Søde tærter
Søde tærter er en lækker dessert, der kan dateres helt tilbage til de gamle Egyptere, der fyldte den søde tærte med honning og frugt. Med tiden bredte kendskabet til tærten sig op igennem Europa, og den søde tærte udviklede sig til en madtærte. Tærter, både de søde og madtærterne, findes nu i stort se alle kulturer i en eller anden version. Den søde tærte kan, ligesom madtærten varieres i det uendelige. Fælles for begge typer tærter er, at de består af en tærtebund og fyld. Den søde tærtes bund er en mørdejsbund, der laves af hvedemel, smør, æg og enten sukker eller flormelis.
Frugttærter
Den søde tærte med frugt er en klassiker på mange dessertborde, og den kan varieres i en uendelighed. Frugttærter kan nydes året rundt og det er oplagt at bruge de frugter eller bær der er i sæson. En klassisk jordbærtærte kan nydes på en lun sommerdag i haven. Efterårets søde æbler kan trylles om til en skøn æbletærte med med remonce. En frugttærte kan laves på to måder; enten bages frugten med i ovnen, som i æbletærten, eller pyntes tærten med de friske frugter efter bagning, som på jordbærtærten. Andre frugter der også kan bruges til søde tærter er f.eks. blåbær, brombær pærer, blommer, rabarber og svesker.
Marcipan i søde tærter
En andet vigtigt element i mange søde tærter er marcipan. Marcipanen kan bruges på flere måder. Især i frugttærter er marcipan velegnet, da den giver en lækker smag til de søde eller syrlige bær og frugter. Marcipanen kan bruges til mazarinfyld, der er med til at gøre den søde tærte saftig. Den lækre mazarin er samtidig også en god modspiller til den sprøde mørdejsbund.
Desserttærte
Den søde tærte er også perfekt til et dessertbord, da den ofte kan laves i forvejen og enten lunes eller serveres kold. Tærterne kan laves i små tærteforme og portionsanrettes, eller man kan bage en stor tærte. Et godt bud på en desserttærte, er en nøddetærte med karamel, som med sit overdådige look og skønne smag, gør sig godt på et dessertbord. Selvom de søde tærter er smagfulde i sig selv, kan tærten gøres ekstra lækker ved at servere enten lidt flødeskum eller creme fraiche til.