Chokoladeboller

Chokoladeboller

Chokoladeboller er en fantastisk spise. Bløde, hvedeboller med store stykker af god chokolade. Ligepræcis sådan en slags bagværk, som er for både store og små. Og så kan chokoladebollerne både serveres som et sødt indslag til eftermiddagskaffen, og som en snack til madpakken. Lav derfor gerne en ekstra stor portion, så fryseren kan indeholde chokoladeboller til madpakken i mange dage frem.

Inspiration til bagværk: Bamseboller og Teboller

Opskrift på chokoladeboller

Chokoladeboller

Chokoladeboller

Udskriv Pin
Forb. tid: 2 timer
Tilb. tid: 15 minutter
Antal: 12 boller

Ingredienser

  • 2,5 dl mælk
  • 50 g gær
  • 30 g sukker
  • 100 g blødt smør
  • 500 g hvedemel
  • 1 tsk. salt
  • 75 g chokolade
  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

  • Lun mælken og opløs gær og sukker heri
  • Tilsæt smør, salt og til sidst hvedemel lidt ad gangen
  • Ælt dejen glat og smidig
  • Hak chokolade og vend det i dejen
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5 time
  • Form 12 boller og placer dem tæt op ad hinanden i et fad eller lille bradepande beklædt med bagepapir
  • Lad bollerne efterhæve lunt og tildækket i yderligere 30min
  • Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem i en forvarmet ovn ved 190 graders varme, varmluft i ca. 15 min

Video

Sådan former du chokoladeboller

I videoen ovenfor vises det også, hvordan en chokoladebolle trilles rund, glat og ensartet. Tryk først dejen flad og saml dejen i midten i din hånd. Vend bollen om, og tril den helt glat på bordfladen med din ene hånd. Om det er chokoladeboller eller almindelige hvedeboller du laver, så gøres det på denne måde. Det kræver dog at dejen er en bløddej som denne også er. Dette gør det meget nemmere at arbejde med, så overfladen bliver kuglerund at se på. Placer dine formede chokoladeboller på en bageplade beklædt med bagepapir eller i et fad med bagepapir, hvor de placeres tæt sammen. Sidst nævnte gør at bollerne holder på væsken, og bliver endnu mere bløde i teksturen. Hvis du vælger sidst nævnte metode, skal du dog være opmærksom på, at bollerne skal bage en anelse længere tid i ovnen.

Hjemmelavet boller med chokolade

Disse hjemmelavede chokoladeboller er endnu engang noget min datter har hjulpet mig med at bage. Hun er simpelthen blevet så dygtig til at hjælpe til i køkkenet, og synes “dét at lave mad”, er en leg. Fuldstændig ligesom jeg selv, der stortrives med mel i håret og på tøjet. Hvis der bare var nogle, der tog opvasken efterfølgende, så tror jeg, at vi ville tilbringe det meste af vores tid lige netop der.

Denne opskrift på chokoladeboller har jeg efterhånden bagt en del gange. De er geniale til en lille eftermiddags snack, til børnefødselsdag, weekend hygge eller til turen. De behøver nemlig hverken smør, syltetøj eller andet, så de kan spises som gnavebolle, når man er på farten. Vi har herhjemme lavet en stor portion bløde chokoladeboller hver eneste gang vi har bagt dem, for så kunne vi fryse de fleste af dem ned, og blot tage dem op en dag, når vi var chokoladebolle sultne.

Inspiration til bagværk: Rosinboller og Gulerodsboller

Tips til chokoladebolle opskriften
  • Vælg den type chokolade du bedst kan lide til dine chokoladeboller. Mørk chokolade er bittert og mest for voksne. Mælkechokolade smager derimod oftere både børn og voksne. Brug evt. chokolade chips, som er små chokoladeknapper man kan bage med. Denne slags chokolade holder formen, når den varmes op i ovnen.
  • Placer chokoladebollerne tæt op ad hinanden i et fad eller på en bageplade. Ved denne teknik hæver bollerne en anelse sammen, og bliver ekstra saftige og bløde.
  • Denne opskrift på chokoladeboller kan også sagtens bruges uden chokolade. I så fald undværes chokoladen blot, og du har en blød og saftig bamsebolle.
  • Prøv at tilsæt rosiner, hakkede nødder eller varme krydderier til din bolledej.
Kan chokoladeboller fryses?

Når man alligevel er igang med at bage, så er det oplagt at lave en ekstra stor portion chokoladeboller. Bollerne kan nemlig sagtens fryses ned, og derefter tages op én af gangen, når de skal spises. Lad dem i så fald varme op i mikrobølgeovnen, da de på denne måde forbliver bløde og saftige.

6 kommentarer til “Chokoladeboller”

  1. Hej Maria,

    Har du nogen erfaring med at bage glutenfrit? Min kæreste er gluten intolerant, og jeg ved at Finax laver glutenfrie mel løsninger, så det kunne være spændende hvis der var et alternativ til dine lækre opskrifter 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering