At dyrke krydderurter i vindueskarmen er utrolig givende for både madlavningen og køkkenets fremtoning. Friske urter kan nemlig pynte ethvert køkken- hjørne eller hylde op, og så er der altid en intens smag lige ved hånden, når gryderetten skal enten pyntes eller smages til.
Inspiration til køkkentips: Opbevaring af avocado
Dyrkning af urter indenfor – window gardening
Window gardening er simpelthen så hyggeligt et fænomen, og giver mig associationer om smukke by lejligheder i Paris, Milano og New York, hvor der dyrkes køkkenurter og grøntsager i vindueskarmene, eller hvor der nu er tilstrækkeligt med lys i lejlighederne. For man behøver selvfølgelig ikke have hverken egen have eller terrasse for at kunne dyrke planter. Ligesom urterne og grøntsagerne også kan vokse andre steder end i køkkenet.
Mine egne køkkenurter står på vores forholdsvis store køkken ø. Den flugter med de store gulv til loft vinduer, og derfor kommer der også enorme mængder af lys ind lige præcis der. Et oplagt sted til at dyrke planter, grøntsager og urter. For det allervigtigste når man skal dyrke krydderurter indenfor er, at der er rigeligt med lys. Man skal dog huske at være opmærksom på, at hvis planterne står i et sydvendt vindue, så skal de skærmes en smule for den hårde eftermiddags sol, som i værste fald godt kan beskadige urterne.
Hvilke krydderurter skal man dyrke indenfor
I princippet kan man dyrke de fleste planter i sin vindueskarm, men der er dog nogle køkkenurter, som jeg vil anbefale mere end andre. Derudover vil jeg i denne guide tage udgangspunkt i købte urter, og hvordan de dyrkes og holdes friske i en længere periode. Jeg køber de fleste af mine krydderurter på planteskolen, men sommetider også i mit lokale supermarked. Med rådene nedenfor plejer jeg, at kunne holde liv i mine krydderurter et par måneder:
- Hvilke krydderurter skal man købe: Basilikum, persille, rosmarin, koriander, mynte, purløg, timian, dild, salvie og karse er alle sammen nogle urter, som jeg på skift har stående ved mit køkkenvindue. Dild og koriander er utrolig svært at få til at overleve særlig lang tid, men de resterende krydderurter er det ikke noget problem. Sidst nævnte kan endda gøres til en hyggelig aktivitet med børnene: Dyrkning af karse i vat indenfor.
- Sollys: Sørg for at urterne får rigeligt med lys. Et vestvent vindue er det mest optimale. Hvis urterne står ved et sydvent vindue, så skal man passe på, at det ikke får for meget lys hen ad eftermiddagen, som godt kan beskadige planterne.
- Planterne søger mod lyset, og derfor skal de vendes i ny og næ, så de ikke bliver uharmoniske.
- Tag kun en smule fra dine urter, når du skal bruge dem, og husk når du f.eks klipper fra en basilikum plante, så skal der klippes lige over et bladpar, for så vil der komme nye skud.
- Urterne skal vandes regelmæssigt. Hvor meget vand de kræver afhænger mest af alt om hvor varmt det er. På en høj sommerdag, skal de typisk vandes hver dag, men hvis det er gråvejr udenfor, er hver anden dag nok. Planterne som rosmarin, purløg, persille og salvie kan gå endnu længere tid uden vand.
- Hvis du ønsker at have dine krydderurter længere tid i køkkenvinduet, så er det nødvendigt at gøde jorden samt omplante dem i større krukker.
Fem grunde til at dyrke krydderurter i vindueskarmen
Krydderurter er blevet brugt af mennesker i flere tusinde år. Både som smagsgiver til mad og drikkelse, men også i naturmedicin, røgelse, olier og parfumer. Der er utrolig mange gode grunde til både at bruge krydderurter, men også dyrke dem selv:
- Krydderurter er utrolig næringsrige på både vitaminer og mineraler, og så bidrager de med en intens smag til madlavningen.
- De er smukke planter at pynte sit køkken med, og jeg selv har gerne fire til fem krydderurter stående hele året rundt. Både fordi jeg bruger det i min mad, men også fordi jeg bliver glad af at se på dem.
- For mange år siden, da denne hjemmeside netop var startet, og jeg endnu ikke vidste, hvordan man skulle holde liv i sine køkkenurter, så brugte jeg virkelig mange penge på at købe dem hver eneste uge. Jeg vil derfor mene, at jeg decideret sparer penge ved at pleje og vande dem ordentligt.
- Planter er generelt godt for indeklimaet, fordi de omdanner CO2 til ilt.
- Krydderurter kan sagtens både tørres og fryses ned.
3 kommentarer til “Dyrkning af krydderurter i vindueskarmen”
Hvor har du købt de fine krukker henne?
De er desværre meget, meget gamle alle sammen, så det kan jeg desværre ikke huske.
Kh Maria
Det har altid været umuligt for mig at holde liv i mine krydderurter indendørs. Efter at lave læst dit indlæg, er jeg ret sikker på, at det er fordi de får for meget sol. Jeg troede nemlig, at krydderurter ikke kunne få for meget sol. Og måske jeg skulle prøve at omplante dem? Jeg har ihvertfald fået mod på at give projektet et forsøg mere!