Disse grahamsboller er fabelagtig spise. De er bløde og runde, men samtidig indeholdende kostfibre fra grahamsmel. Skønne grahams boller der også sagtens kan spises til børnefødselsdagen.
Bløde grahamsboller med grahamsmel
Vi er på det sidste blevet ret forfaldne til at spise hjemmelavet teboller. De er virkelig gode og anbefalelsesværdige, men også kridhvide i deres natur. Så nu var tiden altså kommet til, at få lidt flere kostfibre ind, og langt mindre sukker. Fuldstændig som vi plejede før vi gik helt amok med hvide hvedeboller i denne uge. Derfor har vi b.la. bagt disse grahamsboller i weekenden, børnene og jeg. Tanken var, at de skulle være lige så bløde som tebollerne, men en del mere sunde og mættende for vores maver. Det raffinerede sukker er derfor fjernet, og stort set halvdelen af melet består af grahamsmel. Grahams mel er hvedemel, som stadig indeholder kim- og skaldele, hvor netop fibrene sidder. Det giver en masse for vores maver at arbejde med, og mætter derfor længere tid.
Inspiration til sundt bagværk: De bedste havregrynsboller og Grahamsbrød med fuldkorn
Opskrift på grahamsboller
I denne opskrift på grahamsboller har jeg brugt smør, og det vil jeg også klart anbefale jer at bruge. Det gør fuldkornsbollerne luftige og bløde og ikke mindst virkelig smagfulde. Jeg er generelt ikke særlig bange for at bruge fedtstof i min madlavning, og vil til hver en tid spare på sukkeret. Derudover indeholder mine grahamsboller ikke mælk men vand, hvilket også gør at selve energiindholdet ikke er særlig stort pr. bolle.
De bedste og blødeste grahamsboller
Ingredienser
- 2 dl lunken vand
- 50 g gær
- 1 spsk. honning
- 50 g blødt/stuetempereret smør
- 200 g grahamsmel
- 1 tsk. salt
- 1 stort æg
- 250 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær i vand og tilsæt honning
- Tilsæt smør (varm det evt. 10sek i mikrobølgeovnen, hvis det er køleskabskoldt) og rør godt rundt
- Tilsæt grahamsmel, salt og æg og rør det til en ensartet grød
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5-2 timer
- Form bollerne (ca. 65g pr. bolle) og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
- Pensl grahamsbollerne med sammenpisket æg
- Placer endnu engang et klæde over bollerne og lad dem hæve yderligere 30-60min
- Drys bollerne med hvedemel og bag grahamsbollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15-20min eller til bollerne er blevet let gyldne
11 kommentarer til “Grahamsboller – bløde og fiberrige”
Det er simpelthen de bedste boller. Jeg bager dem ofte og har haft succes med dem hver eneste gang. De er også rig fine at bruge som burgerboller
Hvor gør det mig altså bare glad at høre. Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive denne besked.
Mvh Maria 🙂
Hvis man vil lave dejen dagen i forvejen, hvor meget gær tror du så jeg skal bruge ☺️?
(Tænkte at bruge dem som morgenboller)
Hej Vicki
Hvis du tænker på at koldhæve bollerne, så ville jeg bruge 5-7g gær, og så lade dem hæve natten over i køleskabet 🙂
Skal punkt 7 og 8 ikke byttes om? Eller skal bollerne pensles med æg inden de hæver?
Jeg bager meget sjældent, faldt over de her boller ved et tilfælde, og har nu brugt opskriften flere gange, de bliver simpelthen så lækre og er nemme at lave
Hej Anette, det er jeg virkelig glad for at høre!
Kh Maria
Den bedste opskrift på boller jeg har prøvet. Synes tit at at de bliver tunge og tørre allerede på anden dagen, men ikke disse.
Hej Anita, så dejligt at høre du er glad for at bruge opskriften!
skal de hæve så lang tid???
Hej Anne, ja det skal de. Så synes jeg man får de bedste, luftigste boller 🙂
Mvh. Maria Vestergaard