Sunde pandekager med havregryn

Sunde pandekager  Sund pandekage
Jeg troede faktisk ikke, at sunde pandekager kunne smage så godt, men denne opskrift er virkelig helt formidabelt god, og ikke mindst uhyre nem at lave.

Sunde pandekager med kostfibre

I ved helt sikkert godt, hvis i har læst med herinde i et stykke tid, at min lille familie og jeg, elsker pandekager overalt på jorden. Det er helt klart en søndags tradition, som vi gør utrolig meget ud af. Normalt er det helt almindelige amerikanske pandekager, der også er en af de mest læste opskrifter herinde på bloggen, som vi laver.

Flere gange har jeg dog prøvet, at tilsætte forskellige mel typer i min pandekagedej.  Både for at eksperimentere, men også for at prøve at lave en lidt sundere udgave af en pandekage. For det meste har jeg benyttet en smule fuldkorns mel, som jeg absolut ikke synes, giver en god smag i sunde pandekager. De bliver bitre og alt for grove i udtrykket. Denne gang prøvede jeg derfor med havre, og aldrig har resultatet været så godt.

Inspiration til pandekager og vafler: Sunde bananvafler og Pandekager med banan

Sundere pandekager  Sundepandekager

Opskrift på sunde pandekager

Spiloppen og jeg havde nemlig besluttet os for, at overraske vores tømmermændsramte – henholdsvis far og kæreste. Og det blev med lune, lækre og sunde pandekager. Egentlig var planen, at jeg udelukkende ville bruge almindelig finvalsede havregryn i pandekagedejen, men jeg havde ikke nok. I stedet brugte jeg derfor halv havegryn og halv havreklid, som blev til nogle helt fantastiske sunde pandekager. Hvis man ikke ligger inde med havreklid, så er jeg sikker på, at man blot kan bruge almindelig havregryn i stedet, og ikke halvt af hver.

Sunde tynde pandekager  Sunde pandekager med havregryn

Hvorfor er pandekagerne sunde?

Inden jeg deler opskriften med jer, så vil jeg selvfølgelig gerne slå fast, at debatten om sundhed egentlig ikke er noget, som jeg ønsker at tage her på bloggen. Pandekagerne består af 1/3 havregryn, 1/3 havreklid og 1/3 hvedemel, samt æg, mælk og en smule acaciehonning. Derudover er de stegt i kokosolie (uden smag).

Hvorvidt noget er sundt, er en uendelig og evig debat, som jeg ofte finder utrolig trættende. Jeg vælger at kalde dem sunde, fordi de indeholder langt flere kostfibre (i form af havregryn og havreklid), langt mindre sukker, og samtidig bliver stegt i kokosolie frem for smør. Det er ihvertfald et sundere alternativ, i forhold til hvordan jeg normalt laver pandekager; Udelukkende med hvedemel, sødmælk, langt mere sukker og smør til stegning. Hvad i ønsker at kalde dem, er selvfølgelig helt op til jer. De sunde pandekager smager ihvertfald rigtig godt.

Sunde pandekager med havregryn
 
Forfatter:
 
Ingredienser
 • Til ca. 8 sunde pandekager:
 • 50g finvalsede havregryn
 • 50g havreklid (kan erstattes af havregryn)
 • 50g hvedemel
 • 1 knivspids salt
 • ½ tsk. vaniljepulver
 • 3 æg
 • 2 dl skummet mælk
 • 1 tsk. acaciehonning
 • Kokosolie (uden smag) til stegning
Fremgangsmåde
 1. Blend havregryn og havreklid til mel vha. en blender, stavblender eller minihakker. Jeg brugte en stavblender
 2. Bland alle de tørre ingredienser godt sammen
 3. Tilsæt æg, mælk og acaciehonning og pisk dejen grundigt, så der ikke ses nogle klumper
 4. Steg de sunde pandekager på en middelvarm pande med en smule kokosolie
 5. Server med honning, friske bær, (hjemmelavet) nutella eller hvad du kan lide

 

Del på print

5 kommentarer til “Sunde pandekager med havregryn”

 1. Uhm, de ser lækre ud og rigtig god idé med at bruge havregryn i pandekagerne?? Jeg kan godt følge dit “sundheds forbehold”. Når jeg har lavet sundeRE versioner af klassiske retter er jeg også tit i tvivl om, hvilke ord, jeg skal bruge. Orker ikke rigtigt en lang disclaimer om, at der jo ikke findes hverken sunde eller usunde fødevarer hver gang?

  1. Tusind tak for din kommentar Line. De smagte simpelthen også virkelig godt! 🙂
   Ja. Det er en endeløs debat, når det handler om sundhed. Ikke destomindre er der en del flere kostfibre i de her pandekager, end dem jeg normalt plejer at lave. Så de er ihvertfald “sundere” end mine andre pandekage opskrifter.
   Rigtig god dag 🙂
   Kh Maria

  1. Hej Finn
   Tusind tak for din kommentar. Selvom jeg ikke rigtig lyster at tage den debat herinde, så svarer jeg dog lige hurtigt. Rapsolie eller olivenolie for den sags skyld, som jeg i øvrigt bruger i al min madlavning, er selvfølgelig klart det sundeste valg grundet de flerumættede fedtsyrer. Problemet er blot, at det efterlader en meget karakteristisk smag i maden. Faktisk vil du ødelægge din dessert fuldstændig, hvis du bruger f.eks rapsolie – ihvertfald smagsmæssigt. Det eneste alternativ jeg kan finde er smør og kokosolie, som begge gør noget godt smagsmæssigt for en pandekage. Hvilken af de to du bruger, er selvfølgelig helt op til dig selv. Begge har et højt indhold af mættede fedtsyrer, som er noget vi skal passe på, ikke at indtage for meget af, men noget skal pandekagerne jo steges i 🙂
   Rigtig god sommerdag til dig 🙂
   Mvh Maria

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *