Disse grahamsboller er virkelig gode, hjemmebagte boller. De er bløde og runde, og indeholder samtidig kostfibre fra grahamsmel. Bollerne er oplagte at servere til morgenmad, men de kan også tages med i madpakken eller spises som tilbehør til buffeter, supper og andre aftensmads retter.
Opskrift på grahamsboller
Grahamsboller
Ingredienser
- 2 dl lunken vand
- 50 g gær
- 1 tsk. sukker eller honning
- 50 g blødt/stuetempereret smør
- 200 g grahamsmel
- 1 tsk. salt
- 1 stort æg
- 250 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær i vand og sukker
- Tilsæt smør (varm det evt. 10sek i mikrobølgeovnen, hvis det er køleskabskoldt) og rør godt rundt
- Tilsæt grahamsmel, salt og æg og rør det til en ensartet grød
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Form bollerne (ca. 65g pr. bolle) og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad bollerne efterhæve i ca. 30min
- Pensl grahamsbollerne med sammenpisket æg
- Drys bollerne med hvedemel og bag grahamsbollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15-20min eller til bollerne er blevet let gyldne
Hjemmebagte boller med grahamsmel
Vi er på det sidste blevet ret forfaldne til at spise hjemmelavet teboller. De er virkelig gode og anbefalelsesværdige, men også kridhvide i deres natur. Så nu var tiden altså kommet til, at få lidt flere kostfibre ind, og langt mindre sukker. Fuldstændig som vi plejede før vi gik helt amok med hvide hvedeboller i denne uge. Derfor har vi b.la. bagt disse grahamsboller i weekenden, børnene og jeg. Tanken var, at de skulle være lige så bløde som tebollerne, men en del mere sunde og mættende for vores maver. Det raffinerede sukker er derfor fjernet, og stort set halvdelen af melet består af grahamsmel. Grahams mel er hvedemel, som stadig indeholder kim- og skaldele, hvor netop fibrene sidder. Det giver en masse for vores maver at arbejde med, og mætter derfor længere tid.
Inspiration til sundt bagværk: De bedste havregrynsboller og Grahamsbrød med fuldkorn
Fuldkorns boller
I denne opskrift på grahamsboller har jeg brugt smør, og det vil jeg også klart anbefale jer at bruge. Det gør fuldkornsbollerne luftige og bløde og ikke mindst virkelig smagfulde. Jeg er generelt ikke særlig bange for at bruge fedtstof i min madlavning, og vil til hver en tid spare på sukkeret. Derudover indeholder mine grahamsboller ikke mælk men vand, hvilket også gør at selve energiindholdet ikke er særlig stort pr. bolle. I stedet for smør kan man også bruge olie til sine grahamsboller.
Inspiration til opskrifter på boller: Yoghurtboller og Fødselsdagsboller
Grahamsmel i boller
Grahamsmel som skal bruges til dine grahamsboller, kan købes i alle store og små supermarkeder. Men hvis du ikke har noget grahamsmel, så kan du også bruge en anden slags fuldkorns hvedemel i stedet for.
16 kommentarer til “Grahamsboller”
Det er simpelthen de bedste boller. Jeg bager dem ofte og har haft succes med dem hver eneste gang. De er også rig fine at bruge som burgerboller
Hvor gør det mig altså bare glad at høre. Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive denne besked.
Mvh Maria 🙂
Hvis man vil lave dejen dagen i forvejen, hvor meget gær tror du så jeg skal bruge ☺️?
(Tænkte at bruge dem som morgenboller)
Hej Vicki
Hvis du tænker på at koldhæve bollerne, så ville jeg bruge 5-7g gær, og så lade dem hæve natten over i køleskabet 🙂
Skal punkt 7 og 8 ikke byttes om? Eller skal bollerne pensles med æg inden de hæver?
Jeg bager meget sjældent, faldt over de her boller ved et tilfælde, og har nu brugt opskriften flere gange, de bliver simpelthen så lækre og er nemme at lave
Hej Anette, det er jeg virkelig glad for at høre!
Kh Maria
Den bedste opskrift på boller jeg har prøvet. Synes tit at at de bliver tunge og tørre allerede på anden dagen, men ikke disse.
Hej Anita, så dejligt at høre du er glad for at bruge opskriften!
skal de hæve så lang tid???
Hej Anne, ja det skal de. Så synes jeg man får de bedste, luftigste boller 🙂
Mvh. Maria Vestergaard
Kan man fryse dem ned?
Hej 🙂 Tak for opskriften. Bruger du honning i stedet for sukker eller hvordan skal det forstås? Mvh. Ditte
Hej Ditte
Du kan bruge både honning og sukker i grahamsboller. Det er blot til at give næring til gærcellerne, så bollerne hæver op.
Mvh Maria Vestergaard
Kæreste Maria, jeg har ledt med luøys og lygte efter disse boller. De bringer barndommen tilbage og de smager fantastisk, Tusind tak <3
Hej Danielle
Det var dejligt, at du så faldt over min opskrift på grahamsboller herinde. Tak for din kommentar! 🙂
Rigtig god dag.
Kh Maria Vestergaard