, selv som voksen, at der er noget utrolig hyggeligt ved at hjemmedyrke urter, blomster, grøntsager mm. Fuldstændig ligesom jeg elsker at se og lære mine børn om den proces, det er og tager at plante noget og se det vokse op. Jeg mener faktisk, at der er utrolig meget læring for børnene i at se, at det kræver resourcer og en masse tid at få de råvarer vi spiser til at gro. Måske det med tiden vil give dem en taknemmeligheds følelse for at de kan spise sig mætte hver eneste dag. Nu hvor de ved, at råvarerne ikke bare falder færdigdyrket ned fra himlen og på deres tallerken.

Eller også lærer de absolut intet af det, men har blot hygget sig gevaldigt over at se deres helt egen karse gro fra dag til dag. Det er også nok for mig.

Inspiration til børneaktiviteter: Male på kogler

Karsefrø Børn dyrker karse

4 kommentarer til “Karse dyrkning i vat”

  1. Hej Torben. Jeg oplevede selv at det tog ca. en uges tid for karsen at blive 1 cm høj. Men det kan være du har grønnere fingre end jeg og kan gro den hurtigere 🙂 God fornøjelse med det, også må du lige skrive hvor hurtigt dine gror 🙂
   Mvh. Maria Vestergaard

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering