Vores økonomiske rejse

Indeholder reklame for Sydbank
Maria VestergaardMaria Vestergaard og lillebror

Jeg vil endnu engang tage jer med i noget af det svære, det private og ikke mindst det udfordrende ved at bygge nyt. Denne gang skal det ikke handle om ekstrafundering, spildevand eller forsikringer. Det skal handle om noget endnu vigtigere, nemlig økonomien. Og det er faktisk med næsten rystende fingre, at jeg skriver dette indlæg. For jeg er i den grad opdraget med, at penge ikke er noget man taler om. Min kæreste derimod, der kommer fra en noget mere sydlandsk kultur, er vant til, at penge er noget man nærmest bærer på sig i form af guldsmykker, flotte biler og dyre jakkesæt. Fuldstændig som det også er tilfældet i resten af verden nedenfor den dansk-tyske grænse. Hvad vi dog begge er utrolig enige om er, at der findes ualmindelig mange skriv, artikler, og blogs omkring dét at bygge nyt, men alle sammen går en vældig fin bue udenom hele økonomidelen i projektet. Hvilket har ledt til meget frustration og irritation herhjemme, for hvad skal der egentlig til – rent økonomisk for at bygge et nyt hus? Hvor meget koster det? Hvad er det, der koster? Og hvordan har vi fået den økonomiske del på plads for at kunne opnå vores boligdrøm. Lige præcis den del af nybygger-projektet, vil jeg (også) prøve at belyse her på min blog.

Læs også gerne: Vi har købt en byggegrund

Jeg vil begynde helt tilbage i februar måned, hvor vi som tidligere omtalt fik den akutte “husfeber”. På netop det tidspunkt havde vi en opsparingskonto med ikke en eneste rød reje på sig, et SU-lån samt en kassekredit, der også havde set bedre dage. Vores daværende bank lød også en smule skepsis i telefonen, uden at afvise det fuldstændigt, da vi fremlagde ideen om at købe en grund og bygge et hus, og kom med det forslag om, at det nok var en god ide, at starte med at købe et allerede bygget hus. Det plejede trods alt at være en del billigere samt langt mindre risikabelt.

Både B og jeg er udpræget konkurrence mennesker, og netop den udtalelse satte gevaldige spor i vores erindring samtidig med, at det gav endnu mere næring til vores drøm. Vi ville bygge et nyt hus, også selvom vi var 25 år, og jeg endnu ikke var færdig uddannet. Koste hvad det ville.

Maria Vestergaards datterMaria Vestergaard

Vi vendte derfor hele vores liv på hovedet fra den ene dag til den anden, og satte alt ind for at øge vores årlige indkomst samt spare sammen til en udbetaling til en grund og et hus. Inden for sundhedssektoren er der nærmest uendeligt med vagter at tage, så B har arbejdet op til 80 timer om ugen lige siden, og jeg har haft hovedansvaret for at få vores hjem til at køre rundt herhjemme. Det har selvfølgelig været hårdt til tider, fordi jeg også har skullet passe mit studie og give min virksomhed energi og kærlighed for, at den har kunnet blomstre, men det viste sig meget hurtigt at være det hele værd.

På få måneder havde vi betalt vores gæld ud, og sparet en rigtig fin opsparing sammen, og da flere af vores venner havde anbefalet Sydbank, så valgte vi at tage kontakt til dem.

Sydbank var positive overfor projektet lige fra begyndelsen ved vores aller første (fysiske) møde. Hvor både filialchefen og bankrådgiveren tog imod os. Og mit blog-samarbejde med Sydbank, kommer sig simpelthen af, at jeg tog kontakt til dem angående et promoverings-samarbejde, fordi min mand og jeg har været så ovenud begejstrede for den rådgivning, service og støtte, vi har fået i hele det her nybygger-projekt, at vi har haft lyst til at råbe det ud til hele verden. Så det gør vi nu!

Det ender faktisk med, at både vores daværende bank og Sydbank vil støtte op omkring nybygger-projektet, da vi når juni måned 2018, men vi vælger simpelthen af meget få grunde at skifte bank. Først og fremmest har vi været ualmindelig glad for de møder og det engagement, der har været hos Sydbank. De har været positive fra aller første dag, og brugt tid og kræfter på at sætte os ind i lånetyper, livsforsikringer og en hulens masse andet nybyggersnak. Det vil sige “gammel dags” rådgivning, som vi virkelig savnede og havde behov for at få i form af især fysiske møder. Derudover var kemien der også med det samme. Og det lyder måske åndsvagt, at der skal være “kemi” med ens bankrådgiver, men når man skal låne så mange penge, hvilket er noget nær den største beslutning, jeg har taget til dags dato, så ønsker jeg i den grad også, at blive rådgivet af nogle, jeg stoler på, og som jeg kan mærke, vil os det aller bedste.

Og sidst men ikke mindst, så følte vi, at vi blev anerkendt for dem vi var, og det vi havde at byde ind med. At være “blogger” er nok i de fleste bankrådgiveres øjne en smule risikabelt, men de så absolut intet problem i mit erhverv, og jeg bliver næsten rørt når jeg får breve fra Sydbank hvor der står “Maria Vestergaard, Madblogger”. Normalt går jeg altid under titlen “lægestuderende”, og det er faktisk det eneste folk hidtil har gået op i, også selvom min lille virksomhed altså tjener en rigtig pæn sjat penge efterhånden. Det gør mig bare så glad helt ind i hjertet, at blive anerkendt for mit hjertebarn – min blog.

Så vi har råbt ud til alle vores venner, både håndværkerne, lægerne, bloggerne, de selvstændige og alle de andre vi kender, at de skal skynde sig over i Sydbank, og det samme vil jeg gøre til jer. Man kan booke et uforpligtende møde ved at følge dette link: Sydbank – rådgivning

Sammen med Sydbank lagde vi en plan for byggeprojektet. De foreslog, at vi lagde 10.000kr til side om måneden, for at vi i første omgang nåede de 5% af udbetalingen til lånet og dernæst for at få den berømte økonomiske “buffer”, som det også kræver, når man bygger nyt. Som de konkurrence mennesker vi nu engang er, gik vi hjem og lagde helt nye mål i stedet for, samt skruede en anelse mere op for arbejds etikken, og vi har således kunnet lægge 20.000-25.000kr til side hver måned lige siden.

Vi kigger ofte vores gamle kontiudtog igennem, for at se hvor langt vi har rykket os, økonomisk, og for at fortælle hinanden, at det absolut har været det hele værd – denne rejse. En rejse som langt fra er slut endnu.

Hvis i vil læse mere om, hvad Sydbank kan hjælpe jer med, så kan i følge linket her: Sydbank

Barn i skovenBaby i skoven

Jeg vil elske at høre fra nogle af jer derude, som måske har spørgsmål eller erfaring til det med at bygge nyt? Eller som ligesom os, har vendt jeres økonomi fuldstændigt.

2 kommentarer til “Vores økonomiske rejse”

  1. Hej Maria!
    Nu skriver du, at du føler der bliver gået en stor bue rundt om det økonomiske i andre indlæg, og det føler jeg altså stadig der gør i dette indlæg.
    Hvad kostede grunden? Hvor meget blev i godkendt itl at låne? Hvad kostede huset typehuset? Kunne i forhandle noget?
    Det er sådan noget info jeg føler der er en del af det økonomiske.

    Ellers rigtig fedt du åbnet op om hele den her proces (især når man selv bor i Odense)!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *