Vegetarisk curry er en grøntsagsrig, indisk inspireret gryderet, som er rig på smag. Linser, krydderier, kokosmælk og friske krydderier er de bærende elementer i retten, og tilsammen udgør de et skønt måltid. Et måltid der tilmed er utrolig nemt at lave, og som er særdeles familievenligt.
Inspiration til vegetariske gryderetter: Karrygryde og Kikærtegryde
Opskrift på vegetarisk curry
Vegetarisk rød karry
Ingredienser
Red curry:
- 2 spsk. sesamolie (eller neutral olie)
- 2-4 tsk. rød karrypasta
- 1 tsk. karry
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1/2 tsk. gurkemeje
- 5 forårsløg
- 2 gulerødder
- 1/2 friskt spidskål
- 2 dåser kokosmælk
- 0,5 L vand
- 2 dl røde linser
- en grøntsags boullion terning
- smages til med salt
- Serveres med ris
Sådan gør du
- Hak forårsløg og svits krydderierne sammen med løg, olie og karrypasta
- Skær gulerødder i skiver og spidskål i fine strimler og svits grøntsagerne i gryden et par minutter
- Tilsæt kokosmælk, vand og boullionterning og lad det koge langsomt op
- Tilsæt linser og lad det simre under låg i ca. 30min eller til linserne er blevet bløde
- Smag til med salt
- Server din red curry med ris, og f.eks koriander og cashewnødder
Hjemmelavet karrypasta
Det nemmeste man kan gøre, når man skal lave vegetarisk curry, det er at købe en færdiglavet karrypasta i supermarkedet. De fleste butikker har det nemlig. Man kan dog også sagtens lave det selv. Karrypasta er et blandings krydderi og indeholder mange af de samme krydderier som karry. Den største forskel er dog chili. Chili er nemlig tilsat karrypasta, og derfor er det også vigtigt at smage sin karrypasta inden den tilsættes til curryen. På den måde kan man få en fornemmelse af, hvor stærk karrypastaen er. Såfremt mindre børn spiser med, er det en fordel ikke at lave gryderetten for stærk. Køb derfor gerne en mild eller medium stærk krydderiblanding, hvis du skal være på den sikre side. Red curry pasta indeholder ofte hvidløg, rødchili, kaffir limeblade, citrongræs, koriander, fennikel og løg.
Inspiration til vegetariske gryderetter: Sød kartoffel gryde og Indisk gryderet
Vegetarisk karry med linser
På trods af at denne curry ikke indeholder kød, så er den utrolig næringsrig alligevel, når det kommer til både fedt, kulhydrat, protein og næringsstoffer. Først og fremmest indeholder curryen flere forskellige grøntsager, som giver smag og ikke mindst næring. Både forårsløg, gulerødder og spidskål giver fylde, hvoraf både gulerødder og spidskål også mætter utrolig meget. Det samme er tilfældet med linser, som er utrolig rig på protein. Dertil giver de røde linser en tekstur til sovsen, der sammen med kokosmælken gør den ekstra cremet. Alt i alt ender man ud med en virkelig mættende og sund grøntsagsgryde, der er indisk inspireret med alle dens krydderier og bælgfrugter.
Inspiration til vegetariske gryderetter: Vegansk linsegryde og Afrikansk linsegryde
Vegetarisk curry med grøntsager
Der er rig mulighed for at eksperimentere med sin helt egen curry og dens ingredienser. Faktisk er det blot at kigge i sin grøntsagsskuffe, hvad man måtte ligge inde med, som kan puttes i gryden. Adskillige linser, bælgfrugter, krydderier og grøntsager, kan man eksperimentere med.