Blomkålsgratin og andet mormor mad er stadig gode favoritter hjemme hos os. Vi elsker blomkålsgratin, der er mild i smagen og passer sig godt til både store og små familiemedlemmer. Det er tilmed en god måde, at få ekstra grøntsager i de aller mindste, og jeg kan derfor udover denne blomkålsgratin, også anbefale alle andre grøntsagsgratiner, som lækker og god hverdagsmad. Vi spiste denne blomkålsgratin i stedet for kartofler til et stykke kylling med en sprød grøn salat, men man kan også sagtens spise den som en selvstændig vegetar ret. I så fald kan man bage gratinen i et stort ildfast fad, i stedet for 8 små cocotter, som jeg gjorde denne gang. En anden udgave er, at putte skinkestykker og bacon, der kort forinden er blevet svitset på panden, i grøntsagsgratinen, og så skal i se hvor hurtigt grøntsagerne bliver spist. Velbekomme, og nyd jeres mormor mad. I vil ikke fortryde det!
Blomkålsgratin som tilbehør
Læs også gerne: Mørbradgryde – mormors opskrift, Grøntsagsfad – sundt tilbehør, Rodfrugter med timian og Vegansk kikærtegryde
- 1 blomkål
- 50g smør
- 2,5 spsk. mel
- 3,5dl mælk
- 2 tsk sød sennep
- 2 tsk salt
- 1 tsk peber
- 1 tsk muskat nød
- 3 æg
- 2 spsk rasp
- Skær blomkål i mundrette buketter, og kog dem i ca. 5min i en gryde med vand. De skal ikke koges møre.
- I en gryde smeltes smør.
- Tilsæt mel og rør grundigt.
- Tilsæt mælk og rør grundigt.
- Tilsæt krydderrier.
- Tag gryden af plusset.
- Skil æggeblommer fra æggehvider, og tilsæt blommerne en af gangen, mens der røres grundigt. Tilsæt blomkåls buketterne.
- Pisk æggehviderne stive i en skål, og vend forsigtigt hviderne i blomkålsmassen.
- Smør enten et stort ildfast fad eller 8 små cocotter med smør, og hæld blomkålsgratinen i fadet. Drys med rasp og bag gratinen i ovnen ved 175 graders varmluft i ca. 30min.
- Serveres og spises med det samme.