Sprøde boller med masser af smag er altid en favorit spise til morgenmaden. Bollerne er koldhævede, og de udvikler derfor utrolig meget smag under hævningen. Dertil er ingredienslisten utrolig kort, men du kan tilføje andre meltyper end hvedemel, frø og kerner, hvis du vil eksperimentere yderligere med dine sprøde boller.
Inspiration til bolle opskrifter: Grovboller og Teboller
Opskrift på sprøde boller
Sprøde boller
Ingredienser
- 500 ml koldt vand
- 50 g yoghurt natural, kan undværes
- 10 g gær
- 1 tsk. sukker
- 500 g hvedemel
- 2 spsk. olivenolie
Sådan gør du
- Kom vand i en skål og opløs gær heri.
- Tilsæt sukker og salt og rør godt rundt
- Tilsæt dernæst hvedemel og rør rundt med en grydeske, til du får en klistret dej
- Hæld olivenolie i en skål, og smør det godt op ad kanterne. Hæld dejen i skålen med olie.
- Sæt skålen i køleskabet natten over med husholdningsfilm over.
- Næste morgen forvarmes ovnen til 250 graders varme, varmluft. Sæt også en bageplade i bunden af ovnen, som du kan hælde lidt vand i for at skabe damp i ovnen
- Tag dejen ud af køleskabet, og hæld den ud på et bord. Fold siderne af dejen ind så dejen samles lidt, og lad gerne dejen hvile lidt på køkkenbordet.
- Skær en bolle ud af dejen med en dejspatel/skarp kniv, og spænd bollen op.
- Placer bollerne på et stykke bagepapir, og træk bagepapiret over på den varme bageplade i ovnen.
- Hæld 5 dl vand i bradepanden i bunden af ovnen, så der dannes damp, og luk ovnen.
- Skru ovnen temperatur ned på 210 graders varme, varmluft, og bag bollerne i ca. 15-20min eller til de er sprøde og gyldne på overfladen
Hjemmebagte boller
Hvis man ønsker at bage sprøde boller, så er der nogle vigtige punkter i løbet af fremgangsmåden, som man noterer sig. Først og fremmest skal man ælte dagen meget grundigt. Brug gerne en røremaskine, hvis du har sådan en maskine, og rør dejen indtil bolledejen slipper kanterne. Dette kan godt tage en del minutter. Undervejs i æltningen synes dejen ofte tynd, men det er vigtigt, at man ikke tilsætter for meget hvedemel af den grund. I så fald vil bollerne blive tunge og kompakte. Og vi ønsker sprøde og luftige boller. Dernæst skal bolledejen have lov til at hæve. Undervejs i hævetiden udvikler dejen smag og kuldioxid, som danner de velkendte luftbobler. Når bollerne skal bages, så er det vigtigt, at ovnen tændes en halv time før tid. Under forvarmningen skal et bagestål eller bageplade placeres i ovnen, som ligeledes opvarmes. Det er denne plade, som bollerne bages direkte på. Slutteligt kan det anbefales at placere en bageplade med kogende vand i bunden af ovnen. Det kogende vand skaber vanddamp, som igen giver de virkelig gode boller
Inspiration til bolleopskrifter: Teboller og Æltefri boller
Sprøde boller uden surdej
Man forbinder ofte sprøde boller med surdejsboller, men man kan sagtens lave hjemmebagte boller med store lufthuller og sprød overflade, udelukkende lavet på gær. Følg blot de gode bage råd ovenfor, og det burde kunne lade sig gøre. Og når du så alligevel er i gang, så lav gerne en stor portion, så du kan fryse alle bollerne ned. Tag så en sprød bolle op hver morgen, og lun den, inden den spises.
Inspiration til bolleopskrifter: Fødselsdagsboller og Yoghurtboller