Hjemmelavet pizzadej er langt bedre, end versionen der købes i supermarkedet. Pizzadejen laves på olivenolie, gær, vand, tipo 00 hvedemel eller pizzamel samt durummel. Det gør at pizzadejen bliver sprød og pizzaskorpen høj og luftig. Fuldstændig ligesom en rigtig hjemmelavet pizza skal se ud og smage.
Inspiration til pizzaopskrifter: Kartoffelpizza og Margherita pizza
Opskrift på pizzadej
Pizzadej
Ingredienser
- 2 dl vand
- 25 g gær
- 50 g durummel
- 1 tsk. salt
- 2 spsk. olivenolie
- 275 g tipo 00 hvedemel
Sådan gør du
- Opløs gær i vand
- Tilsæt durummel og rør det godt rundt
- Tilsæt salt, olivenolie og tipo 00 hvedemel lidt ad gangen
- Ælt dejen glat og ensartet i 15 minutter på køkkenbordet eller 5 minutter ved lav hastighed på røremaskinen og derefter 5 minutter ved høj hastighed
- Saml dejen og placer den i en skål til hævning
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 1,5 time
- Del dejen i tre lige store dele og lad dem efterhæve på køkkenbordet med en anelse hvedemel under og et klæde over i ca. 30min, hvis tiden er til det
- Placer en bagesten, bagestål, pizzasten eller bageplade i ovnen og lad den varme op i ca. 30min ved højst temperatur (alm. under og over varme). Almindelige ovne har typisk et maks på 275 grader
- Rul pizzaerne ud og placer en pizzabund på en bageplade beklædt med bagepapir og fordel den ønskede topping på pizzabunden
- Tip pizzabunden over på det varme bagestål og bag pizzaen ved 275 graders varme i ca. 10min eller til pizzaen er blevet sprød og let gylden i kanterne
Hjemmelavet pizzabund
Når det kommer til hjemmelavet pizzabund så er det ikke helt ligegyldigt, hvilken mel du bruger til pizzadejen. Resultatet kan sagtens blive fint, hvis du blot bruger almindelig hvedemel, men hvis du ønsker pizzaer på italiensk manér med tynd pizzabund og sprød og luftig skorpe, så skal du bruge en anden type mel til din pizzadej.
- Durummel består af fine, gyldne gryn som i sig selv ikke har nogen hæveevne. Derfor skal durummel altid blandes med almindelig hvedemel eller tipo 00 hvedemel, når du bager pizzadej. Durummel giver pizzabunden smag, en gylden krumme og en sprødere skorpe end hvis du blot brugte hvedemel.
- Tipo 00 hvedemel eller “pizzamel” som det ofte hedder, når du køber melet i dit lokale supermarked, er fint malet hvedemel. Denne type mel giver et saftigt brød og bruges derfor også til klassiske, italienske madbrød. Tipo 00 hvedemel har et højt glutenindhold, og det gør at melet optager mere vand. Resultatet er en elastisk og smidig pizzadej, som giver en sprød pizzabund.
Inspiration til italienske opskrifter: Guide til hjemmelavet pizza og Italienske kødboller
Sådan bager du hjemmelavet pizza
Det er vigtigt, at bruge de helt rigtige ingredienser til hjemmelavet pizzadej, nemlig vand, gær, olivenolie, durummel og tipo 00 hvedemel, men det er mindst lige så vigtigt, at pizzaen bages på den rigtige måde. Nemlig ved meget høj varme og på en meget varm overflade. Du kan bruge en pizzasten, bagesten eller bagestål. Fælles for dem alle er, at du skal varme stenen godt op inden du placerer pizzabunden derpå. Bagestenen skal helst stå i ovnen i 30min ved højste varm, som på almindelige ovne typisk er 275 grader. Hvis du ikke er indehaver af en bagesten eller bagestål, så kan du også bruge en bageplade. Resultater er dog ikke helt lige så godt, som hvis du bruger en bagesten eller et bagestål, når du bage pizza.
Inspiration til italienske opskrifter: Lasagne og Tomatsalat
Koldhævet pizzadej
Der er flere fordele ved at koldhæve en pizzadej. Først og fremmest kan man lave pizzadejen i forvejen, og dermed lette arbejdsmængden op til aftensmad. Dette er særligt et foretrække, hvis man skal have gæster eller hvis man har travlt i hverdagen. Derudover udvikler en koldhævet pizzadej meget mere smag, end en dej hævet på køkkenbordet og ved almindelig stuetemperatur.
Hvis du ønsker at lave koldhævet pizzadej, så skal du blot bruge 5g gær og lade dejen hæve i køleskabet i 12-17 timer. Resultatet er en smidig, hjemmelavet pizzadej og en smagfuld pizzabund.
16 kommentarer til “Pizzadej”
Hej Marie
Kan det passe, at du ikke har angivet hvor mange grader og hvor lang tid dejen skal have?
Mvh. Marie
Det er rettet nu 🙂
Kh Maria
Hej Maria kan man lade dejen hæve i 8-9 timer i stedet, evt i køleskabet?
Mange hilsner Andrea
Hej Andrea
Man kan sagtens lade dejen hæve i køleskabet natten over eller 8-9 timer i løbet af dagen som du nævner. Brug da blot 5-10g gær 🙂
Kh Maria
Kan jeg fryse dejen ned?
Ja det kan man godt 🙂
Hej Maria. Skal dejen hæve før den fryses ned? Og hvordan så når den tages op? Hilsen Jane
Hej Jane
Ja jeg lader min dej hæve fuldstændig som jeg ville gøre normalt. Du kan derefter blot lade den blive frosset ned i små klumper, men du kan også rulle pizzadejen ud på et stykke bagepapir, og opbevare den på den måde i fryseren. Om morgenen plejer jeg, at tage pizzadejen op fra fryseren (evt. lade den tø op i køleskabet hvis det er meget varmt), og så kan den bages med topping på om aftenen.
Hej Maria,
Hvordan bruger du pizzastenen? Og laver du pizzaen direkte derpå, da den jo skal varmes op inden? 🙂
Hej Kia
Jeg lader pizzastenen varme helt op inden, og så bruger jeg et bagepapir 🙂
Kan man udelukkende bruge tipo mel og dermed undlade durum mel?
Det tror jeg helt sikkert godt man kan 🙂
Hej Maria.
Bruger kun din opskrift når der skal laves hjemmelavet pizzaer – elsker den. Lader den altid koldhæve i køleskabet og det virker perfekt hver gang 🙂
Kære Nanna
Hvor er det altså bare dejligt at høre. Tusind tak. Og hvor er det også godt, at du koldhæver dejen. Det bliver smagen jo kun bedre af.
God dag!
Super lækker og nem dej, mine drenge Ælsker den
Hej Mike, dejligt at høre dine drenge kan lide den. Pizza er også en favorit herhjemme.