Spidskålssalat med dressing og æbler

Spidskålssalat

Denne spidskålssalat er virkelig skøn spise. Kål salaten med æbler, spidskål, cremet dressing og det moderne touch i form af avokado, går perfekt som tilbehørs ret til kartofler og alverdens forskellige kødretter. Dette er tilfældet, fordi salaten med spidskål er mild i smagen, og ikke overdynger måltidet, som mere sommerlige salater ofte godt kan gøre det. Spidskålssalaten er cremet, saltet, sprød og sød, og kan sågar spises som måltidssalat også.

Inspiration til klassiske salater: Tomatsalat med frisk basilikum

Spidskåls salat

Opskrift på spidskålssalat

Spidskålssalat

Antal 4 personer

Ingredienser

Dressing:

  • 2 spsk. cremefraise
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. citron saft
  • 1 tsk. sennep
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk. flydende honning
  • 1 tsk. flage salt
  • evt. frisk kværnet peber

Salat:

  • 1 lille spidskål (gerne så grønt og frisk som muligt)
  • 1 moden avokado
  • 2 modne æbler
  • 30 g pinjekerner (eller solsikkefrø, græskarkerner mm.)

Sådan gør du

Dressing:

  • Hak eller mos hvidløg fint og bland løget med de øvrige ingredienser til dressingen

Salat:

  • Snit spidskål meget fint og vend dressingen godt rundt i kålen
  • Skær avokado og æble i tern og drys udover salaten
  • Rist pinjekerner på en tør og varm pande til de bliver let gyldne. Fordel pinjekernerne udover salater og drys evt. med ekstra flagesalt
Har du prøvet opskriften?Nævn @mariavestergaard.dk eller tag #mariavestergaard!

Salat med spidskål i sæson

Spidskål er en virkelig god råvare at bruge i sprøde salater. Kålen i sig selv er meget mild i smagen modsat grønkål, blomkål, hvidkål mm., og derfor giver den plads til de øvrige ingredienser. Der er selvfølgelig forskel på, hvornår på året man køber spidskålen, og derfor også hvor frisk og god en smag at en klassisk spidskålssalat får.

Spidskål høstes i september måned, men det meste af sommerhalvåret, kan man få de smukke kålhoveder med mørkegrønne blade yderst. Det er udentvivl en enorm smagsforskel, det giver, hvis man bruger råvarer i sæson. Dog kan de fleste kål salater spises hele året rundt. Fordi kål netop kan opbevares og gemmes det meste af vinterhalvåret. Det er ligepræcis derfor, at Danmark og de resterende nordiske lande, er utrolig glade for alverdens gode retter med kål.

Spidskål

Fokus på grøntsager i måltidet

Det glæder mig, at der især i de senere år, er blevet mere og mere fokus på grøntsager og gode råvarer generelt. Det har i sandheden ændret sig fra dengang jeg var barn, hvor man i højere grad valgte kødet som hovedpersonen, og dernæst grøntsagerne, kartoflerne, pastaen eller risen som bi roller. Det kommer med sikkerhed også i kølvandet af, at flere og flere mennesker er begyndt at interessere sig for den gode madlavning. For det behøver absolut ikke at være en videnskab at lave god mad. Heller ikke når det kommer til salater.

Tips og tricks til spidskåls salaten:
  • Spidskål kan udskiftes med andre kålsorter f.eks. grønkål, rød spidskål, savoykål mm.
  • Æbler, pærer, blommer, figner og andre efterårs frugter kan salaten varieres med
  • Pinjekerner har en intens og herlig smag, men også solsikkekerne og græskarkerner smager skønt i en spidskålssalat. Særligt kan det anbefales at riste kernerne på en tør men varm pande til de bliver let gyldne

En grøntsags entusiast ligesom jeg selv, er Emma Martiny, der også har en skøn opskrift på spidskålssalat i hendes opskrift kartotek. 

 

 

Del på print

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering