Lamelvæg – akustikvæg af træ lameller

Vores hjemmelavede lamelvæg, akustikvæg, trælamel væg, eller hvad jeg nu skal kalde den, har fået virkelig meget opmærksom på instagram, hvor vi har vist en del af processen frem. Jeg lovede derfor flere af jer, at dele en lille guide til, hvordan man laver sådan en akustikvæg til sit eget hjem. Det skal dog hurtigt siges, at vi langt fra har “bygget” den selv. Træ lamellerne er blevet købt i færdige moduler, og så har vi fået en tømrer til at bygge skelettet bag lamellerne, men mere om det nedenfor.

Akustikvæg for både lyd og udseende

Akustikvæg

Lamelvæg Akustik væg

Der er to primære årsager til at vælge at få en trælammel væg. Det først og fremmest fordi, at det gavner akustikken enormt meget. Akustikvæggen opsamler lydbølgerne, og reflektere dem langt mindre end f.eks helt almindelige vægge. Lyden er ofte et problem i rum, hvor der er højt til loftet, eller få med møbler. Begge dele gør sig gældende hjemme hos os. Hvor vi i bund og grund bor meget minimalistisk eller skandinavisk om man vil, og samtidig har 5,5m til loftet. Der var derfor intet, som absorberede lyden.

Udover at en akustikvæg hjælper på rumklangen, så er den også enormt pæn at se på, synes vi. Vi vil gerne af med det meget sterile udtryk, som hvide vægge og generelt nybyggede huse har. Så derfor var valget om en lamel væg i egetræ, noget vi hurtigt blev enige om. Træ er i sig selv også godt i forhold til rumklang, da det absorberer lyden. Derudover så giver træ varme og hygge til et rum, og egetræ går igen i flere steder i vores hus.

Guide: Sådan laver du en akustikvæg

Læs gerne: 8 gode råd til hvis du overvejer at bygge nyt

Akustikvæggen er bygget op på et skelet af reglar på 45*195cm med et indbygget TV beslag. Den samlede lamelvæg er 9 kvadratmeter og TV beslaget er placeret på en måde, så vi ikke behøvede at fræse noget ud i lamel modulerne. Det er også her, at diverse ledninger, Apple TV osv. er gemt.

Selve materialet er egetræs laminerede lister på grå filt baggrund og måler 2400*611*24. De er monteret ubeskåret i fuld længde og bredde, bortset fra der hvor TV’et er sænket ind i væggen. Der kunne vi nøjes med at skære kun et modul over.

Herefter er der lagt mineraluld, der kommer med ekstra lydisolerende egenskaber foruden lamellernes placering. Forskallingen har givet væggen et robust udtryk, så det ikke virker så tyndt eller ’udsultet’, hvis lamellerne bare var blevet monteret direkte på den hvide væg.

Lamelmodulerne blev monteret med usynlige skruer. I siderne er der afsluttet med egetræslister lavet ved en snedker, som har givet en fin æstetisk afslutning.

Den samlede pris for materialer landede på omkring 6.500 kr, og tømreren brugte ca. en dags arbejde op at bygge og montere akustikvæggen.

 

4 kommentarer til “Lamelvæg – akustikvæg af træ lameller”

 1. Meget fin væg, vi går selv med ønsket om sådan en. Hvor har i købt pladerne, der er så mange udbydere?

 2. Hej Maria.
  Vi skal selv i gang med sådan en lækker væg, og ønsker tv’et integreret i selve væggen.
  Hvor dyb er jeres ca? Kan se I har gemt ledninger m.m. i et lille hul bagved, og fjernsynet sidder “udenpå”.
  Smuk løsning med afslutningen/enderne.
  Vh
  En anden Maria

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *