Shepherds pie

Shepherds pie opskrift

Shepherds pie er en engelsk tærte også kaldet cottage pie med oksekød eller lammekød samt et låg af kartoffelmos. Hele herligheden bliver bagt i ovnen, og kartoffelmosen får derfor en sprød overflade og en cremet midte. Opskriften på shepherds pie nedenfor er med oksekød. Retten er utrolig familievenlig, og så er den oprindeligt fra min kogebog MIT FAMILIEKØKKEN.

10% rabat med koden: rabat10 på MIT FAMILIEKØKKEN Rabatkoden gælder til og med jul.

Kogebogen er en samling af mine allerbedste familieopskrifter til aftensmads måltidet. Og så har jeg tilføjet en anelse ekstra grøntsager helt uden, at børnene opdager det. Jeg er selv mor til tre små børn, så opskrifterne er i den grad gennemtestet.

Opskrift på shepherds pie

Shepherds pie opskrift

Shepherds pie

Udskriv Pin
Forb. tid: 45 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Kartoffelmos:

  • 800 g kartofler
  • 400 g knoldselleri (kan erstattes af kartofler)
  • 50 g smør
  • 1 dl fløde
  • 50 g revet cheddarost
  • smages til med salt og peber

Kødsauce:

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 porrer
  • 25 g smør
  • 400 g hakket oksekød
  • 1 tsk. timian
  • 1 dl vand
  • 1 oksekødsboullionterning
  • 2 spsk. engelsk sovs eller worcestershire sauce
  • 1 spsk. tomatpure
  • 2 dl rødvin
  • smages til med salt og peber
  • 2 gulerødder
  • 200 g cherrytomater
  • 25 g rasp

Sådan gør du

Kartoffelmos:

  • Skræl kartofler og knoldselleri, og skær dem i mindre stykker. Fordel dem i en stor gryde, og dæk grøntsagerne med vand.
  • Fordel rodfrugterne i en stor gryde, og dæk med vand. Kog rodfrugterne i ca. 35min eller til de er kogt møre.
  • Hæld vandet fra gryden. Tilsæt smør og fløde til den varme gryde, og mos rodfrugterne godt sammen.
  • Tilsæt revet cheddarost, og smag mosen til med salt og peber.

Kødsauce:

  • Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Rens porrer, og skær dem i fine skiver. Steg løg og porrer i en gryde med smør, til løgene bliver bløde.
  • Tilsæt hakket oksekød og timian, og steg kødet ved middelvarme, til det er gennemstegt.
  • Kog vand, og opløs boullionterningen heri. Tilsæt boullion, engelsk sovs, tomatpure og rødvin til gryden, rør godt rundt, og lade saucen koge op.
  • Sæt låg på gryden, skru ned til middel varme, og lad kødsaucen simre i ca. 45min, til den er reduceret og er blevet mere ensartet i konsistensen. Smag til med salt og peber.
  • Skræl gulerødder, skær dem i mundrette stykker, og tilsæt dem til gryden. Skyl cherrytomater, og tilsæt dem til gryden.
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Fordel kødsaucen i et ildfast fad. Fordel kartoffelmosen over kødsaucen. Drys med raps. Bag tærten i ovnen i ca. 35min, til overfladen er sprød og gylden.

Hjemmelavet engelsk tærte

Denne opskrift på meatpie er et eksempel på klassisk engelsk madkultur. Fyldet består af enten hakket oksekød eller lam, som har simret i mindst 30min med krydderier, løg og boullion. Engelsk sovs, også kaldet worcester sauce tilsættes også, som giver den karakteristiske smag til tærten.

Først begynder man med at koge rodfrugterne til tærtelåget. I denne opskrift på shepherds pie har jeg brugt både kartofler og selleri. Knold selleri er billig, rig på vitaminer og mineraler, og så smager det skønt i kartoffelmosen. Men hvis man hellere vil have en mere klassisk shepherds pie, så erstatter man blot knoldselleri med kartofler. Kog så rodfrugterne, vend dem i fløde og cheddarost, og smag endelig til med salt og peber. Lågen fordeles udover kødsovsen, som forinden har kogt ind, og er blevet yderst intens i smagen. Drys med rasp på din shepherds pie, som giver en sprød overflade, og bag så din meatpie i ovnen til den bliver sprød og gylden på overfladen.

Inspiration til opskrifter: Oksekødstærte og Lasagne

Sådan bager du oksekødstærten

Der er flere måder, hvorpå du kan bage din shepherds pie på. Først og fremmest kan du benytte dig af samme fremgangsmåde som jeg selv på ovenstående billede. Her har jeg benyttet en pande, som godt kan tåle at komme i ovnen. Dette er vigtigt, at man sikrer sig det, inden man forsøger med en dyb pande. Derudover kan man bruge et ildfast fad til sin shepherds pie, som man normalt bager sin lasagne i. Sådan et fad er det, som jeg oftest bruger herhjemme. Dertil er det også oplagt at lave dobbelt portion, når man alligevel er igang med aftensmaden. Og en ovn kan sagtens have plads til to fade med shepherds pie, når tærterne skal bages i ovnen.

Inspiration til opskrifter: Kødsovs og Lasagne i en pande

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering