Nybyggeri, parforhold og skræmmehistorier


Indlægget indeholder reklame for eurodan-huse

“Jeres forhold vil blive sat på prøve”

“Det vil dræne jer fuldstændig for energi”

“Banker, byggefirmaer og folk der arbejder i byggebranchen generelt, er kun ude på at snyde jer”

“Det er så hårdt at gennemgå”

“Pas nu på”

“Folk går fra hinanden efter de har bygget nyt”

Allerede inden vi havde købt grunden og valgt, hvem vi ønskede at bygge med, blev vi frarådet overhovedet at gå i gang. Citaterne ovenfor er reelle kommentarer fra venner, familie, bekendte og andre, vi har delt vores drømme med. Alle sammen sagt i en virkelig god og kærlig mening, og helt sikkert for at advare og ikke mindst beskytte os, men det har virkelig også ført til mange unødvendige bekymringer. Godt nok valgte vi eurodan-huse, som var et af de få byggefirmaer, som vi ikke havde hørt nogle dårlige historier om, men alligevel synes jeg, det er så enormt ærgerligt, hvor udskældt “nybygger-branchen” kan være, hvem man så end vælger at bygge med.

For ingen af citaterne ovenfor kan vi nikke genkende til, og nu er vi alligevel så langt i processen, at vi har et nybygget hus om to måneder. Vi er langt fra blevet dårligt behandlet. Tværtimod, så har vi oplevet et virkelig højt service niveau, og et ønske om at få projektet til at lykkedes fra alle parter.

Det første bump på vejen

Og jeg har et virkelig godt eksempel. For præcis en uge siden opstod det første “bump på vejen”. Bjørnen især, var sønderknust eller rettere sagt meget bekymret og fortvivlet. Det drejede sig om vores allerede højt elskede biopejs, der skal placeres i en skillevæg mellem køkkenalrum og stue som en slags rumdeler. Vi havde godt lagt mærke til, at skillevæggen blot var en-to meter høj, men havde ikke yderligere spekuleret i dét før B siger til mig en dag. “Maria, tror du, at de tror, at skillevæggen ikke skal være højere?”. Og så blev jeg bleg. Ligesom B også ville have gjort det, hvis det kunne have ladet sig gøre. For vores store drøm var nemlig, at væggen skulle gå hele vejen op til vores næsten seks meter høje loft.

Så skete det, tænkte jeg. Alt det vi havde hørt om. Alle skræmmehistorierne. Vi begyndte med det samme at drøfte bevismateriale, kontakt til advokat, ekstern byggesagkyndig og hvad vi ellers frygtede skulle blive taget i brug, for at få vores drøm til at gå i opfyldelse. Heldigvis slog vi koldt vand i blodet og skrev en pæn mail til vores byggeleder fra eurodan-huse og forklarede, at væggen ikke så ud, som vi havde regnet med.

To dage gik der, så stod der en seks meter høj mur, og det krævede ikke mere end en mail korrespondance på fire mails for at få den rejst.


{Billeder fra B’s byggedagbog, hvor det ses at væggen ikke var ført op til loftet, som vi drømte om}

Læse også: Så meget kommer det samlede byggeri til at koste

Vores positive oplevelse af at bygge nyt

Vi føler en enorm taknemmelighed over, at vi blev lyttet til. Nu kan jeg kun snakke ud fra at have været kunde hos eurodan-huse, men det har langt fra været den hårde, og seje kamp, som folk ellers har fortalt og advaret os omkring.

Derfor har det absolut heller ikke været hårdt for vores parforhold at bygge nyt. Tværtimod så kan jeg godt tænke, når jeg tænker tilbage til tiden før hele nybyggerprojektet, at vi langt fra var ligeså lykkelige, som vi er nu. Jeg er så ked af at så mange mennesker prøvede at tale os fra det, og jeg er så glad for at vi holdte ved og sprang ud i det. Jeg vil gå så langt og sige, at byggeriet med eurodan-huse har givet vores liv mening. Jeg tror det er noget helt grundlæggende i menneskets eksistens, at vi har brug for at bygge en rede til vores familie, og det er sådanne eksistentielle følelser, der er opstået i os.

“Jeg har aldrig haft en hjem-følelse”

Jeg selv er vokset op som skilsmissebarn, der har flyttet en helt del rundt, og jeg har aldrig haft en følelse af “hjem”, som mine veninder har fortalt om. Jeg har aldrig haft et sted, hvor jeg har følt, at jeg har hørt til, savnet eller følt mig forbundet med. Det selvsamme gør sig gældende hos B, som flygtede fra sit fødeland i en alder af fem år. Han har altid sagt, at “hjem” for ham lige så godt kunne være i Australien, som det kunne være i Odense.
Indtil nu..

For selvom huset ikke engang står færdigt endnu, så føler vi et tilhørsforhold til de 704 kvadratmeter jord, som vi aldrig nogensinde har følt til noget andet sted. Det er enormt tårevækkende at tænke på. At vi begge endelig har fundet vores hjem. Et sted hvor vi hører til, og så har det ikke engang kostet en snert af splid i vores parforhold. I stedet har det ført til så meget glæde, mening og forhåbning for fremtiden.

At bygge sit eget hjem er det bedste vi nogensinde har gjort for os selv og hinanden, og vi kan kraftigt anbefale det til andre. Hvis man går rundt med en nybyggerspire i sig, så kan man med fordel besøge eurodan-huses ”åbent hus arrangementer”. Det foregår hver søndag fra kl. 13.00-16.00, og kræver ingen tilmelding. Vi har selv besøgt en del eurodan-huse det sidste års tid. Både inden vi valgte at bygge med eurodan-huse, men også under processen hvor materialer osv. skulle vælges. Udstillingshusene giver nemlig ophav til en masse inspiration lige så snart, at man træder ind i de flotte, fysiske rammer.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.