Go Back
+ servings
Grovboller
Udskriv

Grovboller

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 2 timer
Antal 12 grovboller

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 5 dl lunken vand
  • 1 tsk. flydende honning (eller sukker)
  • 100 g fuldkorns hvedemel (f.eks grahamsmel, speltmel ølands hvedemel mm)
  • 125 g havregryn, finvalset
  • 1 tsk. salt
  • 500 g hvedemel
  • yoghurt natural, sammenpisket æg eller vand til pensling

Sådan gør du

  • Opløs gær og flydende honning i vand
  • Tilsæt havregryn og fuldkornsmel og rør grøden godt rundt, og lad gerne stå og hvile et par minutter
  • Tilsæt salt og hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen godt igennem
  • Ælt gerne bolledejen på røremaskinen ved mellemhastighed i ca 10min. Dejen skal æltes til den slipper bunden af skålen. Bolledejen kan også æltes i hænderne eller med en elpisker.
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i ca. 60-90min
  • Hæld dejen ud på køkkenbordet evt. på en anelse hvedemel, og skær bollerne ud med en dejspatel eller kniv. Form bollerne let i hænderne, og placer dem forsigtigt på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Lad bollerne efterhæve under et klæde i ca. 30min
  • Pensl bollerne med f.eks yoghurt natural eller sammenpisket æg
  • Bag bollerne i ovnen ved 200 graders varmluft i ca. 10-15min eller til bollerne er gennembagte og let gyldne