Græskarlygter

Græskarlygter

Er der noget der siger efterår og halloween mere end græskarlygte. Det er der muligvis, men ikke desto mindre, så er græskarlygter svære at komme udenom om efteråret og især op til halloween. Det er en fantastisk og hyggelig aktivitet for både børn og voksne. Og så er de så fine at have stående foran hoveddøren eller på terrassen med lys i, som lyser op på de mørke aftener.

Inspiration til andre hyggelige aktiviteter: Kastanjedyr og Male på kogler

Opskrift på græskarlygter

Græskarlygter

Græskarlygte

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 30 minutter

Ingredienser

 • græskar
 • skarp kniv
 • kuglepen, tusch eller lignende
 • evt. skabelon
 • atamon
 • fyrfadslys

Sådan gør du

 • Skær toppen af græskarret med kniven
 • Skrab al indmaden ud af græskarret
 • Pensl græskarret med atamon
 • Skær mønsteret på græskarlygten ud. Brug evt. en skabelon til at skitser motivet med en kuglepen eller tusch
 • Lad græskarret tørre indenfor et døgns tid inden det sættes ud med lys i

Græskar lygte

Udskæring af græskar lygter

Første øvelse i at lave græskarlygter er at skære toppen af. Du får et rigtig flot resultatet, hvis du skærer det ud i et takket mønster. Husk at gem den udskårne top, så du kan bruge det som låg efterfølgende. Når du har skåret toppen af, og lavet et låg, skal al indmaden tages ud. Brug fingrene eller en ske til at skrabe rundt i siderne på græskarret, så du får så meget som muligt ud. Stil gerne en spand klar som du kan komme indholdet over i. Hæld atamon ned i græskarret og fordel det ved at dreje græskarret rundt. Atamon er et konserveringsmiddel, der gør at græskarret lige holder lidt længere tid, inden det bliver dårligt. Nu kan udskæringen begynde.

Inspiration til Halloween aktiviteter: Spiselige edderkopper og Gulerodskage

Græskar lygte

Sådan laver du halloween græskar

Det er kun fantasien der sætter grænser, når motivet til græskarrets udskæring skal vælges. Du kan bruge din fantasi, men der findes også masser af inspiration på nettet. En god idé er at tegne udskæringen på græskarret inden, så du har en rette linje til dit mønster. Du kan evt. printe en skabelon ud og skære efter den. Når du er færdig med udskæringen af mønsteret, er det blot at komme et par fyrfadslys ned i bunden af græskarlygterne og tænde dem. Hvis der er langt ned til bunden, er et lille tip at bruge et tændt stearinlys til at komme ned til fyrfadslysene. Du kan også komme LED lys eller en lyskæde ned i græskarret, hvis du ikke ønsker at bruge levende lys – eksempelvis hvis græskarret skal stå indenfor. Lad gerne græskarret stå og tørre et døgns tid indenfor i varmen, inden det sættes udenfor. Således forlænges græskarlygternes levetid.

Inspiration til opskrifter med græskar: Græskarbrød og Græskarkage

Lys i græskar

Ideer til udskæringer på græskar

Alt efter fantasi – og muligvis evner – så kan man lave virkelig mange forskellige udskæringer til sine græskarlygter. Den klassiske er, at lave et ansigt i græskarret: Store trekantede øjne, en lang takket mund og en lille trekantet næse. Men ansigtet kan laves præcis som du gerne vil have det. En anden god idé er, at skrive sit navn i græskarret. Du kan lave måner, stjerne, dyr eller lave dekorative mønstre rundt om græskarret. Et godt tip er, at jo flere huller du laver, jo mere lys kommer der ud af lygten.

Inspiration til opskrifter: Græskarbrød

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering