Syltede grøntsager

Syltede grøntsager

Syltede grøntsager som f.eks syltede rødløg, syltede agurker, syltede chili og meget mere, kan spises til utrolig meget forskelligt mad. Derfor er det også stadigvæk en stor del af vores danske madkultur. At spise og sylte vores grøntsager. Syltning ses dog også i mange andre lande verden over, hvor forskellige smage, krydderier og råvarer er blevet syltet gennem tiden. Når man først går i gang med at sylte, finder man nemlig hurtigt ud af, at det både er utrolig lærerigt, sjovt og smagfuldt at lave syltelage til sine grøntsager.

Syltede rødløg

Hvilke grøntsager kan syltes?

Der er næsten ikke grænser for, hvilke grøntsager man kan sylte, og nedenfor vil jeg skitsere nogle af de mest almindelige op.

Derudover kan man også sylte faste frugter som blommer og rabarber, der smager herligt sammen med ost eller som tilbehør til desserter.

Syltede rødbeder

Hvad bruger man til at sylte med?

Det er simpelthen så enkelt og ligetil at lave sin egen syltelage. En syltelage består af sukker, vand og eddike. Hvilken slags eddike man ønsker at bruge, kommer an på råvarer og krydderier. F.eks smager en almindelig lagereddike skønt, hvis man ønsker en neutral smag, hvor udelukkende syren og grøntsagerne giver smag. Hvis man derimod ønsker sin syltelage en del mere krydret, så kan man eksperimentere med hvidvinseddike, balsamicoeddike, æbleeddike mm.

I forhold til de føromtalte krydderier, så er der her endnu flere muligheder. De mest almindelige er peberkorn, sennepsfrø, kanel, fennikelfrø, laurbærblade, nelliker, allehånden osv. Det er særligt i krydderisammensætningen at man kan give grøntsagerne helt nyt liv. Hvis det f.eks er ved den søde juletid, så smager det herligt at sylte rødløgene i mere varme krydderier.

Syltede agurker

Hvordan sylter man?

Selve syltelagen laver man i en lille gryde, hvor man koger vand sammen med eddike og sukker til sukkeret opløses. Herefter lader man mormorlagen afkøle helt inden man hælder lagen over de snittede grøntsager i et patentglas eller syltetøjsglas. Her er det vigtigt at bevare den gode hygiejne. Beholderne som man ønsker at opbevare sine syltede grøntsager i, skal forinden være skoldet med kogende vand. Derudover kan man også benytte sig af atamon, der er et konserveringsmiddel, som forhindrer bakterievækst. Hvis man opbevar sine syltede grøntsager i køleskabet eller ihvertfald i et køligt rum væk fra direkte sollys, så burde det ikke være nødvendigt med atamon.

Syltede chilier

Hvorfor sylter man?

Udover at det smager utrolig godt at tilføje et surt element til sine måltider, så har det også en utrolig god funktion. I gamle dage hvor der hverken fandtes køleskab eller fryser, syltede man nemlig sine råvarer for at forlænge holdbarheden. På den måde er syltede grøntsager blevet en stor del af vores danske madkultur.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *