Løbeudstyr

Løbeudstyr

Løb er en nem og let tilgængelig måde at motionere på. At tage ud på en løbetur kræver ikke mere end noget tøj at løbe i og et par løbesko. Når det så er sagt, så kan udstyr også være med til at gøre løbeturen sjovere og bedre. Herunder er der en række bud på forskelligt udstyr. Noget af udstyret er uundværlige for alle, for at kunne løbe. Disse er løbesko, løbetøj og lys når det er mørkt. Andet udstyr, som musik og løbeure er ikke essentielle for løbeturen, men kan være med til at gøre oplevelsen sjovere og mere motiverende.

Løbesko

Et par gode løbesko er et ret vigtigt stykke udstyr da skoene har en stor betydning for din løbeoplevelse. Henholdsvis de rigtige eller forkerte sko påvirker nemlig din krop enten positivt eller negativ. Ens fødder og deres form og position er med til at påvirke hele benets position, som kan gøre, at muskler og led bliver uhensigtsmæssigt belastet. Derudover kan det også påvirke knæ og hofter negativt, hvis ens fødder ikke får den korrekte støtte. Derfor er det vigtigt at finde et par løbesko, der er med til at justere ens fødder og derved hele benstillingen. En korrekt sko kan rette op på ens skavanker, eller være med til at forebygge skader, hvorimod en forkert sko forværrer. Det anbefales at tage til en løbebutik, der tilbyder løbetest for at finde den sko, der passer bedst.

Når man skal vælge den gode sko, så er der forskellige parametre man skal have med i sine overvejelser. Først og fremmest skal man tænke over hvilken type fod man har: Platfod, normal fod eller hulfod. Derudover er der forskel på om man går på ydersiden af foden (kaldet supination) eller om man går op indersiden (kaldet pronation). Uanset hvordan man går, så er det vigtigt, at foden bliver rettet op, således at foden er i en neutral position når man træder ned. Grunden til at foden skal være neutral er, at de andre positioner belaster og kan på længere sigt give skader.

Løbetøj

Løbetøj kan have en stor betydning for, hvordan løbeturen bliver. Når man løber, skal man fokusere på at løbe og ikke på, at skulle trække sine tights op hvert andet minut, fordi de er faldet ned. Et par gode løbebukser, hvad end om det er et par gode tights, shorts eller hvad man ellers foretrækker, er ikke at kimse ad. Tøjet skal blive hvor det er, støtte de rigtige steder og skal aldrig være ubehageligt.

Uanset størrelsen på ens barm, så er en god sports BH også essentiel. En god sports BH støtter brysterne og holder dem på plads. BH’en skal være lavet i et materiale der føles behagelig mod huden og som effektivt transportere sveden. Her er det igen en god idé at søge råd og vejledning, så man får det, der passer bedst til ens behov.

Løbetøjet skal sidde godt og være en hjælp, for ellers kan man spænde unødvendigt op i kroppen. Så brug gerne noget tid på at finde det perfekt løbetøj– det gør bare hele løbeturen til en bedre oplevelse. Tænk også gerne over, at løbetøjet skal have en god ventilation, så man kan komme af med varmen.

Udover at løbetøjet skal sidde godt, så det ikke er til gene under løbeturen, så kan ens påklædning være med til at øge motivationen. Når man føler sig godt tilpas i det tøj man har på, og synes man ser godt ud, så får man det bedre med sig selv og man får mere selvtillid. Hvilket er et godt udgangspunkt for at komme afsted. Der sker noget psykologisk over, at når vi har noget tøj på vi synes der er behageligt, som vi har det godt i, så har man det bare bedre og man føler sig mere selvsikker og klar. For nogen hjælper det at tage make-up på, når man skal ud at løbe. Det kan give en et mentalt boost, at man ser godt ud, og føler sig klar til at møde verden

Lyd i ørene

Med musik, podcast eller en lydbog i ørene bliver løbeturen (for nogen) sjovere, da det hjælper én til at fokusere på noget andet end kroppen. En god sang med gang i kan hjælpe til, at man får noget mere energi, og man kan blive opløftet af at høre en god, glad sang. For andre fungerer det bedre med en podcast eller en lydbog. Når man hører noget imens man løber, så slukker man for sine egne tanker og for nogen kan løbeturen være meditativ. Man slukker for tankerne og lader kroppen arbejde uden at fokusere på andet end bare at være til.

Om man løber med headset eller høretelefoner er en smagssag, men som det også gør sig gældende for løbetøjet, så sørg for at de sidder til og sidder fast, så man ikke skal bruge krudt på at rette dem. De fleste bruger deres telefon til musik, men hvor skal man placere sin telefon under løbeturen? Det er ikke særlig hensigtsmæssigt at løbe med telefonen i hånden. Der findes tights der har lommer, enten på siden af låret eller bagpå ved liningen, hvor man kan placere sin telefon. Her er det vigtigt at tightsene sidder godt til, så de ikke falder ned, når der kommer vægt i lommen. Derudover findes der løbearmbånd, som også gør det nemt at have mobilen med på turen.

Løb i al slags vejr

Vejret er meget omskifteligt i Danmark, og derfor er det en god idé at have udstyr der passer til al slags vejr og årstider. Vi går mørkere tider i møde, og derfor er det vigtigt, at have noget udstyr der gør, at man kan ses på vejene. Selvom der er gadelamper, kan man stadig være svær at se som løber. Her er en refleksvest et godt stykke udstyr. Den kan købes til billige penge, den vejer ingenting og den er super effektiv. Udover vesten kan man også få refleksbånd, man kan sætte om armen eller anklen. Der findes også armbånd med LED lys i, som også kan være en rigtig god idé at iføre sig, så man er sikker på at blive set. Et tip her er at sætte refleksbåndet på den arm eller ben der er tættest ud mod vejen. Løber man steder, hvor der er rigtig mørkt, så kan en pandelampe være en god idé. Både så andre kan se dig, men også så man kan se hvor man træder.

Når det bliver koldere udenfor, kan det være en god idé at have nogle løbehandsker så ens fingre kan holde sig varme under løbeturen. Pandebånd, hue, forede løbetights, tynd dunjakke og halstørklæde er for nogen også nødvendigt, men det er bare at prøve sig frem og finde ens eget behov. Har man behovet, så tøv ikke med at få det købt. Igen, så gør det bare løbeturen sjovere, og det er nemmere at komme afsted hvis udstyret er i orden.

Et par solbriller kan bruges hele året, og er gode, så man ikke rynker eller strammer unødvendigt i ansigtet, fordi man får solen i øjnene. At krølle ansigtet sammen kan give ubehagelige spændinger i panden, kæbe og om i nakken, som ikke gavner noget. Gå igen efter et par briller der sidder godt fast, så de ikke glider ned – især når man sveder. 

Track din løbetur

Der findes efterhånden en masse forskellige løbe apps, hvor du kan tracke din løbetur på flere forskellige parametre. Kilometer og tid er de mest almindelige, men det kan også være ens gennemsnitshastighed, hurtigste hastighed, højeste og laveste stigning, kalorieforbrænding, væsketab mm.

De fleste apps tilbyder også, at man kan følge venner og familie, så man kan se hvilke ture de har været ude på. Herved bliver der skabt et fællesskab omkring løbeturen, og det kan være motiverende at se, at ens veninde har været ude at løbe.

Det kan også være man gerne vil følge sin puls, kalorieforbrænding osv. mere nøje. Her kan man investere i et puls- eller løbeur, der opfylder det behov. Der findes også løbeure med GPS, således at man kan tracke sine løberuter. De fleste puls- og løbeure har en app, hvor man kan uploade sine resultater.

Læs også: Forskellige løbeformer og Løb om vinteren

 

Hvis du ønsker at få flere tips og mere inspiration til din løberejse så har jeg udgivet en Løbe e-bog, med hele 2 løbeprogrammer i, som du kan købe her via min hjemmeside.

Link til e-bog: https://shop.mariavestergaard.dk/produkt/loeb-for-livet/

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *