Stegte madbananer  Stegte bananer

Lækre, sprød stegte madbananer eller plantains smager som en drøm. Særligt som snack eller en anderledes appetizer, som min kære svigermor plejer at servere det som.

Stegte plantains med havsalt

I Burundi som ligger i central Østafrika, og som er hvor min mand og hele hans familie kommer fra, spiser man plantains stegt på panden i en masse olie og så havsalt. Det smager helt fantastisk, og er samtidig utrolig nem at lave. Det er dog første gang, at jeg har prøvet at lave dem. Normalt står jeg altid og kigger min svigermor over skulderen, når hun står ved kødgryderne, og kokkererer hendes fantastiske afrikanske mad.

“Plantains” hedder bananerne (vist) i Danmark, “umuzuzu” på swahili, “igihobe” på kirundi (stammesprog) og “pranten” på fransk. Alle fire slags sprog taler min svigerfamilie flydende, hvor sejt er dét ikke lige! Dansk fordi de kom til Danmark i begyndelsen af 90’erne under borgerkrigen i Burundi, Swahili fordi det er et af de største sprog på kontinentet Afrika, kirundi fordi det er stammesproget i landet og fransk fordi Burundi er en gammel Belgisk koloni. Og så har jeg ikke engang nævnt engelsk og tysk, som (især min mand) er virkelig god til. Jeg ville ønske, jeg var sådan et sprogøre som dem.

Bananer stegt i olie  Stegte plantains med olie

Madbananer fra Burundi

I Burundi spiser man generelt virkelig meget bananer i alle mulige slags afskygninger. De fleste er svære at få fat i herhjemme i Danmark, men plantains fåes hos de fleste bazarer og grønthandlere. Så vidt jeg har forstået, spiser man det også i langt flere lande end bare dem, så er beliggende i Afrika. Af den grund, er plantains også til at få fat i, hvorimod igitoki (som er grønne bananer), og som er min absolut yndlingt, er virkelig svære at få fat på. Min svigermor siger ihvertfald, at hun kun kan finde dem i København på de afrikanske markeder.

Stegte plantain madbananer
 
Forfatter:
 
Ingredienser
  • 4 plantains (madbananer)
  • Solsikkeolie
  • Havsalt
  • Evt krydderurter
Fremgangsmåde
  1. Skær skralden af bananerne
  2. Skær bananerne i skiver og steg dem på panden ved middelvarme i godt med olie
  3. Vend bananerne undervejs og drys med havsalt
  4. Lad dem tørre på en tallerken med køkkenrulle

 

Følg mig rundt

This error message is only visible to WordPress admins

Warning: The account for mariavestergaard.dk needs to be reconnected.
Due to Instagram platform changes on March 31, 2020, this Instagram account needs to be reconnected to allow the feed to continue updating. Reconnect on plugin Settings page