Tøffetid og huslige gøremål med børn

Børn i hjemmet Barn og vasketøj
Da jeg blev gravid med spiloppen som 22-årig, var omstændighederne for os helt anderledes, end hvad de er i dag. Både bjørnen og jeg var studerende og med en SU lydende på 5.200kr om måneden, så var det selvsagt ikke meget luksus, der var at finde i hverdagen. Derfor havde vi heller ingen forventninger til dyrt babytøj- og udstyr, ture i zoologisk have eller barselsferier. Med det sagt, så var det absolut ikke fordi vi eller spiloppen manglede noget, men det gjorde nok bare, at vi tog hele forældreskabet en del mere afslappet, end hvad de fleste gør. Vi havde simpelthen ikke nogle “midler” at præstere med.

Et nyt begreb i forældreskabet: Tøffetid

Maria Vestergaards børn Spiloppen og lillebror

I både hverdagen, weekenderne og ferierne har det også betydet, at vi nok har haft en del mere “tøffetid” end gennemsnittet. Et begreb jeg faldt over for et par år siden, forelskede mig pladask i, og som jeg vil prøve at give en definition på nedenfor.

“Tøffetid er den tid, hvor vi ikke gør så meget andet, end at tøffe rundt sammen. Flytter rundt på nullermændene, rydder op, vasker tøj, keder os, laver mad, går en tur og spiller bold i haven. Tøffetid er det modsatte end tivoli-ture, ferier, biograf og familiebesøg. Tøffetid er også tiden, hvor man er sammen med sine børn uden elektronik og andet forstyrende. Tøffetid er en vigtig kontrast til en travl og hektisk hverdag”

Jeg lærte ret hurtigt i mit moderskab at dygtiggøre mig indenfor “tøffetid”. Både fordi jeg elsker at være sammen med mine børn på den måde, men også fordi det var en nødvendighed for at få hverdagen til at hænge sammen. Så både tøj vask, madlavning, oprydning, rengøring af bil og alverdens andre gøremål, er noget vores børn er med til, og dét vi mest af alt, laver sammen med dem. Det kan måske lyde hårdt, barsk og en anelse “strengt”, men vores børn opfatter det absolut ikke sådan. Jeg er selvfølgelig klar over, at de med tiden ikke vil finde samme glæde i at vaske tøj sammen med mig, men lige nu, imens de stadig er små, der er det fuldstændig som en “leg” for dem. Lillebrors job er, at sortere tøjet i farver, spiloppen fylder vaskemaskinen med sæbe, og så skiftes (læs: skændes) de om at indstille maskinen.

Den dårlige samvittighed har selvfølgelig naget mig. I forhold til at udflugter og ferier har været sparsomme hos os i begyndelsen af vores forældreskab, og jeg husker sågar en lille pige fra spiloppens børnehave, der engang spurgte os, om vi var fattige fordi vi ikke skulle på sommerferie. Sidst nævnte hændelse er dog også noget vi ofte griner af. Børn kan simpelthen være så direkte og umiddelbare. Hvilket er en fornøjelse sommetider.

Børn hjælper til Børn vasker tøj

Tålmodighed er en dyd – især med børn

Jeg får ofte spørgsmål til alle de gøremål jeg gør sammen med mine børn, og som jeg viser frem på mine sociale medier. Her især instagram story, som er et fint glimt “behind the scenes”. Det kommer nok ikke som nogen hemmelighed, at det især er under madlavningen, at de er meget med. De lærer virkelig meget af at lave mad sammen med mig, og derudover så er det en virkelig hyggelig stund vi har sammen, hver eneste gang. Min tålmodighed kommer selvfølgelig også på prøve sommetider, men jeg prøver at sige til mig selv, at vi absolut intet har at skulle nå. Nu er spiloppen fire år, og jeg kan i den grad se, hvor selvhjulpen hun er på mange måder, fordi vi netop har ladet hende “fejle” en mio. gange, og til sidst lært det, i stedet for blot at gøre arbejdet for hende. ,

En weekend dag hvor vi ingen planer har, lyder ofte: bage boller, vaske tøj, rydde op og lave aftensmad. De får lov til at være med til det hele, og når lillebror skal sove middagslur, så slapper vi alle sammen af med f.eks en familiefilm på Netflix. Børnene har ikke ipads, men får lov til at se på vores telefoner, når vi har gæster. Det vil sige særlige lejligheder eller omstændigheder, hvor vi forældre har lyst og brug for en pause.

Faktisk har vi ofte ikke de store planer i løbet af dagen i weekenderne, så tiden går i høj grad blot med “tøffetid” eller det jeg vil kalde samvær. For undervejs i de huslige gøremål, så snakker vi en masse. Både om det vi laver, men også det vi har oplevet eller glæder os til at opleve. Her er især spiloppen et rigtig sludrechatol. Hvilket er enormt hyggeligt.

Hvor længe vi kan have tøffetid på den måde som vi har nu, ved jeg ikke. For det er klart, at tingene vil ændre sig når de bliver ældre, ligesom deres behov for at være sammen med os, også vil. Så lige nu stor nyder jeg stunderne med huslige gøremål sammen med dem.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *