Æbleboller bagt med søde og sprøde æbler er en fantastisk spise, og ikke mindst hyggelig beskæftigelse at bage. Bollerne med æble og varme krydderier er perfekte til efteråret og vinter halvåret, og kan spises til både morgenmad og eftermiddags mad. Man kan med fordel lave en ekstra stor portion æbler boller, og så fryse mange af dem ned. På den måde har man æbleboller til mange dage frem.
Inspiration til traditionelle opskrifter: Risalamande og Æblecrumble kage
Opskrift på æbleboller
Æbleboller
Ingredienser
- 4 dl lunken vand
- 1 spsk. rørsukker
- 50 g gær
- 230 g revet æble (ca. 3-4 æbler)
- 100 g fuldkornsmel
- 1/2 tsk. salt
- 1 tsk. vanilje pulver
- 2 tsk. kanel
- 50 g blødt smør
- 650 g hvedemel
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Opløs gær og sukker i vand
- Riv æble og tilsæt det til vandet sammen med fuldkornshvedemel og blødt smør
- Rør det godt sammen til en nogenlunde ensartet grød
- Tilsæt salt, vanilje, kanel og hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen grundigt til den bliver glat og ensartet. Brug gerne en røremaskine
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60min
- Form æblebollerne med en spiseske ved at tage en stor mængde dej op på den ene ske uden at slå luften ud af dejen, og med hjælp fra den anden ske, føres dejen over på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad bollerne efterhæve lunt og tildækket i ca. 30min
- Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 12-15min
Hjemmelavet boller med æble
Det hænder i ny og næ, at man kan anskaffe sig nogle sprøde og smagfulde æbler fra eget frugttræ eller måske naboens, men hvis ikke man kan det, kan man også sagtens købe æblerne i sit lokale supermarked. Æbler er generelt utrolig godt til rigtig meget bagværk. Det indeholder både syre og frugtsukker, som gør noget formidabelt ved både en bolle dej, men selvfølgelig også kager. Det samme er tilfældet med disse æbleboller. De er krydret med varme krydderier som spiller utrolig godt sammen med frugtsukkeret fra æblerne. Der er både brugt kanel og vanilje i denne opskrift på æbleboller, men man kan også tilføje andre krydderier end det. Kardemomme, nelliker, stjerneanis mm., er varme krydderier som både smager og dufter skønt i æbleboller.
Inspiration til æbleopskrifter: Kringle med æble og Æbletærte
Efterårs- og vinterbagning med æbler
Æbler kommer i sæson omkring september måned, men vi er så heldige, at vi det meste af vinterhalvåret, kan få friske forsyninger af den legendariske frugt. Som alt andet frugt indeholder æble også en del mængde frugtsaft. Dette gør dejen ekstra blød og saftig. Lige netop derfor holder æblebollerne sig også friske i meget lang tid modsat andet bløddejs bagværk, som hurtigt kan blive tørt.
Inspiration klassisk bagværk: Vafler og Æblemuffins
Kan æblebollerne fryses?
Ligesom stort set alt andet slags bagværk, så kan æbleboller også sagtens fryses. Når de skal tø op, kan man blot lade dem ligge på køkkenbordet eller man kan bruge en mikrobølgeovn. Sidst nævnte giver nogle virkelig bløde æbleboller, som næsten smager som om, at de er nybagte. Server dem derefter med smør, ost eller marmelade. Æblebollerne kan nemlig sagtens spises som en helt almindelig grovbolle eller hvedebolle. Ligeledes er de også virkelig gode som gnaveboller.
Inspiration til opskrifter: Pandekager og Grovboller
Æbleboller som grundopskrift
Denne opskrift på æbleboller kan også sagtens bruges i andre sammenhænge. For eksempel smager pære også utrolig godt i æbleboller. Man kan derfor både erstatte alle æblerne eller blot nogle af dem, hvis man har pærer i sin frugtskål og ikke æbler.
15 kommentarer til “Æbleboller”
Kan man lave dem Koldhævede og så bruge mi det gær?
Ja. Det tror jeg bestemt man kan. Jeg ville bruge 7g gær, og lade dem hæve i køleskabet natten over.
Kh Maria
Skal disse boller ikke efterhæve?
Nej det gør jeg faktisk aldrig med disse boller 🙂
Bliver de tørrer hvis man laver dem dagen før?
Nej det kan du sagtens. Blot opbevar dem i en lukket pose 🙂
De er mega lækre og holder sig friske i flere dage . Jeg har bagt dem 5 gange i løbet af den sidste måned
Hej Maj-Brit
Hvor det altså glæder mig at høre! 🙂
De blev rigtig gode 🙂
Hvornår skal man bruge smørret?
Det vil jeg også gerne vide – smør hvornår, smeltet eller blødt ..,,,
Hej Åse. Smøret skal være blødt, og blandes sammen med mel og revet æble 🙂 Opskriften er netop rettet.
Mvh. Maria Vestergaard
Smør hvornår????
Jeg spørger også hvad skal man bruge smørret til???
Hej Peter, det blandes sammen med revet æble og mel under punkt 2 🙂
Kh Maria