Afrikansk linsegryde er en krydret gryderet med linser, spinat og kokosmælk. Gryderetten er inspireret af det afrikanske køkken, men indeholder også toner fra andre verdenshjørner. Fuldstændig som det er tilfældet med de fleste afrikanske retter.
Inspiration til afrikansk madlavning: Samosa og Chapati
Opskrift på afrikansk linsegryde
Afrikansk linsegryde
Ingredienser
- 2 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 2 tsk. spidskommen
- 2 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. kanel
- 1 spsk. olivenolie
- 5 cm frisk ingefær
- 2 dåser hakkede tomater, 2*400ml
- 100 g kikærter
- 2 dl grønne linser, ukogte
- 1 dåse kokosmælk, 400ml
- 150 g frisk spinat
- madbrød eller ris til servering
Sådan gør du
- Hak rødløg og hvidløg fint og steg løgene bløde i en gryde med krydderier og olivenolie
- Hak eller riv ingefær fint og tilsæt det til gryden sammen med hakkede tomater, kikærter og linser
- Tilsæt kokosmælk og frisk spinat
- Lad linsegryden langsomt koge op, sæt låg på, skru ned på lav varme og lad det simre under låg i ca. 15min til linserne er kogt færdige
- Smag til med salt og peber og server linsegryden til ris eller sammen med madbrød
Afrikansk gryderet med linser
Det afrikanske køkken er karakteriseret ved meget grøntsagsrige måltider, som også ofte er vegetariske. Forskellige rødder, sorter af banan, bælgfrugter, bønner og lignende, er nogle af de råvarer, som særligt præger fyldige gryderetter. Dertil kommer den krydrede sovs, som ofte består af virkelig mange forskellige krydderier. Mange af krydderierne er blandings krydderier og fåes endnu ikke i de danske supermarkeder, men man kan få en snert af samme smag, ved ovenstående krydderisammensætning, der er nævnt i opskriften.
Inspiration til afrikanske opskrifter: Shakshuka og Sød kartoffel gryde
Serverings forslag til linsegryden
Hvis det skulle være helt traditionel, så ville man udentvivl spise ris eller chapati til linsegryden. Chapati er nogle tynde brød, der steges på en pande. De laves og spises både i Indien og i Afrika, og alt efter hvor man befinder sig i det henholdsvis store land og store kontinent, så er det også forskelligt, hvordan brødene fremstilles. Udover chapati kan man også spise ris eller en form for stegte ris til gryderetten. Sidst nævnte spiser man utrolig meget af i Afrika sammen med krydderier, olie, kød og grøntsager. På billederne er gryderetten serveret med et klassisk madbrød med flagesalt, som også smager skønt til linsegryden.
Inspiration til madbrød opskrifter: Foccacia brød og Naanbrød
13 kommentarer til “Afrikansk linsegryde”
Vi spiser noget lignende som min svigermor har introduceret os til! Det er meget lækkert 🙂 vi har blandt andet lige fået dette til en 1års fødselsdag med Kenyanske madbrød til! 🙂 deri var der også blandet frisk spinat og kartofler skåret ud i små stykker som også var tilføjet i blandingen! Kan kun anbefale folk at prøv denne ret!
Det lyder også super lækkert! 🙂 Jeg har også godt set udgaven med kartofler i. Det må jeg prøve næste gang! Rigtig god dag, og tak fordi du læste med 🙂
Hej!
Tak for opskrift! Dejligt med afrikansk inspiration!
Jeg har lige lavet gryden, den blev rigtig god! Jeg tilsatte både grøntsagsfond, salt og peber, 2 spsk tomatpuré og mere end dobbelt op af krydderierne. 1/2 tsk af hver synes jeg ikke smager af særlig meget. Det blev nok nærmere 1/2 spsk eller mere. Og vi spiste den med bulgur. Det blev rigtig godt 🙂
Hvor lyder det bare dejligt. Tomatpuréen vil jeg huske på. Det vil jeg helt sikkert prøve næste gang! 🙂 Haha jeg putter også altid en del større mængder krydderier i end jeg ofte skriver. 😀 elsker krydret mad, men tænker at det ikke er alle der har det på samme måde.
Hej Maria
Jeg har lige forsøgt mig med den skønne linsegryde. Den blev serveret for nogle gamle klassekammerater og den vakte lykke, så nu er opskriften delt til flere.
Jeg tænker på , om retten kan fryses -selvfølgelig uden spinatbladene og måske heller ikke kokosmælken ?
Hvor er jeg bare glad for det. Tusind tak fordi du gav en tilbagemelding. Jeg har faktisk ikke prøvet det, men tænker at man vel egentlig godt kan? Hvis jeg stod med en rest ville jeg ihvertfald gøre det. Det er rigtigt at der er en risiko ved at opvarme spinat igen i forhold til jordbakterier.
God uge! 🙂
Har du en opskrift på madbrødet du har lavet hertil? Det ser vildt lækkert ud og jeg kan ikke finde den på din blog 🙂
Det er et Finax madbrød, hvor man kan købe melblandingen i butikkerne 🙂
Kh Maria
Hej Maria 🙂
Jeg synes ikke, at det fremgår af fremgangsmåden, hvornår ingefær skal tilsættes i retten?
Kh
Nicole
Nej det har du ret i. Det kan du tilsætte sammen med de øvrige krydderier 🙂
God dag!
Pingback: Dagligdagen på Holmegaardshuset: madplan uge 24 – Holmegaardshuset Blog
Kan denne ret fryses ned? 🙂
Hej Line
Det anbefales ikke at fryse noget, hvori spinat indgår. Men hvis du udelader denne grøntsag, så kan du godt fryse retten 🙂
Mvh Maria Vestergaard