Vegetar moussaka

Vegetar moussaka

Vegetar moussaka kan hurtigt gå hen og blive en hverdags favorit. Den smager mindst lige så godt, som indeholdte den kød, og så er den næringsrig og fyldt på grøntsager. Moussaka er oprindeligt en græsk specialitet indeholdende aubergine og kartofler, hvilket også er hoved ingrediensen i denne vegetar opskrift.

Inspiration til Græsk mad: Klassisk moussaka og Græsk Tzatziki

Opskrift på vegetar moussaka

Vegetar moussaka

Vegetar moussaka

Udskriv Pin
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 45 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

Grøntsags fyld:

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 mellemstor squash
  • 250 g champignoner
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 spsk. tomatpure
  • 2 tsk. basilikum
  • 2 tsk. oregano
  • salt og peber

Bechamel sauce:

  • 70 g smør
  • 40 g hvedemel
  • 5 dl mælk
  • 1/2 tsk. revet muskatnød
  • smages til med salt og peber

Vegetarisk moussaka:

  • 400 g skrællede kartofler
  • 1 stor aubergine
  • 50 g mozzarella ost

Sådan gør du

Grøntsags fyld:

  • Hak løg og hvidløg og steg det i olivenolie til løgene bliver bløde og glas agtige
  • Riv squash groft på et rivejern
  • Vask svampene grundigt og hak dem fint
  • Tilsæt grøntsagerne sammen med hakkede tomat, tomatpure og krydderier
  • Smag til med salt og peber

Bechamel sauce:

  • Smelt smør i en gryde og tilsæt hvedemel
  • Pisk grundigt imens der tilsættes mælk
  • Lad bechamel saucen koge op og smag til med salt, peber og muskatnød

Vegetarisk moussaka:

  • Skræl kartofler og snit dem fint vha. en kniv eller et mandolin jern
  • Skær aubergine i tynde skiver
  • Pensl et ildfast fad med olivenolie og placer et lag aubergine skiver i bunden af fadet
  • Fordel dernæst et lag grøntsagsfyld, herefter kartoffelskiver og til sidst bechamelsauce
  • Gentag proceduren en gang til og slut af med et lag abuergine og bechamel sauce på toppen
  • Bag retten i ovnen ved 180 graders varme (varmluft) i ca. 35min
  • Drys retten med revet mozzarella ost og bag retten yderligere 10min til kartoflerne er møre

Moussaka vegetarisk

Græsk mad med aubergine og kartofler

Der findes utrolig mange udgaver af den græske moussaka opskrift, og endnu flere når det drejer sig om den vegetariske version. Oprindeligt laves retten med oksekød eller lammekød, aubergine, kartofler og et massivt lag ost på toppen. Denne version nedenfor er en del mere hverdags orienteret med en masse grøntsager og en anelse mindre ost. Derudover er det klassiske kødfyld udskiftet med en tomatsovs bestående af hakket squash og fint hakket svampe, som giver en pragtfuld fylde til retten.

Inspiration til græske opskrifter: Græsk farsbrød og Græsk salat

Vegetar moussaka

Vegetar moussaka med aubergine

Selve lagene i den vegetariske opskrift kan bygges på flere forskellige måder. I fremgangsmåden ovenfor står det, at lagene skiftevis består af aubergine, grøntsags sauce, kartoffelskiver og bechamelsauce. Det sidste lag er aubergine skiver med et generøst lag ost på toppen. Hvis man ønsker retten mere traditionel, så kan man også sagtens tilsætte mere bechamelsauce og ost på toppen, så det tykke oste lag kommer frem.

Inspiration til græske opskrifter: Græske kartofler og Græske kødboller

Kan retten fryses?

Denne vegetar ret er fremragende frysemad. Faktisk er det ofte sådan, at smagene blot udvikler sig endnu mere, når retterne bliver kølet ned. Ligeledes kan den græske ret opbevares i køleskabet i 2-3 dage, hvorefter den opvarmes i en mikrobølgeovn eller almindelig ovn.

Inspiration til opskrifter med aubergine: Fyldte auberginer og Bagt aubergine

Hjemmelavet bechamelsauce

Den hvide, klassiske bechamelsauce kan sagtens laves selv. Det kræver blot smør, hvedemel, mælk og en anelse salt og muskatnød. Hvis tiden er knap, så kan man selvfølgelig altid købe sig til en bechamel sauce fra sit lokale supermarked.

Del på print

6 kommentarer til “Vegetar moussaka”

    1. Maria Vestergaard

      Hvor er det godt jeg har nogle vågne læsere! Jeg brugte en hele aubergine. Retter det lige. God dag ☺️

  1. Virkelig lækker mousakka
    Jeg steger dog altid aubergine og squash i ovnen et kvarter/tyve minutter, så de bliver lidt sprøde, da jeg ellers synes de godt kan blive lidt splattede.

  2. Hej Maria, hvor stor en form plejer du at bruge, og hvor mange personer er der til? Tak for en masse gode opskrifter. Dbh Naja

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering