Fuldkornsboller med havregryn

Fuldkornsboller Sunde fuldkornsboller
Fuldkornsboller af den ene eller anden slags, har vi altid i vores brødskuffe, og hvis de ikke er at finde i skuffen, så ligger der med sikkerhed en portion i fryseren.

Inspiration til bagværks opskrifter: Kerneboller

Fuldkornsboller til ethvert måltid

Jeg elsker brød. Hvilket jeg ikke tror, der er nogen, der er i tvivl om, hvis man læser med herinde på min blog. Jeg nyder både de hvide boller med en stor andel almindelig hvedemel, men aller helst mine fuldkornsboller med lidt mere bid i. De smager af mere, mætter i længere tid, og er selvfølgelig også sundere end f.eks teboller. Dette er selvfølgelig ikke for at snakke sidst nævnte ned, for der er helt sikkert en tid eller et måltid til hver eneste slags bolle.

Inspiration til boller med fuldkorn: De bedste grahamsboller og Søde æbleboller med fuldkorn

Sunde fuldkornsboller med havre

I dag er det således mine fuldkornsboller, der skal have opmærksomheden. Det er en gammel opskrift, som har jeg bagt utallige gange, og som jeg også ofte varierer utrolig meget, når jeg står mit i hverdags madlavningen. Jeg er ret vild med at bruge både grahamsmel og havregryn, som fiberrige mel typer i mine fuldkornsboller. Det gør nemlig stadig bollerne luftige og bløde, som vi alle herhjemme er vilde med. Fuldkorns hvedemel bruger jeg generelt ikke meget af. Det gør bollerne alt for tunge og bestandige, synes jeg.

Fuldkorns boller Boller med fuldkorn

Opskrift på fuldkornsboller

Udover de ovenfor omtalte slags mel, så bruger jeg også ofte fedtstof i mine fuldkornsboller. Det gør virkelig en kæmpe forskel for bagværket. Bollerne bliver nemlig langt mere luftige og bløde. Det er forskelligt hvad jeg bruger. Sommetider er det smør og andre gange olier. Jeg er selv vild med olivenolie, og kunne spise det ovenpå alt, hvis jeg tillod mig selv at gøre det. Min familie derimod er mere til variationen med smør, så vi skifter lidt herhjemme, for at gøre alle tilfredse.

Grahamsboller

Udskriv
Antal: 12 fuldkornsboller

Ingredienser

 • 2 dl lunken vand
 • 50 g gær
 • 1 spsk. honning
 • 50 g blødt/stuetempereret smør eller olie
 • 200 g grahamsmel
 • 50 g finvalset (og gerne malet. Kan gøres på en minihakker) havregryn
 • 1 stort æg
 • 1 tsk. salt
 • 250 g hvedemel
 • 1 æg til pensling

Sådan gør du

 • Opløs gær i vand og tilsæt honning (eller sukker)
 • Mal gerne havregryn vha. f.eks en minihakker
 • Tilsæt fedtstof, grahamsmel, havregryn og æg og rør det til en ensartet grød
 • Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem. Gerne på en røremaskine
 • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
 • Form bollerne. Hver bolle skal ca. veje 70g og placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir
 • Lad bollerne hæve yderligere 45min med et klæde over sig
 • Pensl fuldkornsbollerne med sammenpisket æg og drys evt. med havregryn, korn eller hvedemel
 • Bag bollerne i ovnen ved 180 graders varme i ca. 15-20min eller til bollerne er blevet let gyldne

4 kommentarer til “Fuldkornsboller med havregryn”

 1. Er det muligt at koldhæve dejen så man bare kan forme dem i morgen tidlig og smide dem direkte i ovnen bagefter?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering