Sunde pandekager

Disse sunde pandekager smager herligt. Pandekager med havregryn kan nemlig spises på helt samme måde, som en klassisk pandekage, ligesom den også kan spises til mange forskellige måltider. Pandekagerne indeholder æg, mælk og havregryn, og er derfor bortset fra havren, ret traditionel i forhold til ingredienslisten. Man behøver ihvertfald ingen særlige ingredienser, som man ikke i forvejen har i en almindelig husholdning.

Inspiration til pandekager: Klassiske pandekager og Amerikanske pandekager

Opskrift på sunde pandekager

Sunde pandekager

Udskriv Pin
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Antal: 8 pandekager

Ingredienser

  • 100 g finvalset havregryn
  • 50 g hvedemel
  • 1 knivspids salt
  • 3 æg
  • 2 dl mælk
  • evt. 1 tsk. flydende honning
  • smør eller planteolie til stegning

Sådan gør du

  • Mal evt. havregryn til fint mel i en minihakker eller foodprocessor (dette behøves ikke)
  • Pisk alle ingredienserne sammen til en ensartet pandekagedej uden klumper
  • Lad IKKE pandekagedejen hvile inden pandekagerne steges, da det vil gøre, at havren suger væsken til sig
  • Steg pandekagerne på en varm pande med fedtstof i et par minutter på hver side til pandekagerne er gennemstegte og let gyldne

Pandekager med havregryn

Pandekager med havregryn

De klassiske pandekager eller crépes, som de også kaldes på fransk (deres oprindelses land), laves på en bund af hvedemel. Der er også en sjat hvedemel i denne pandekage, men størstedelen af de sunde pandekager består af havregryn. Havre er generelt rigtig god at bage med. Havregryn har nemlig et højt fiberindhold, som i høj grad gavner fordøjelsen og øger mætheds følelsen. Derudover er havregryn modsat andre fiberholdige meltyper, meget mild i smagen. Så selvom pandekagerne indeholder en god mængde kostfibre, så går det absolut ikke udover smagen.

Inspiration til pandekage opskrifter: Madpandekager og Bananpandekager

Sund pandekage

Ingredienser til sund pandekagedej

Der findes virkelig få ingredienser i dejen. Fuldstændig ligesom det er tilfældet med den klassiske dessert. Æg, hvedemel, havregryn, lidt honning hvis man har lyst og så en anelse fedt stof til at stege med. Hvis man er indehaver af en slip let pande, så kan man eksperimentere med, at undvære fedtstoffet, men dette går dog gevaldigt udover smagen og konsistensen af en pandekage. Så selvom man vil spise sunde pandekager, så vil jeg i den grad anbefale, at man tilføre fedtstof til panden.

Inspiration til dessert opskrifter: Vafler og Belgiske vafler

Serveringsforslag til havregryns pandekager
  • Nutella, chokolade, nøddesmør mm.
  • Syltetøj, marmelader og kompot
  • Hakkede nødder, bær og frugt
  • Sirup, flydende honning og sukker
  • Bart, og blot som de er

 

Del på print

6 kommentarer til “Sunde pandekager”

  1. Uhm, de ser lækre ud og rigtig god idé med at bruge havregryn i pandekagerne?? Jeg kan godt følge dit “sundheds forbehold”. Når jeg har lavet sundeRE versioner af klassiske retter er jeg også tit i tvivl om, hvilke ord, jeg skal bruge. Orker ikke rigtigt en lang disclaimer om, at der jo ikke findes hverken sunde eller usunde fødevarer hver gang?

    1. Tusind tak for din kommentar Line. De smagte simpelthen også virkelig godt! 🙂
      Ja. Det er en endeløs debat, når det handler om sundhed. Ikke destomindre er der en del flere kostfibre i de her pandekager, end dem jeg normalt plejer at lave. Så de er ihvertfald “sundere” end mine andre pandekage opskrifter.
      Rigtig god dag 🙂
      Kh Maria

    1. Hej Finn
      Tusind tak for din kommentar. Selvom jeg ikke rigtig lyster at tage den debat herinde, så svarer jeg dog lige hurtigt. Rapsolie eller olivenolie for den sags skyld, som jeg i øvrigt bruger i al min madlavning, er selvfølgelig klart det sundeste valg grundet de flerumættede fedtsyrer. Problemet er blot, at det efterlader en meget karakteristisk smag i maden. Faktisk vil du ødelægge din dessert fuldstændig, hvis du bruger f.eks rapsolie – ihvertfald smagsmæssigt. Det eneste alternativ jeg kan finde er smør og kokosolie, som begge gør noget godt smagsmæssigt for en pandekage. Hvilken af de to du bruger, er selvfølgelig helt op til dig selv. Begge har et højt indhold af mættede fedtsyrer, som er noget vi skal passe på, ikke at indtage for meget af, men noget skal pandekagerne jo steges i 🙂
      Rigtig god sommerdag til dig 🙂
      Mvh Maria

  2. Hej Maria
    Dem her glæder jeg mig til at prøve – vi elsker pandekager herhjemme, så det er skønt med en sundere version.
    Er der noget til hindre for at tilføje lidt mælk, og så lade dejen hvile lidt? Har du erfaring med det?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering