Hyldebærsaft laves på frisk plukkede hyldebær. Det er næsten lige så hyggeligt at gå ud i efteråret og samle hyldebærerne, som det er at lave og drikke saften efterfølgende. Hyldebærsaft er en skøn måde at bruge naturens råvarer på.
Opskrift på hyldebærsaft
Hjemmelavet hyldebærsaft er super nem at lave, og er en virkelig hyggelig efterårsaktivitet for både børn og voksne. Til hyldebærsaften skal der selvklart bruges en god mængde hyldebær. Hylden kan findes mange steder rundt omkring i Danmark. Så det er bare at gå på opdagelse i sit område og se om man kan spotte et træ med hyldebær. Husk at vaske bærerne omhyggeligt inden de kommes i gryden. Æbler og citron skal blot skæres i grove stykker eller skiver og kommes ned i gryden til bærerne. Brug meget gerne økologiske frugter der er fri for pesticider og sprøjtemidler. Ellers så sørg for at vaske frugterne grundigt inden brug. Det hvide i citronen, der ligger mellem den gule skal og frugtkødet, er ret bittert, så hvis man ikke er til det, kan det være en god idé at skære skallen og det hvide fra inden citronen kommes i. Sukkeren er både med til at give noget sødme til bærerne og saften, samtidig med at det virker konserverende. Når saften er kogt ind og afkølet hældes det på skoldede flasker også er de lige klar til at tage ud og drikke.
OBS! Rå hyldebær er giftige. Bærerne skal først koges, inden de kan spises eller drikkes.
Hjemmelavet saftevand
Hyld er en middelhøj busk eller et lille træ, der ikke bliver højere en 6-8 meter. Hyldebusken – eller træet er fantastisk, da det er plante der bliver ved med at give. Om sommeren – omkring Skt. Hans – giver træet hyldeblomster, der bruges til at lave hyldeblomstsaft. I september er hyldeblomsterne forvandlet til hyldebær, som man kan bruge til at lave denne fantastisk hyldebærsaft.
Tips til hjemmelavet hyldebærsaft
- Hyldebær farver utroligt meget, så ifør dig (og børnerne) forklæder eller tøj der gerne må farves
- Hyldebærsaft kan nydes varm som den er, eller tilsat nogle dejlige krydderier som nelliker, kanel og kardemomme
Inspiration til sensommer drikke: Den bedste ingefærshot og Grøn spinatsmoothie
- 500-600g hyldebær
- 2 økologiske æbler
- en lille økologisk citron
- 250g sukker
- 2L vand
- Klip de største kviste af hyldebærerne og put dem i en stor gryde
- Skær æbler og citron i grove stykker og put det i gryden
- Tilsæt sukker og vand og lad det koge op
- Lad det koge ved svag/middel varme i mindst 30min så giftstofferne i hyldebærerne forsvinder
- Lad saften køle langsomt ned imens saften trækker smag fra bærerne
- Si bær og frugter fra saften og hæld hyldebærsaften på skoldede flasker
- Opbevares i køleskabet